Криза ће бити све већа, треба зауставити погубну политику "шиљком у очи"

Ова криза ће бити још гора за мјесец дана и три пута гора за три мјесеца,.. Политика „шиљком у очи“ никоме није донијела ништа добро и то треба зауставити...

Република Српска 22.04.2022 | 10:01
Криза ће бити све већа, треба зауставити погубну политику "шиљком у очи"

"Ја вас увјеравам да ће ова криза бити још гора за мјесец дана и три пута гора за три мјесеца, али живи били па видјели", казао је предсједник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић.

Он сматра да су за кризу одговорне одлуке високог представника, а посебно јер је посљедњу одлуку донио Кристијан Шмит за кога лидер СДС-а каже да није кредибилан јер није потврђен у Савјету безбједносзи УН-а.

“То је озбиљан проблем, његов лични. Претходни високи представник је добио сагласност у Савјету безбједности без обзира на оспоравања наметања његових одлука, али овај није. Он рамље на једну ногу. Сада се поставља питање може ли он практично бити протектор? Јер, наметати одређене законе, одређене одлуке, креирати одређена рјешења то је друга ријеч за протекторат”, казао је Шаровић у интервјуу “Један” БХРТ-а.

Коментаришући потезе лидера СНСД-а, Шаровић претпоставља да он калкулише како ову новонасталу кризу може да преточи у неки свој добитак. 

„Додик мисли да ово сада може да преобрати у своју корист и да можда користи сада механизме који му стоје на располагању да кризу можда учини још драматичнијом. Одговара му то, а не смиривање. И онда на таласу те кризе да се можда поново промовише у неког националног хероја који се сада бори за правду и права Републике Српске, покушавајући да се амнестира да је он један од великих криваца за оно што се десило уназад осам мјесеци“, каже Шаровић. 

СДС Додикове потезе  сматра нерационалним, јер су, како каже, Шаровић ти потези више окренути његовом рејтингу, него рејтингу његове странке, док су интерси Републике Српске потпуно занемарени.

“Републици Српској велике кризе не одговарају. Више јој одговара стабилна ситуација, развој земље, економија, напредак, стабилност и очување Дејтонског споразума”, сматра Мирко Шаровић. 

Лидер СДС-а сматра да је најбоље за његову странку да што мање слиједи политичку стазу Милорада Додика, мада на њој има и додирних тачака са жељама и хтијењима Српске демократске странке.

„У овом лудилу у које смо ми ушли, у лудилу које у основи можда има правду и право, јер о оним стварима о којима је он говорио, не може се рећи да нема правде и жеље везано за поврат одређених надлежности, али не на начин како он то чини. Не једнострано, не на начин да се овдје створи такав кризни амбијент који може да изазове и рат у овој земљи. Значи, ја мислим да је то лош пут“, категоричан је Мирко Шаровић. 

Он сматра да СДС мора да креира властита рјешења, поготово уколико добије шансу и постане кредибилан па их буде могао провести кроз институције власти. То је за Шаровића опција коју прижељкује. 

Лидер СДС-а би, када би био у позицији да креира политику у Републици Српској, зауставио политику коју жаргонски назива „шиљком у очи“. Таква политика, сматра,  никоме није донијела ништа добро.

„Република Српска је мала, сиромашна република чији је утицај миноран, у коме ми не треба да се бодемо са Америком, са Њемачком, са Британијом. Можемо да имамо свој став поштен, али не требамо да омаловажавамо те земље, не требамо да једног канцелара називамо погрдним именима или америчког предсједника, чак и онда када се са њима ни у чему не слажемо“, каже Шаровић.

Он предлаже политику која неће произвести нове санкције, а до тога се, како каже,  може доћи демократизацијом и отворености друштва, промјеном начина информисања јавних медија, санирањем корупције.

Санкције Русији не би требало да буду тема која ће додатно подијелити политичаре и јавно мнијење у Босни и Херцеговини. У СДС-у сматрају да је довољно задржати се на опцији у којој се поштује територијални интегритет Украјине, уз жељу за што скорије окончање рата. За санкције, сматра Шаровић, мјеста нема.

- Уосталом, нисмо ни земља кандидат. Можда би било паметно да кажемо: Дајте нам кандидатски статус, а онда нас обавежите, што је и правило Европске уније, обавежите нас да поштујемо политику Европске уније. На невиђено да слиједимо оно што ради Европска унија, а нисмо обавезни и много ће нас и скупо коштати за такво нешто. Не видим сада напињање да водимо унутрашње борбе везано око санкција ако нас нико на то не тјера и немамо обавезу спрам тога - пита се Шаровић.

Предсједник СДС-а сматра да у Украјини не ратују Украјина и Русија, већ се води много озбиљнији ратни сукоб. 

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бибо

22.04.2022 08:34

Нека буде већа криза и све скупље баш због ових проданих душа који су дошли да подрже погубну политику пишање уз вјетар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

22.04.2022 09:48

Милорад је крив за свјетску кризу . То поскупљење није до рецесије ни рата него до политике партије која нас води . А свуда је супер само овде није

Name

није то случајно

22.04.2022 10:05

миле ће радије увућ све у хаос него да окаје своје работе

Name

нуто

22.04.2022 08:41

Миркан је у праву.Погнимо главу и нек бришу под са нама.За узврат ћемо добити тапшање по рамену, а неки боме опет и министарску фотељу.Мало ли је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свијет одавно

22.04.2022 08:46

Зиви у лудилу,короорпоративном и свакој врсти лудацког фасизма.... Свако сваком оци вади....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

22.04.2022 08:48

Бојим се да је мало касно за то...бyе рс...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

22.04.2022 08:51

Иста вам политика као и код Додика, само у другом паковању. Катарза треба Госп. Саровицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сале

22.04.2022 10:29

Ја не знам ста је Катарза, ја знам да ови краду и да треба да иду у затвор и да врате покрадено.

Name

За њег

22.04.2022 08:57

Је тражење спаса ... И велика пормјена ... Временима, временом ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгам

22.04.2022 09:07

Па престаните сви радити на подривању државе БиХ, па ће нам свима бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјајно

22.04.2022 09:21

Таман пред изборе да их ти добијеш и да нам онда падне мрак с очију. Једва чекам тај мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.04.2022 10:05

Капетан брода који не зна управљти бродом у олуји тај брод нестаје са поврсине.мозе и нама да се деси да нестанемо јер смо у олуји која се појацава...

Name

Истина

22.04.2022 09:56

Ни слуцајно говорити о економији, повецању Плата о фабрикама и не помисљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

22.04.2022 10:14

Додика јос цовјек добро ради свој посо мислим на пјевање и народа зајебавање и опет це добит изборе јер за 20 км наси људи це се продат видјели смо прије 2 дана како то функционисе зато ко год има прилику оде на запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миркане

22.04.2022 11:38

А ста мислис јел Зеленски играо према Русији ту твоју тзв политику "трн у око"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супак

22.04.2022 12:25

Сад це избори још мало па цес све мање причати. Мораћеш бити саветник Жељка Комшића.

ОДГОВОРИТЕ