Dom naroda PS BiH o izmjenama Izbornog zakona

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da danas na hitnoj sjednici da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Bosna i Hercegovina 26.04.2022 | 07:20
Dom naroda PS BiH o izmjenama Izbornog zakona

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom /HNK/, Srednjobosanskom /SBK/, Zapadnohercegovačkom /ZHK/, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Гацко

26.04.2022 05:31

Није лош приједлог ,неће проћи због црвене секте.

ODGOVORITE
Name

niko

26.04.2022 05:50

Dok mandan ne pripadne stranci nista od promjena.Ovako SNSD kupi papke i opet na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Cuvari SRPSKE

26.04.2022 05:55

Tekst za njihove vojnike!!! Obican narod i posten vec odavno ne izlazi na ovo kur... glasanje.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

26.04.2022 06:33

Majkicka za javnost ko fol prihvata izmjene zakona a nece na parlamentu prihvatiti.bez papaka i kradje na izborima vlast gubi izbore.CIK samo da uvede elektr.glasanje dao bi pravdu glasacima...

Name

Hrvat

26.04.2022 06:26

Ja sam Hrvat iz Tuzle Čović nemože samo da bira iz Hercegovine i ko je u HDZ to je za mene teški nacionalizam.Šta su naumili nacionalisti jetrena im dati.Hrvatska da odbije prste od BiH takođe i Srbija.Neče oni sa nama komandovati.Samo jedna BiH za sviju.

ODGOVORITE
Name

Herceg

26.04.2022 07:47

Svaka čast, Srbija i Hrvatska jesu nam bratske zemlje, i povezanimo ali mi moramo vodit računa o svojoj državi. Nas guši u suštini samo jedna stvar, a to je pravosuđe. Politička mafija da nema utjecaj na sud, sve bi se to polahko završilo. Ovo nije amerika ovo je Bosna ovo je mala bare i tice na granama znaju za ovih 10 glavnih koji treba privest. I ako se njima još odumze šta su od rata pokrali mi bi imali još para za ulagadit, jarane miliarde su u pitanju. Zamisli da se miliarda vrati državi et nemora ulagat ništa nek samo opterečenja na plate prepolovi. Ma mi bi prodisali.

Name

BOBA

26.04.2022 06:36

KOGA TO VISE ZANIMA.PARE SE TRPAJU U DJEP ZA NERAD.BITNO JE ZASJEDATI.IMALI IKO PAMETAN DA TO RASTJERA.ZBOG NJIH JE SVE POSTALO GADLJIVO.

ODGOVORITE