Ovo je najtanja zgrada-neboder na svijetu!

Zgrada -neboder Steinway (Steinway Tower) na Menhetnu je impresivno arhitektonsko dostignuće ujedno je najtanji neboder na svetu kao i u zapadnoj hemisferi.

Zanimljivosti 26.04.2022 | 15:26
Ovo je najtanja zgrada-neboder na svijetu!

Zgrada (neboder) Steinway posle One World Trade Center (541 metar) i Central Park Tover (472 metra) je treća najviša zgrada u zapadanoj hemisferi.

Steinway Tower na adresi 111 West 57th Street se uzdiže na 435 metara visine na Manhattenu, a koja je široka tek 18 metara!

Poređenja radi, oblakoder Steinway Tower je širok koliko je duga jedna obična standardna kuglana.

Iako je najtanja zgrada na svetu Steinway napravljena od najjačeg betona na svetu, nije imun na fenomen koji pogađa gotovo sve nebodere – ljuljanje.

Kako su građevinski inženjeri Rouan Vilijams Dejvis i Irvin rekli NI Times-u 2015. godine, oblakoder-zgrada  visok 435 metara će se ljuljati od nekoliko cetimetara na tipičnom vetrovitom danu do dva metra na vetru koji duva brzinom do 160km/h. Trik je da ih dizajnirate tako da stanovnici nikada ne osete pokret.

Poznati i kao kule od olovke, ovi super-mršavi oblakoderi  prvi put su postali popularni u Hong Kongu 1970-ih, ali sada postaju mejnstrim i u SAD.

Unutar najtanjeg nebodera na svetu nalazi se 46 luksuznih stanova, a unutar dvorane Steinway još njih 14. Stanovi se prostiru na 360 do 660 kvadratnih metara

Cene apartmana u najtanjem neboderu tj zgradi na svetu “Steinway” je ekstremno skupa.Tako Studio apartmani počinju sa cenom od 7,75 miliona dolara, dok trokrevetni penthaus na vrhu košta 66 miliona dolara!

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Drago Bl

26.04.2022 13:58

Na poklon ga ne bih uzeo, a ne da ga jos platim..

ODGOVORITE