Ambasada SAD se oglasila nakon otkazane sjednice

Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta BiH bila su zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze, saopšeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 26.04.2022 | 20:33
Ambasada SAD se oglasila nakon otkazane sjednice

"HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, odluka SDA da zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu takođe je bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija.

"Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje. Umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruisanja rada institucija, političke stranke trebaju se fokusirati na ostvarive reformi i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, to uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Savjeta ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR.

"Lideri u BiH imaju smislenu odgovornost da učestvuju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u evroatlantskoj zajednici zemalja", zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je otkazana nakon što na sjednicu nisu došli delegati iz SDA.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Milojko

26.04.2022 18:37

Zasto se SSND zalaze za hrvatsko pitanje, koje oni treba da rijese u Federaciji?

ODGOVORITE
Name

Jovan

26.04.2022 19:45

Zamislite da ambasada BiH u SAD daje svoj komentar na sjednicu njihove vlasti. To bi bio napad na demokratiju.

Name

Re

26.04.2022 20:36

Samo parole. Živio drug Tito. Bla, bla, bla. Šta se preduzima. Ništa. Sa parama za njihove plate moglo bi biti blagostanje.

Name

Zlocinci svjetski

27.04.2022 03:23

Nema te politike koja moze spasiti ovu teritoriju od raspada pa ni vi palamudi i demagozi! Niste naglasili kako su samo Srbi krivi i da kad ode Dodik biće med i mlijeko a dok je islamskih demokrata u dzamijama sve je u redu. Pa vi stvarno niste normalni normalni.

Name

borac

27.04.2022 03:48

Zato sto su ti Dodik i Zeljka hrvatskog porijekla.

Name

Mirko

26.04.2022 18:52

Koliko vidim, ako nista, USA ambasada je pored SDA za neuspijeh 'naljepila' i HDZ i SNSD

ODGOVORITE
Name

Kun'-fu Panda

27.04.2022 00:42

Pa naravno, nece oni dirati svoje cedo. Lakse je okriviti sve...

Name

Мили

27.04.2022 04:25

СДА је фаворизована од стране САД.

Name

Boki

26.04.2022 19:41

Pa i ja kad sam imao visokog predstavnika kao mali ( moja mater) sam redovno krao pekmez i slatkiše iz špajza.. od pet,šest puta u prosjeku, jednom sam bio uhvaćen . Pa vi zaključite kako to funkcioniše.. Da nema visokih predstavnika odgovarali bi narodu i promjene bi brzo došle.

ODGOVORITE
Name

Pepo

26.04.2022 22:14

Nažalost Ameri nisu naučili da se ovde dogovorom ništa ne rješava. Neznam kad ce doći pameti da sankcionišu Covica zbog svojih fašističkih planova.

ODGOVORITE
Name

Predator

27.04.2022 06:41

Bolje im je da nepricaju nista. Sve je ovo njihovo maslo

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

27.04.2022 07:12

Gospodo diplomate iz SAD i EU ućinite istorisku uslugu ovom napaćenom narodu u BIH, prekinite ovaj višegodišnji neuspjeli eksperiment od države, i zvanićno uvedite i objavite protektorat u BIH, narodi u ovoj " državi" biće vam zahvalni!

ODGOVORITE