Некадашњи радници Јелшинграда чекају исплату 11 година

Бивши радници фирме Јелшинград, која је већ годинама у стечају, траже извршење пресуде према којој је предузеће Еуромотор дужно да исплати 1,2 милиона КМ овом предузећу.

Република Српска 22.04.2022 | 11:08
Некадашњи радници Јелшинграда чекају исплату 11 година

Због несавјесног рада институција, радници су и овај пут остали кратких рукава. За своја права се боре већ 11 година. Бивши радници предузећа Јелшинград Бањалука, које је у стечају, неће одустати од наплате својих потраживања. Истичу да је на бањалучку фирму Еуромотор незаконито укњижено око два милиона марака, од чега је враћен дио дуга. Основни суд пресудио је да фирма Еуромотор треба да исплати 1,2 милиона марака, али до извршења пресуде никада није дошло.

"Обични рат је трајао четири године, а ми 11 година ратујемо. Ми овде посједујемо пресуду Основног суда, потврђену у Окружном суду и рјешење о извршењу. Ми ништа не тражимо друго, него да овај Суд, чији човјек нас је покрао, а то је судија њихов одавде, и због тога траје толико дуго та борба, тражимо да ову пресуду реализују до краја и да се радници и повјериоци наплате и обештете“, каже Јован Кнежевић, бивши члан Одбра повјерилаца фирме Јелшинград.

Извршење траже у року од 30 дана, јер како истичу, када треба да се изврше наплате обичним грађанима за струју или воду, тада имају механизме. Траже састанак са министром правде да се утврди разлог зашто наплата није извршена.

Следеће окупљање најавили су испред зграде Владе, јер су убијеђени да се иза свега крију малверзације и корумпирани чиновници на позицијама. 

"Не можемо ми признати и дозволити да човјек из иностранства капитал од 10 милиона држи, ми тако кажемо, на „Лазиној њиви“, да нико не зна гдје је његова имовина, да не знају гдје су му рачуни, да не зна адресе и сад они нама глуме да он може избјећи плаћање ово, зато што се он крије. Он се не може крити без подршке ове институције и без подршке Владе, без подршке Геодетске, без подршке Пореске. Ја се не могу сакрити нигдје као појединац, а камоли да он сакрије халу од 1000 квадрата“, истиче Кнежевић. 

"Увијек смо добијали код Окружног суда пресуду у нашу корист, Основни суд скине па врати поново, док је сад дошло до краја. Ево имамо и рјешење о извршењу, међутим Суд не ради свој посао, не ради извршење, што је дужан. Не можемо ми гањати ко гдје буде. Ја према информацијама које имам из предузећа Еуромотор је изнесено све што се могло изнијети“, тврди Жељко Вујавовић, бивши члан Одбра повјерилаца Јелшинграда.

На овом случају промијенило се пет судија, истичу радници и тврде да пребацивање одговорности једне институције на другу, само потвђује чињеницу да да правосудним институцијама управља неколико корумпираних особа. Од своје борбе неће одустали, кажу, уколико за 30 дана не буде извршена исплата, затвориће се у халу фирме Еуромотор и неће изаћи док потраживања не буду исплаћена. 

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пролетер

22.04.2022 09:22

Са овом влассцу и судством никад нецете доци до изврсења и правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.04.2022 11:44

Све уз подршку ОХР-а, амбасада Квинте...

Name

Папа Мајк

22.04.2022 09:27

Па за то сте се борили, што се сад жалите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дани страдања

22.04.2022 09:57

Морамо даље ... А не стално његовати ваше болести ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера, нада и љубав

22.04.2022 10:03

Дакле, није црнило већ је што јест, није лоше увијек нешто, па и ширење лошег је специфична категорија у медијима, за баш неког ко мора крнути нешто, али није на врху, него је недостатак. Радити на локализацији таквих случајева, као што је бивало и прије медија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поганлуке

22.04.2022 10:10

Не цијеним и нису мој избор. А ваш ? Да ли да се од Вас штитимо или како ? Људи су оптерећени, али за разлику од Вас немам намјеру да их бришем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ценгиц

22.04.2022 11:18

пара нема,кад це бити незна се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

22.04.2022 11:26

Не могу да вјерујем мислио сам да су радници Јелшинграда ипак наплатили своја потраживања.Има велика зграда Еуромотора.Нека суд прода зграду на лицитацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

22.04.2022 12:48

Је ли овај град у русији На којој је ово планети

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

22.04.2022 15:26

Чуј овог, обични рат је yрајао четири године. Можда је за њега био обични ако је жарио и палио, за мене није, ја сам најебо и то добро.

ОДГОВОРИТЕ