Јачати домаћу производњу, а не само јавну потрошњу

„С обзиром на то да је у Републици Српској доминантан увоз основних животних намирница (меса, уља, брашна, шећера...) и лијекова, корист од повећане јавне потрошње имају само увозници и тиме се не јача наша привреда. На тај начин се појачавају и ефекти инфлације јер ми управо увозимо инфлацију“ – рекао је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС коментаришући изјаву предсједника Владе Српске Радована Вишковића да спас економије Српске треба тражити у јавној потрошњи.  

Република Српска 26.04.2022 | 15:47
Јачати домаћу производњу, а не само јавну потрошњу

Економска политика СДС-а је дијаметрално супротна од политике владајуће структуре у Републици Српској и БиХ. Наша политика се базира на расту домаће производње, растерећењу привреде и повећању плата и пензија тј. животног стандарда наших  грађана, истакао је данас Милан Радовић, замјеник предсједника СДС.  

„Погрешна је теза предсједника Владе Српске Радована Вишковића који види спас економије у јавним инвестицијама и у јавној потрошњи поготово ако се те инвестиције финансирају кредитима. Као такве оне доводе до краткорочног ефекта јер дају свој допринос само док трају. Након тога слиједи отплата кредита којим се финансирају и која годинама касније оптерећује буџет и грађане Републике Српске“, појаснио је Радовић. 

Он каже да би јавна потрошња била добра ако би се она усмјерила у домаћу производњу или куповину домаћих производа.

„С обзиром на то да је у Републици Српској доминантан увоз основних животних намирница (меса, уља, брашна, шећера...) и лијекова, корист од повећане јавне потрошње имају само увозници и тиме се не јача наша привреда. На тај начин се појачавају и ефекти инфлације јер ми управо увозимо инфлацију“ – сугерисао је Радовић. 

Он каже да резерва за повећање плата и пензија постоји у буџету и да се новац може обезбиједити смањењем скупих и непотребних јавних инвестиција али и довођењем јавних предузећа у профитабилну зону јер би се на тај начин додатно напунио буџет.

„На овај начин би се обезбиједили предуслови за повећање домаће производње и за раст стандарда грађана који би одговорио инфлаторним кретањима. Све претходно је полазна основа за нови инвестициони циклус што би било веома важно за вријеме пред нама“, закључио је замјеник предсједника СДС. 

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Само

26.04.2022 14:59

Сточарство и говедарство и то да иде у извоз. Имамо дивне планине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.04.2022 16:27

Балван извози балване,умјесто да продаје производе.

Name

НР

26.04.2022 15:35

Шта очекивати у економији од Додика, Вишковића, Жељке, Зоре него пропаст РС. Јачање потрошње кроз инвестиције код нас служи само за крађу народног новца.

ОДГОВОРИТЕ