Ово је најтања зграда-небодер на свијету!

Зграда -небодер Стеинwаy (Стеинwаy Тоwер) на Менхетну је импресивно архитектонско достигнуц́е уједно је најтањи небодер на свету као и у западној хемисфери.

Занимљивости 26.04.2022 | 15:26
Ово је најтања зграда-небодер на свијету!

Зграда (небодер) Стеинwаy после Оне Wорлд Траде Центер (541 метар) и Централ Парк Товер (472 метра) је трећа највиша зграда у западаној хемисфери.

Стеинwаy Тоwер на адреси 111 Wест 57тх Стреет се уздиже на 435 метара висине на Манхаттену, а која је широка тек 18 метара!

Поређења ради, облакодер Стеинwаy Тоwер је широк колико је дуга једна обична стандардна куглана.

Иако је најтања зграда на свету Стеинwаy направљена од најјачег бетона на свету, није имун на феномен који погађа готово све небодере – љуљање.

Како су грађевински инжењери Роуан Вилијамс Дејвис и Ирвин рекли НИ Тимес-у 2015. године, облакодер-зграда  висок 435 метара ц́е се љуљати од неколико цетиметара на типичном ветровитом дану до два метра на ветру који дува брзином до 160км/х. Трик је да их дизајнирате тако да становници никада не осете покрет.

Познати и као куле од оловке, ови супер-мршави облакодери  први пут су постали популарни у Хонг Конгу 1970-их, али сада постају мејнстрим и у САД.

Унутар најтањег небодера на свету налази се 46 луксузних станова, а унутар дворане Стеинwаy још њих 14. Станови се простиру на 360 до 660 квадратних метара

Цене апартмана у најтањем небодеру тј згради на свету “Стеинwаy” је екстремно скупа.Тако Студио апартмани почињу са ценом од 7,75 милиона долара, док трокреветни пентхаус на врху кошта 66 милиона долара!

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драго Бл

26.04.2022 13:58

На поклон га не бих узео, а не да га јос платим..

ОДГОВОРИТЕ