EU: Kako plaćati ruski gas bez kršenja sankcija

Evropske kompanije mogle bi zaobići zahtjev Rusije da isporučeni gas plaćaju u rubljama bez kršenja EU sankcija ako plate u evrima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, saopštila je u Evropska komisija.

Svijet 23.04.2022 | 07:45
EU: Kako plaćati ruski gas bez kršenja sankcija

Kompanije bi pritom trebale tražiti dodatne uslove uz takve transakcije, poput izjave kako se smatra da su svoje ugovorne obaveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska.

Podsjetimo, Moskva je upozorila Evropu da rizikuje smanjenje snabdijevanja gasom ako ne podmiri račune u rubljama. U martu je donijela uredbu kojom predlaže da kupci energije otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u evrima ili dolarima, koji bi se zatim konvertirali u rublje.

Komisija je ranije ovog mjeseca upozorila da bi kupci gasa iz EU izgubili kontrolu nad novcem i na kraju bi prekršili sankcije kada bi ruski gas plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Međutim, u savjetodavnom dokumentu koji je poslan EU članicama u četvrtak, Komisija je navela da prijedlog Moskve nužno ne sprečava proces plaćanja koji bi bio u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije, uvedenima zbog rata u Ukrajini.

Taj savjet Komisije nije pravno obavezujući, nego je riječ o pokušaju usmjeravanja rasprave dok članice razmatraju kako mogu nastaviti plaćati ruski gas. Brisel je u dokumentu naveo da postoje opcije koje bi mogle omogućiti kompanijama da i dalje zakonito plaćaju gas. 

“Kompanije iz EU mogu tražiti od ruskih da ispune svoje ugovorne obaveze na isti način kao i prije usvajanja uredbe, odnosno polaganjem dospjelog iznosa u evrima ili dolarima”, navodi se u dokumentu. Međutim, postupak za osiguravanje izuzeća od zahtjeva uredbe još nije jasan, navodi se dalje.

Prije plaćanja, operateri iz EU mogli bi dati izjavu kako smatraju da su svoje ugovorne obaveze ispunili kada polože evre ili dolare kod Gazprombanke, a ne kasnije, nakon što se isplaćeni novac konvertira u rublje, stoji u dokumentu.

“Bilo bi preporučljivo tražiti potvrdu od ruske strane da je taj postupak moguć prema pravilima uredbe”, navodi se u savjetodavnom dokumentu.

Portparol Evropske komisije rekao je da bi se kompanije trebale držati valute dogovorene u svojim ugovorima sa Gazpromom, a u 97 posto njih dogovoreni su evri ili dolari.

Režim sankcija EU ne zabranjuje kompanijama otvaranje računa kod Gazprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rješenja, stoji još u dokumentu.

(Hina) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MENAGER

23.04.2022 07:24

Prejaki ste Uspjeli ste ih zajebati Svaka cast Narod u Evropi i Ukrajini sigurno se divi vasom nadmoci i velikom pobjedom u ovoj borbi oko placanja gasa protiv Rusije

ODGOVORITE
Name

Demokrata

23.04.2022 07:30

Ako Evropi gas ne treba nemoraju ni kupovati. Šta su Evropske Fukare mislile da Rusiju i Putina ucjenjuju. Budale hahahahaha

ODGOVORITE
Name

Xxx

23.04.2022 08:19

Nema nikakve price niti komentara samo placanje u Rubljima ito direktno kad zapad zna uvodit bezvezne sankcije na sve onda Bacuska treba faih dere na poeban nacin pa nek vide sakimse igraju. Gov .na. nevidena

ODGOVORITE
Name

aćim

23.04.2022 10:45

Treba im zavrnuti pa nek im privreda radi na vodu.Da vidiš onda kuknjave.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.04.2022 12:53

Folirant, sad kao hoce smisliti nacin, kako da dodju do vitalnih potreba, a da ne krse embargo. Ameri su vam rekli dati plin, gde je zapelo? Rusi bi vas trebali iznenaditi i zatvoriti pipe, pa nek vam daju oni sto su obecali. Kako vas nije sramota progonite Ruske umetnike, urhunske sportiste, a hocete da vam Rusi prodaju plin i naftu? Kad bi se ja pitao, pipe bi vec bile zavrnute, jer bi vas to mozda opametilo, pa bi naterali Zelenskog da zapocne pregovore sa Rusima, da bi rat stao.

ODGOVORITE
Name

Milebb

23.04.2022 15:02

Hehe. Najbolji su. Sami sebi su nastetili sa tim sankcijama.

ODGOVORITE
Name

Dozovite se pameti

23.04.2022 16:07

Prije gotalnog kolapsa, ma kakav RUSKI GAS u dolarima?!

ODGOVORITE
Name

Paaaaa

24.04.2022 00:10

Kad im UVODITE sankcije,odustanite od njihovih energenata.

ODGOVORITE