Бојкот избора у БиХ неће вас нигдје одвести

“Велико је разочарење да немамо договора око уставних и реформи изборног оквира. У октобру ћемо у БиХ имати изборе, па ћемо настојати у сарадњи с нашим пријатељима у БиХ да ти избори буду слободни, поштени и да нас воде према једнакој заступљености сва три конститутивна народа. То је кључна тачка дугорочне стабилности и функционалности БиХ. Бојкот и непризнавање изборних резултата неће нас одвести никуда”, поручио је Вархељи. 

Босна и Херцеговина 25.04.2022 | 19:49
Бојкот избора у БиХ неће вас нигдје одвести

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи састао се данас у Загребу са хрватским министром иностраних послова Горданом Грлићем Радманом.

Вархељи је истакао да су разговори о Босни и Херцеговини били посебно напети и тешки, с обзиром да се датум избора у тој земљи ближи без постигнутог договора, што ће, по њему, утицати на политичко стање унутар земље.

“Видјели смо и сложили се да је пропуштена барем једна кључна година у животу БиХ, 2021. могла је и требала је бити година да се ствари уреде за будућност БиХ. То је била година без избора на видику, година када се напредак у законодавној реформи могао постићи. То смо пропустили и већ видимо посљедице, а то је стање без напретка у 14 главних приоритета на путу БиХ према статусу кандидата за чланство. Уз мир и стабилност, потребна је конструктивнија политичка ситуација у БиХ како би се ова земља суочила с изазовима у будућности” изјавио је Вархељи.

Поздравио је активности БиХ око заједничке спољне и безбједносне политике у ставу према руском рату у Украјини, али је нагласио како нема напретка унутар земље у провођењу реформи.

“Велико је разочарење да немамо договора око уставних и реформи изборног оквира. У октобру ћемо у БиХ имати изборе, па ћемо настојати у сарадњи с нашим пријатељима у БиХ да ти избори буду слободни, поштени и да нас воде према једнакој заступљености сва три конститутивна народа. То је кључна тачка дугорочне стабилности и функционалности БиХ. Бојкот и непризнавање изборних резултата неће нас одвести никуда”  поручио је Вархељи. 

Хрватска снажно подупире европску перспективу Западног Балкана и наставак проширења по индивидуалном приступу и начелу властитих заслуга, уз примјену постојећих критерија и услова за проширење, рекао је Грлић Радман.

“Хрватска подржава текуће преговоре Црне Горе и Србије с Европском унијом, отварање приступних преговора с Албанијом и Сјеверном Македонијом, као и давање статуса кандидата за Босну и Херцеговину те европску перспективу за Косово” рекао је Грлић Радман те наставио:

“Ситуација у БиХ је забрињавајућа. Кључ остаје у измјени Изборног закона. Потребан је наставак ангажмана ЕУ-а и Сједињених Америчких Држава у наставку преговора како би се омогућили слободни, поштени, легални и легитимни избори. Избори по оваквом изборном закону нису уставни.” рекао је Грлић Радман.

(Анадолија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дара

25.04.2022 18:45

Кад народ буде одлуцивао о својој судбини, а не појединци, бит це и избора. Кад сви будемо једнаки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

25.04.2022 18:59

Рат је и почео у БиХ кад су поделу БиХ на два дијела договарали Туђман и Милошевић,то су сад наставили Додик и Цовиц,онда чему да се надају Бошњаци који немају резервну државу само БиХ.Нико у БиХ није угрожен од другог,Додик и Човиц праве највеће проблеме само да разбију БиХ И да се припоје матичним државама ,а то само могу урадити ако небуде ни једног Бошњаци,а то је немогуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2022 23:32

Босна и Херцеговина се мозе дијелити само на ливаду и шуму

Name

Ре Зоки

26.04.2022 07:30

Знају странци за њихов плану они их и подрзавају зато се бахато понасају санкције ниста посебно само ко фол

Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

25.04.2022 19:08

БИХ треба преуредити, да буде као некада СФРЈ , са пет федерални република и двије аутономне покрајине, али под условом, да те покрајине буду у републикама гдје живе Срби, они су навикли на то ! БИХ ,само тако има какву такву будућност ! На крају крајева, ми овде смо били нај већи Југославени, зато је и рат био тако жесток !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дали?

25.04.2022 20:18

Па да кроз мало републике тразе дисолуцију и независност! Босна је дрзава два ентитета и Брчко дистрикт. Ту не треба ниста пуно мјењат, имају Срби своју управу , имају Босњаци своју. Треба нац рјесење за Хрвате, назалост Туђман их је продао у Дејтону, гдје су требали и могли добат свој ентитет . Овако теско да це се ста десит, поготово послије пресуда Хаског трибунала.

Name

З2

25.04.2022 21:43

Кад Бошњаци буду свјесни да нису сами у босни можда нешто и буде од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

25.04.2022 23:36

Ти сути и макни се добио си лову и хоцес валнда јос. Нисмо глупи ако судис по себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

26.04.2022 01:20

Па Хрватима непреостаје ништа друго него бојкот. Као изадјеш на изборе да би дангубио.Твог предсједника бирају други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.04.2022 05:53

Ма какав бојкот,једва цекају јос један мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

26.04.2022 06:43

Која странка бојкотује изборе њено право није уцесник у власти бар је то јасно.гласаци због таквих неце плакати.само неким лидерима треба забранити кандидовање који имају кривицне пријаве и против којих се води поступак и мирна Босна...

Name

26.04.2022 14:41

Ни са изборима нигдје нећемо стићи, када увијек бирају исти наручени паразити који народу пију крв на сламку

ОДГОВОРИТЕ