Дом народа ПС БиХ о измјенама Изборног закона

Дома народа Парламентарне скупштине БиХ требало би да данас на хитној сједници да разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку.

Босна и Херцеговина 26.04.2022 | 07:20
Дом народа ПС БиХ о измјенама Изборног закона

Захтјев за разматрање овог законског приједлога упутили су посланици из Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак.

Предлагачи овим законским приједлогом предлажу да се члан Предсједништва БиХ из реда Хрвата бира међу хрватским кандидатима, по електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона, и то Херцеговачко-неретванском /ХНК/, Средњобосанском /СБК/, Западнохерцеговачком /ЗХК/, Ливањском и Посавском кантону.

Предложили су и да се на нови начин бирају делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ, па тако да се од 17 делегата из реда хрватског народа, њих 16 бира из скупштина кантона на начин да се из ХНК бирају четири, по три из СБК и ЗХК, те по два из Ливањског, Зеничко-добојског и Посавског кантона.

Делегати хрватског народа из Тузланског кантона, Кантона Сарајево, Унско-санског и Босанско-подрињског кантона заједно бирају једног, наведено је у приједлогу.

Предложили су и начин избора делегата из реда бошњачког и српског народа, те осталих у Дом народа Парламента ФБиХ.

ХДЗ-ови делегати, између осталог, у измјенама и допунама Изборног закона БиХ предлажу да мандат припада политичкој странци, а ако носилац мандата иступи из странке, онда га добија идући са листе те странке.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гацко

26.04.2022 05:31

Није лош приједлог ,неће проћи због црвене секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

26.04.2022 05:50

Док мандан не припадне странци ниста од промјена.Овако СНСД купи папке и опет на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувари СРПСКЕ

26.04.2022 05:55

Текст за њихове војнике!!! Обицан народ и постен вец одавно не излази на ово кур... гласање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

26.04.2022 06:33

Мајкицка за јавност ко фол прихвата измјене закона а неце на парламенту прихватити.без папака и крадје на изборима власт губи изборе.ЦИК само да уведе електр.гласање дао би правду гласацима...

Name

Хрват

26.04.2022 06:26

Ја сам Хрват из Тузле Човић неможе само да бира из Херцеговине и ко је у ХДЗ то је за мене тешки национализам.Шта су наумили националисти јетрена им дати.Хрватска да одбије прсте од БиХ такође и Србија.Нече они са нама командовати.Само једна БиХ за свију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцег

26.04.2022 07:47

Свака част, Србија и Хрватска јесу нам братске земље, и повезанимо али ми морамо водит рачуна о својој држави. Нас гуши у суштини само једна ствар, а то је правосуђе. Политичка мафија да нема утјецај на суд, све би се то полахко завршило. Ово није америка ово је Босна ово је мала баре и тице на гранама знају за ових 10 главних који треба привест. И ако се њима још одумзе шта су од рата покрали ми би имали још пара за улагадит, јаране милиарде су у питању. Замисли да се милиарда врати држави ет немора улагат ништа нек само оптеречења на плате преполови. Ма ми би продисали.

Name

БОБА

26.04.2022 06:36

КОГА ТО ВИСЕ ЗАНИМА.ПАРЕ СЕ ТРПАЈУ У ДЈЕП ЗА НЕРАД.БИТНО ЈЕ ЗАСЈЕДАТИ.ИМАЛИ ИКО ПАМЕТАН ДА ТО РАСТЈЕРА.ЗБОГ ЊИХ ЈЕ СВЕ ПОСТАЛО ГАДЉИВО.

ОДГОВОРИТЕ