Nekadašnji radnici Jelšingrada čekaju isplatu 11 godina

Bivši radnici firme Jelšingrad, koja je već godinama u stečaju, traže izvršenje presude prema kojoj je preduzeće Euromotor dužno da isplati 1,2 miliona KM ovom preduzeću.

Republika Srpska 22.04.2022 | 11:08
Nekadašnji radnici Jelšingrada čekaju isplatu 11 godina

Zbog nesavjesnog rada institucija, radnici su i ovaj put ostali kratkih rukava. Za svoja prava se bore već 11 godina. Bivši radnici preduzeća Jelšingrad Banjaluka, koje je u stečaju, neće odustati od naplate svojih potraživanja. Ističu da je na banjalučku firmu Euromotor nezakonito uknjiženo oko dva miliona maraka, od čega je vraćen dio duga. Osnovni sud presudio je da firma Euromotor treba da isplati 1,2 miliona maraka, ali do izvršenja presude nikada nije došlo.

"Obični rat je trajao četiri godine, a mi 11 godina ratujemo. Mi ovde posjedujemo presudu Osnovnog suda, potvrđenu u Okružnom sudu i rješenje o izvršenju. Mi ništa ne tražimo drugo, nego da ovaj Sud, čiji čovjek nas je pokrao, a to je sudija njihov odavde, i zbog toga traje toliko dugo ta borba, tražimo da ovu presudu realizuju do kraja i da se radnici i povjerioci naplate i obeštete“, kaže Jovan Knežević, bivši član Odbra povjerilaca firme Jelšingrad.

Izvršenje traže u roku od 30 dana, jer kako ističu, kada treba da se izvrše naplate običnim građanima za struju ili vodu, tada imaju mehanizme. Traže sastanak sa ministrom pravde da se utvrdi razlog zašto naplata nije izvršena.

Sledeće okupljanje najavili su ispred zgrade Vlade, jer su ubijeđeni da se iza svega kriju malverzacije i korumpirani činovnici na pozicijama. 

"Ne možemo mi priznati i dozvoliti da čovjek iz inostranstva kapital od 10 miliona drži, mi tako kažemo, na „Lazinoj njivi“, da niko ne zna gdje je njegova imovina, da ne znaju gdje su mu računi, da ne zna adrese i sad oni nama glume da on može izbjeći plaćanje ovo, zato što se on krije. On se ne može kriti bez podrške ove institucije i bez podrške Vlade, bez podrške Geodetske, bez podrške Poreske. Ja se ne mogu sakriti nigdje kao pojedinac, a kamoli da on sakrije halu od 1000 kvadrata“, ističe Knežević. 

"Uvijek smo dobijali kod Okružnog suda presudu u našu korist, Osnovni sud skine pa vrati ponovo, dok je sad došlo do kraja. Evo imamo i rješenje o izvršenju, međutim Sud ne radi svoj posao, ne radi izvršenje, što je dužan. Ne možemo mi ganjati ko gdje bude. Ja prema informacijama koje imam iz preduzeća Euromotor je izneseno sve što se moglo iznijeti“, tvrdi Željko Vujavović, bivši član Odbra povjerilaca Jelšingrada.

Na ovom slučaju promijenilo se pet sudija, ističu radnici i tvrde da prebacivanje odgovornosti jedne institucije na drugu, samo potvđuje činjenicu da da pravosudnim institucijama upravlja nekoliko korumpiranih osoba. Od svoje borbe neće odustali, kažu, ukoliko za 30 dana ne bude izvršena isplata, zatvoriće se u halu firme Euromotor i neće izaći dok potraživanja ne budu isplaćena. 

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Proleter

22.04.2022 09:22

Sa ovom vlasscu i sudstvom nikad necete doci do izvrsenja i pravde

ODGOVORITE
Name

Jaffa

22.04.2022 11:44

Sve uz podršku OHR-a, ambasada Kvinte...

Name

Papa Majk

22.04.2022 09:27

Pa za to ste se borili, što se sad žalite?

ODGOVORITE
Name

Дани страдања

22.04.2022 09:57

Морамо даље ... А не стално његовати ваше болести ...

ODGOVORITE
Name

Вера, нада и љубав

22.04.2022 10:03

Дакле, није црнило већ је што јест, није лоше увијек нешто, па и ширење лошег је специфична категорија у медијима, за баш неког ко мора крнути нешто, али није на врху, него је недостатак. Радити на локализацији таквих случајева, као што је бивало и прије медија.

ODGOVORITE
Name

Поганлуке

22.04.2022 10:10

Не цијеним и нису мој избор. А ваш ? Да ли да се од Вас штитимо или како ? Људи су оптерећени, али за разлику од Вас немам намјеру да их бришем !

ODGOVORITE
Name

Cengic

22.04.2022 11:18

para nema,kad ce biti nezna se.

ODGOVORITE
Name

Ne

22.04.2022 11:26

Ne mogu da vjerujem mislio sam da su radnici Jelšingrada ipak naplatili svoja potraživanja.Ima velika zgrada Euromotora.Neka sud proda zgradu na licitaciji.

ODGOVORITE
Name

AR

22.04.2022 12:48

Je li ovaj grad u rusiji Na kojoj je ovo planeti

ODGOVORITE
Name

tragac

22.04.2022 15:26

Čuj ovog, obični rat je yrajao četiri godine. Možda je za njega bio obični ako je žario i palio, za mene nije, ja sam najebo i to dobro.

ODGOVORITE