Суд БиХ: Чланови ЦИК-а изабрани у складу са Законом!

Актуелни чланови Централне изборне комисије БиХ изабрани су у складу са Изборним законом БиХ. Суд БиХ је 21. априла ове године одбио тужбу бившег члана ЦИК-а Бранка Петрића који је оспоравао избор актуелних чланова ЦИК-а, преноси Истрага.ба.

Босна и Херцеговина 25.04.2022 | 11:58
Суд БиХ: Чланови ЦИК-а изабрани у складу са Законом!

“Према оцјени овог вијећа паушални су приговори тужиоца да именовани кандидати за чланове ЦИК-а нису правни стручњаци с искуством у провођењу избора или изборни стручњаци”, наведено је у одлуци Суда БиХ.

Бранко Петрић је оспоравао и право Представничког дома да, без претходно проведене процедуре именује чланове Централне изборне комисије БиХ.

“Суд је становишта да је Представнички дом ПС БиХ, када је самостално именовао, поступао непосредно и у складу са уставним овлаштењима Парламентарне скупштине БИХ и према релевантним прописима Изборног закона БИХ, на који начин је осигурао да ЦИК има седам чланова у складу са чланом 2.5 Изборног закона БиХ”, пише у образложењу одлуке.

Подсјећамо, почетком 2020. године Представнички дом ПС БиХ је именовао Вању Бјелицу Прутину, Јована Калабу, Суада Арнаутовића и Ахмеда Шантића са чланове Централне изборне комисије након што је, претходно, истекао мандат Бранку Петрићу и Новаку Божичковићу.

Парламентарне комисије су касниле са процедуром и кандидатском листом што је оставило могућност Представничком дому ПС БиХ да именује наведене чланове. Петрић је, потом, поднио тубу Суду БиХ тражећи поништавање именовања. Но Суд БиХ га је одбио. Одлука је неправоснажна.

Осим тога, лидери ХДЗ-а и СНСД-а Драган Човић и Милорад Додик су од 2020. године тврдили да је актуелни сазив чланова ЦИК-а изабран супротно Изборном закону. Међутим, Суд БиХ је потврдио да је процес именовања проведен у складу са Изборним законом.

(Истрага.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нормално

25.04.2022 10:08

Једино Додику и Човићу нису а њих двојица ће у пакету отићи са политичке сцене и то директно иза решетака , нема тог Бога који ће им помоћи , и Словенија ће сад подржати санкције Додику и људима који су прали паре у СЛОВЕНИЈИ .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позната

25.04.2022 10:09

Бранко Петрић је позната Додикова фукара али полако предстоји чишћење снсд кадрова у институцијама Републике Српске и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ

25.04.2022 10:10

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.04.2022 12:10

Ма они мисле ако они нису у складу са законом није ништа у држави.Који су то мегаломани они би мењали читав свет само себе нипошто.

Name

Милан

25.04.2022 10:29

Петрицу нема висе помагања додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О јој Миле

25.04.2022 12:16

Како цемо сад красти на изборима, јооој

ОДГОВОРИТЕ