Вукановић о помоћи Љубињу: Дође неки узурпатор и каже да ће дати 500.000 КМ

- Изгледа да Херцеговину, нажалост, мора ударити земљотрес да бисте дали некакву милостињу и да дође неко ко је узурпатор и да каже ја ћу дати 500.000 КМ. Није он предсједник Владе Републике Српске, побогу, понижава вас. Како може члан Предсједништва (Милорад Додик) одређивати колико ће Влада Српске дати Љубињу, рекао је посланик у Клубу СДС-а Небојша Вукановић у Народној скупштини Републике Српске. 

Република Српска 26.04.2022 | 14:14
Вукановић о помоћи Љубињу: Дође неки узурпатор и каже да ће дати 500.000 КМ

- Изгледа да Херцеговину, нажалост, мора ударити земљотрес да бисте дали некакву сиротињу и да дође неко ко је узурпатор и да каже ја ћу дати 500.000 КМ. Није он предсједник Владе Републике Српске, побогу, понижава вас. Како може члан Предсједништва (Милорад Додик) одређивати колико ће Влада Српске дати Љубињу, рекао је посланик у Клубу СДС-а Небојша Вукановић у Народној скупштини Републике Српске. 

Вукановић је навео да је Љубиње, срећом, општина која нема никаквих дуговања. За разлику од Билеће коју је, тврди Вукановић, власт опустошила и претворили у село. 

- И у каквој то држави живимо господине Мазалице (Срђан Мазалица посланик СНСД-а), да један ваши одборник у Љубињу каже - ми ћемо се старати како ће се трошити ових пола милиона колико се даје начелнику Љубиња из СДС-а. Не може један одборник ако је из ваше партије да буде ревизор, да има неку моћ што му даје парртије па да каже ја ћу контролисати. Научите се како функционише правна држава, бар исфингирајте а немојте да имамо једног узурпатора и центар моћи који одлучује о свему као да је буџет његова прћија, рекао је Вукановић. 

Он је позвао власт Српске да промијенити однос према малим и неразвијеним општинама. 

- Сједите у кола, посјетите та мјеста. Републике Српска је И Чајниче, Рудо, Љубиње , Берковићи... као што су Бањалука, Бијељина, Требиње. Опустошише нам та мала мјеста, Каалиновик спао на 4-5 дјеце. Нико жив не оста тамо, остаће нам празни простори. Промијените  однос према малим изразито неразвијеним општинама, а немојте чекати да, не дај Боже, погоди земљотрес као што је сад погодио Љубиње и југ Херцеговине па да премијер Српске наврати десетак минута и одржи неки говор и продужи даље”, рекао је Вукановић.

Вукановић је упитао министра просвјете и културе Наталију Тривић да ли је упозната гдје је нестао новац за изградњу Дневног центра за дјецу са тешкоћама у развоју у Требињу. 

- Велика се афера дигла, не знам министарко да ли сте упознати. Представило се као донација предсједнице Републике Српске од пола милиона КМ, односно то су били позиви који су били на посебни телефон и обезбијеђена су средства да се направи Дневни центар у Требињу. Након тога је речено да је извођач радова “Енергетик фирма”  пропало предузеће, да су одустали од посла. Али, није пропала, радови касне годину дана, прикупљено је 1.600.000 КМ, узет је кредит и ништа није урађено.  Сликала се предсједница Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Требиња Мирко Цурић и сви остали пред изборе и ништа. Положите рачуне народу, нису 1.600.000 КМ кључеви од кола па сте га негдје посијали успут. Прије свега због те дјеце и њихових рпдитеља којима би тај објекат био од невјероватног значаја, поручио је Вукановић.