Како ће се јучерашњи избори одразити на БиХ

Резултати јучерашњих избора у Француској и Словенији утицаће на политичку ситуацију како у Европи, тако и у Босни и Херцеговини. Аналитичари истичу да су ови избори означили крај лажног патриотизма и наставак добре сарадње. 

Босна и Херцеговина 25.04.2022 | 17:31
Како ће се јучерашњи избори одразити на БиХ

У Француској су на сцени остали исти играчи, Емануел Макрон поново је на челу ове државе, док су се у Словенији десиле крупне промјене. Гласове бирача освојио је лидер Слободарског покрета Роберт Голоб. Ови изборни резултати могли би утицати да се економско социјално стање промјени на боље, истичу аналитичари.  Кажу вријеме ће показати да ће ови избори у великој мјери утицати и на стање у Босни и Херцеговини. 

 „То је велика ствар за Босну и Херцеговину, то нам означава да долази вријеме прошлости свих тих негативних политика, лажних политика, корумпираних политика под плаштом патриотизма и национализма, тако да је велика ствар за Босну и Херцеговину ово што се десило у Словенији. Избор Макрона је такође јако добра ствар у истом смијеру као и у Словенији и то означава да ретроградне националне политике, националистичке политике, шовинистичке политике више немају мјеста у Европи. Европа се дијели, свијет се дијели на двије стране и више нема неутралних, нема тих лажних прича, нема више сакривања криминала, тако да је и то јако добра вијест за Босну и Херцеговину“, истиче бивши амбасадор БиХ у Бриселу Драшко Аћимовић.

Изборни резултати утицаће на јачање европске политике и враћање на принципе Европске уније, а то су првенствено солидарност и заједништво, тврди струка. Међутим преурањени потези појединих домаћих политичара могли би угрозити однос ових земаља према БиХ. 

„Познато је да је Словенија била заговорник мекшег приступа по питању рјешавања кризе у Босни и Херцеговини и дефинитивно је да ће након подршке коју је господин члан Предсједништва БиХ Милорад Додик веома несмотрено дао кандидату који је изгубио на парламентарним изборима у Словенији, односно Јанезу Јанши, битно утицати на промјену става Словеније по питању рјешавања кризе у Босни и Херцеговини, гдје ће се у наредном периоду врло вјероватно заговарати тврђи приступ, онакав какав је отприлике заговарала Њемачка и остатак Европске уније, са изузетком Мађарске“, каже аналитичар Дарко Кузмановић.

Питање Босне и Херцеговине и југоисточне Европе, ако се Макрона пита, мораће сачекати, јер примарни проблем у свијету је рат у Украјини, каже за Тањуг историчар  Станислав Сретеновић.

 „Мислим да ће југоистична Европа и Србија доћи тек као треће или четврто питање на француској спољнополитичкој сцени, дакле то неће бити примарно питање. На спољнополитичкој сцени примарно питање за предсједника Макрона ће бити рат у Украјини. Што се тиче југоисточне Европе и Србије у њој, мислим да ће предсједник Макрон подржавати и даље идеју и реализацију отвореног Балкана и да ће се овој целој регији приступати као целокупној регији, а не појединачно“, тврди Сретеновић.

Политика новоизабраног предсједника Словеније Голоба биће засигурно проевропска, а Макрон је најавио да се његов нови мандат неће наслањати на претходни. Поставља се питање како ће се нови и реизабрани предсједник носити са највећом кризом послије Другог свјетског рата, почевши од инфлације па до рата у Украјини и да ли ће ови резултати изазвати промјене и на брдовитом Балкану. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Боба

25.04.2022 15:47

Баба врачара на све стране. Све је до народа у БиХ. На жалост, затупили су за дупло од деведесетих на све три стране.о образовању да не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2022 17:21

Те промјене се тешко могу примјенити код нас. Наш народ још кључа на 20 степени на националне теме.

Name

СТА РЕЦИ

25.04.2022 16:17

Нема ту БИХ ту је само Миле и народне паре са којима је он подмазиво ове еxтремне ЕУ десницаре. Који падају ко круске и то бас они које Миле добро подмазо. А онај мислим Кесиц којем је Миле даво за не знам засто успио подуплат санкције и јос му додо Бисерку Е Миле бу*алетино никад се памети дозват

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

25.04.2022 16:31

Балканске мафије се неце нико и нкада ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.04.2022 17:22

Промјене су се десиле у Словенији,а у Француској није досло до промјена као сто ни у Србији није било промјена.И према томе уопсте нисам оптимиста да це се у Републици Српској десити промјене.Додика је поставио Запад и само Запад одлуцује када це Додик бити смјењен,а Запад зна да је једино Додик прагматицан политицар.Било ко да замијени Додика неце смјети да народу прица једно,а ради друго.Да је било ко други био на власти и расписао Референдум о самосталној Републици Српској неби смио да га понисти,а Додик је то урадио понистио вољу народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.04.2022 20:13

Ко може утицати на дејтон творевину, било ко да влада било где, неко нема шансе да помери ни једну циглу са места у тој творевини. То је немогућа земља, за два народа од три. Наврате мало једни, мало други тутори, оду и себи доћи немогу. Три народ три приче, три кривца, три жеље, три чезње. Да није странаца све би се распало, као кула од карата, они то још мало подбоче.

ОДГОВОРИТЕ