Bojkot izbora u BiH neće vas nigdje odvesti

“Veliko je razočarenje da nemamo dogovora oko ustavnih i reformi izbornog okvira. U oktobru ćemo u BiH imati izbore, pa ćemo nastojati u saradnji s našim prijateljima u BiH da ti izbori budu slobodni, pošteni i da nas vode prema jednakoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda. To je ključna tačka dugoročne stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Bojkot i nepriznavanje izbornih rezultata neće nas odvesti nikuda”, poručio je Varhelji. 

Bosna i Hercegovina 25.04.2022 | 19:49
Bojkot izbora u BiH neće vas nigdje odvesti

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji sastao se danas u Zagrebu sa hrvatskim ministrom inostranih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Varhelji je istakao da su razgovori o Bosni i Hercegovini bili posebno napeti i teški, s obzirom da se datum izbora u toj zemlji bliži bez postignutog dogovora, što će, po njemu, uticati na političko stanje unutar zemlje.

“Vidjeli smo i složili se da je propuštena barem jedna ključna godina u životu BiH, 2021. mogla je i trebala je biti godina da se stvari urede za budućnost BiH. To je bila godina bez izbora na vidiku, godina kada se napredak u zakonodavnoj reformi mogao postići. To smo propustili i već vidimo posljedice, a to je stanje bez napretka u 14 glavnih prioriteta na putu BiH prema statusu kandidata za članstvo. Uz mir i stabilnost, potrebna je konstruktivnija politička situacija u BiH kako bi se ova zemlja suočila s izazovima u budućnosti” izjavio je Varhelji.

Pozdravio je aktivnosti BiH oko zajedničke spoljne i bezbjednosne politike u stavu prema ruskom ratu u Ukrajini, ali je naglasio kako nema napretka unutar zemlje u provođenju reformi.

“Veliko je razočarenje da nemamo dogovora oko ustavnih i reformi izbornog okvira. U oktobru ćemo u BiH imati izbore, pa ćemo nastojati u saradnji s našim prijateljima u BiH da ti izbori budu slobodni, pošteni i da nas vode prema jednakoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda. To je ključna tačka dugoročne stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Bojkot i nepriznavanje izbornih rezultata neće nas odvesti nikuda”  poručio je Varhelji. 

Hrvatska snažno podupire evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i nastavak proširenja po individualnom pristupu i načelu vlastitih zasluga, uz primjenu postojećih kriterija i uslova za proširenje, rekao je Grlić Radman.

“Hrvatska podržava tekuće pregovore Crne Gore i Srbije s Evropskom unijom, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu te evropsku perspektivu za Kosovo” rekao je Grlić Radman te nastavio:

“Situacija u BiH je zabrinjavajuća. Ključ ostaje u izmjeni Izbornog zakona. Potreban je nastavak angažmana EU-a i Sjedinjenih Američkih Država u nastavku pregovora kako bi se omogućili slobodni, pošteni, legalni i legitimni izbori. Izbori po ovakvom izbornom zakonu nisu ustavni.” rekao je Grlić Radman.

(Anadolija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dara

25.04.2022 18:45

Kad narod bude odlucivao o svojoj sudbini, a ne pojedinci, bit ce i izbora. Kad svi budemo jednaki.

ODGOVORITE
Name

Zoki

25.04.2022 18:59

Rat je i počeo u BiH kad su podelu BiH na dva dijela dogovarali Tuđman i Milošević,to su sad nastavili Dodik i Covic,onda čemu da se nadaju Bošnjaci koji nemaju rezervnu državu samo BiH.Niko u BiH nije ugrožen od drugog,Dodik i Čovic prave najveće probleme samo da razbiju BiH I da se pripoje matičnim državama ,a to samo mogu uraditi ako nebude ni jednog Bošnjaci,a to je nemoguće.

ODGOVORITE
Name

Re

25.04.2022 23:32

Bosna i Hercegovina se moze dijeliti samo na livadu i šumu

Name

Re Zoki

26.04.2022 07:30

Znaju stranci za njihov planu oni ih i podrzavaju zato se bahato ponasaju sankcije nista posebno samo ko fol

Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

25.04.2022 19:08

BIH treba preurediti, da bude kao nekada SFRJ , sa pet federalni republika i dvije autonomne pokrajine, ali pod uslovom, da te pokrajine budu u republikama gdje žive Srbi, oni su navikli na to ! BIH ,samo tako ima kakvu takvu budućnost ! Na kraju krajeva, mi ovde smo bili naj veći Jugoslaveni, zato je i rat bio tako žestok !

ODGOVORITE
Name

Dali?

25.04.2022 20:18

Pa da kroz malo republike traze disoluciju i nezavisnost! Bosna je drzava dva entiteta i Brčko distrikt. Tu ne treba nista puno mjenjat, imaju Srbi svoju upravu , imaju Bosnjaci svoju. Treba nac rjesenje za Hrvate, nazalost Tuđman ih je prodao u Dejtonu, gdje su trebali i mogli dobat svoj entitet . Ovako tesko da ce se sta desit, pogotovo poslije presuda Haskog tribunala.

Name

Z2

25.04.2022 21:43

Kad Bošnjaci budu svjesni da nisu sami u bosni možda nešto i bude od nas

ODGOVORITE
Name

Guest

25.04.2022 23:36

Ti suti i makni se dobio si lovu i hoces valnda jos. Nismo glupi ako sudis po sebi.

ODGOVORITE
Name

Fenix

26.04.2022 01:20

Pa Hrvatima nepreostaje ništa drugo nego bojkot. Kao izadješ na izbore da bi dangubio.Tvog predsjednika biraju drugi.

ODGOVORITE
Name

Istina

26.04.2022 05:53

Ma kakav bojkot,jedva cekaju jos jedan mandat.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

26.04.2022 06:43

Koja stranka bojkotuje izbore njeno pravo nije ucesnik u vlasti bar je to jasno.glasaci zbog takvih nece plakati.samo nekim liderima treba zabraniti kandidovanje koji imaju krivicne prijave i protiv kojih se vodi postupak i mirna Bosna...

Name

XL

26.04.2022 14:41

Ni sa izborima nigdje nećemo stići, kada uvijek biraju isti naručeni paraziti koji narodu piju krv na slamku

ODGOVORITE