Jačati domaću proizvodnju, a ne samo javnu potrošnju

„S obzirom na to da je u Republici Srpskoj dominantan uvoz osnovnih životnih namirnica (mesa, ulja, brašna, šećera...) i lijekova, korist od povećane javne potrošnje imaju samo uvoznici i time se ne jača naša privreda. Na taj način se pojačavaju i efekti inflacije jer mi upravo uvozimo inflaciju“ – rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS komentarišući izjavu predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića da spas ekonomije Srpske treba tražiti u javnoj potrošnji.  

Republika Srpska 26.04.2022 | 15:47
Jačati domaću proizvodnju, a ne samo javnu potrošnju

Ekonomska politika SDS-a je dijametralno suprotna od politike vladajuće strukture u Republici Srpskoj i BiH. Naša politika se bazira na rastu domaće proizvodnje, rasterećenju privrede i povećanju plata i penzija tj. životnog standarda naših  građana, istakao je danas Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.  

„Pogrešna je teza predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića koji vidi spas ekonomije u javnim investicijama i u javnoj potrošnji pogotovo ako se te investicije finansiraju kreditima. Кao takve one dovode do kratkoročnog efekta jer daju svoj doprinos samo dok traju. Nakon toga slijedi otplata kredita kojim se finansiraju i koja godinama kasnije opterećuje budžet i građane Republike Srpske“, pojasnio je Radović. 

On kaže da bi javna potrošnja bila dobra ako bi se ona usmjerila u domaću proizvodnju ili kupovinu domaćih proizvoda.

„S obzirom na to da je u Republici Srpskoj dominantan uvoz osnovnih životnih namirnica (mesa, ulja, brašna, šećera...) i lijekova, korist od povećane javne potrošnje imaju samo uvoznici i time se ne jača naša privreda. Na taj način se pojačavaju i efekti inflacije jer mi upravo uvozimo inflaciju“ – sugerisao je Radović. 

On kaže da rezerva za povećanje plata i penzija postoji u budžetu i da se novac može obezbijediti smanjenjem skupih i nepotrebnih javnih investicija ali i dovođenjem javnih preduzeća u profitabilnu zonu jer bi se na taj način dodatno napunio budžet.

„Na ovaj način bi se obezbijedili preduslovi za povećanje domaće proizvodnje i za rast standarda građana koji bi odgovorio inflatornim kretanjima. Sve prethodno je polazna osnova za novi investicioni ciklus što bi bilo veoma važno za vrijeme pred nama“, zaključio je zamjenik predsjednika SDS. 

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Samo

26.04.2022 14:59

Stočarstvo i govedarstvo i to da ide u izvoz. Imamo divne planine

ODGOVORITE
Name

Borac

26.04.2022 16:27

Balvan izvozi balvane,umjesto da prodaje proizvode.

Name

NR

26.04.2022 15:35

Šta očekivati u ekonomiji od Dodika, Viškovića, Željke, Zore nego propast RS. Jačanje potrošnje kroz investicije kod nas služi samo za krađu narodnog novca.

ODGOVORITE