ЕУ: Како плаћати руски гас без кршења санкција

Европске компаније могле би заобићи захтјев Русије да испоручени гас плаћају у рубљама без кршења ЕУ санкција ако плате у еврима или доларима који се затим конвертују у руску валуту, саопштила је у Европска комисија.

Свијет 23.04.2022 | 07:45
ЕУ: Како плаћати руски гас без кршења санкција

Компаније би притом требале тражити додатне услове уз такве трансакције, попут изјаве како се сматра да су своје уговорне обавезе испуниле након што плате у валути која није руска.

Подсјетимо, Москва је упозорила Европу да ризикује смањење снабдијевања гасом ако не подмири рачуне у рубљама. У марту је донијела уредбу којом предлаже да купци енергије отворе рачуне у Газпромбанци за плаћање у еврима или доларима, који би се затим конвертирали у рубље.

Комисија је раније овог мјесеца упозорила да би купци гаса из ЕУ изгубили контролу над новцем и на крају би прекршили санкције када би руски гас плаћали према уредби којом је Москва прописала плаћање у рубљима преко посредничке банке у Русији.

Међутим, у савјетодавном документу који је послан ЕУ чланицама у четвртак, Комисија је навела да приједлог Москве нужно не спречава процес плаћања који би био у складу са санкцијама ЕУ против Русије, уведенима због рата у Украјини.

Тај савјет Комисије није правно обавезујући, него је ријеч о покушају усмјеравања расправе док чланице разматрају како могу наставити плаћати руски гас. Брисел је у документу навео да постоје опције које би могле омогућити компанијама да и даље законито плаћају гас. 

“Компаније из ЕУ могу тражити од руских да испуне своје уговорне обавезе на исти начин као и прије усвајања уредбе, односно полагањем доспјелог износа у еврима или доларима”, наводи се у документу. Међутим, поступак за осигуравање изузећа од захтјева уредбе још није јасан, наводи се даље.

Прије плаћања, оператери из ЕУ могли би дати изјаву како сматрају да су своје уговорне обавезе испунили када положе евре или доларе код Газпромбанке, а не касније, након што се исплаћени новац конвертира у рубље, стоји у документу.

“Било би препоручљиво тражити потврду од руске стране да је тај поступак могућ према правилима уредбе”, наводи се у савјетодавном документу.

Портпарол Европске комисије рекао је да би се компаније требале држати валуте договорене у својим уговорима са Газпромом, а у 97 посто њих договорени су еври или долари.

Режим санкција ЕУ не забрањује компанијама отварање рачуна код Газпромбанке или ангажман с банком у покушају тражења рјешења, стоји још у документу.

(Хина) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МЕНАГЕР

23.04.2022 07:24

Прејаки сте Успјели сте их зајебати Свака цаст Народ у Европи и Украјини сигурно се диви васом надмоци и великом побједом у овој борби око плацања гаса против Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

23.04.2022 07:30

Ако Европи гас не треба неморају ни куповати. Шта су Европске Фукаре мислиле да Русију и Путина уцјењују. Будале хахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.04.2022 08:19

Нема никакве прице нити коментара само плацање у Рубљима ито директно кад запад зна уводит безвезне санкције на све онда Бацуска треба фаих дере на поебан нацин па нек виде сакимсе играју. Гов .на. невидена

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

23.04.2022 10:45

Треба им заврнути па нек им привреда ради на воду.Да видиш онда кукњаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.04.2022 12:53

Фолирант, сад као хоце смислити нацин, како да додју до виталних потреба, а да не крсе ембарго. Амери су вам рекли дати плин, где је запело? Руси би вас требали изненадити и затворити пипе, па нек вам дају они сто су обецали. Како вас није срамота прогоните Руске уметнике, урхунске спортисте, а хоцете да вам Руси продају плин и нафту? Кад би се ја питао, пипе би вец биле заврнуте, јер би вас то мозда опаметило, па би натерали Зеленског да запоцне преговоре са Русима, да би рат стао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милебб

23.04.2022 15:02

Хехе. Најбољи су. Сами себи су настетили са тим санкцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дозовите се памети

23.04.2022 16:07

Прије готалног колапса, ма какав РУСКИ ГАС у доларима?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пааааа

24.04.2022 00:10

Кад им УВОДИТЕ санкције,одустаните од њихових енергената.

ОДГОВОРИТЕ