Kriza će biti sve veća, treba zaustaviti pogubnu politiku "šiljkom u oči"

Ova kriza će biti još gora za mjesec dana i tri puta gora za tri mjeseca,.. Politika „šiljkom u oči“ nikome nije donijela ništa dobro i to treba zaustaviti...

Republika Srpska 22.04.2022 | 10:01
Kriza će biti sve veća, treba zaustaviti pogubnu politiku "šiljkom u oči"

"Ja vas uvjeravam da će ova kriza biti još gora za mjesec dana i tri puta gora za tri mjeseca, ali živi bili pa vidjeli", kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

On smatra da su za krizu odgovorne odluke visokog predstavnika, a posebno jer je posljednju odluku donio Kristijan Šmit za koga lider SDS-a kaže da nije kredibilan jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednoszi UN-a.

“To je ozbiljan problem, njegov lični. Prethodni visoki predstavnik je dobio saglasnost u Savjetu bezbjednosti bez obzira na osporavanja nametanja njegovih odluka, ali ovaj nije. On ramlje na jednu nogu. Sada se postavlja pitanje može li on praktično biti protektor? Jer, nametati određene zakone, određene odluke, kreirati određena rješenja to je druga riječ za protektorat”, kazao je Šarović u intervjuu “Jedan” BHRT-a.

Komentarišući poteze lidera SNSD-a, Šarović pretpostavlja da on kalkuliše kako ovu novonastalu krizu može da pretoči u neki svoj dobitak. 

„Dodik misli da ovo sada može da preobrati u svoju korist i da možda koristi sada mehanizme koji mu stoje na raspolaganju da krizu možda učini još dramatičnijom. Odgovara mu to, a ne smirivanje. I onda na talasu te krize da se možda ponovo promoviše u nekog nacionalnog heroja koji se sada bori za pravdu i prava Republike Srpske, pokušavajući da se amnestira da je on jedan od velikih krivaca za ono što se desilo unazad osam mjeseci“, kaže Šarović. 

SDS Dodikove poteze  smatra neracionalnim, jer su, kako kaže, Šarović ti potezi više okrenuti njegovom rejtingu, nego rejtingu njegove stranke, dok su intersi Republike Srpske potpuno zanemareni.

“Republici Srpskoj velike krize ne odgovaraju. Više joj odgovara stabilna situacija, razvoj zemlje, ekonomija, napredak, stabilnost i očuvanje Dejtonskog sporazuma”, smatra Mirko Šarović. 

Lider SDS-a smatra da je najbolje za njegovu stranku da što manje slijedi političku stazu Milorada Dodika, mada na njoj ima i dodirnih tačaka sa željama i htijenjima Srpske demokratske stranke.

„U ovom ludilu u koje smo mi ušli, u ludilu koje u osnovi možda ima pravdu i pravo, jer o onim stvarima o kojima je on govorio, ne može se reći da nema pravde i želje vezano za povrat određenih nadležnosti, ali ne na način kako on to čini. Ne jednostrano, ne na način da se ovdje stvori takav krizni ambijent koji može da izazove i rat u ovoj zemlji. Znači, ja mislim da je to loš put“, kategoričan je Mirko Šarović. 

On smatra da SDS mora da kreira vlastita rješenja, pogotovo ukoliko dobije šansu i postane kredibilan pa ih bude mogao provesti kroz institucije vlasti. To je za Šarovića opcija koju priželjkuje. 

Lider SDS-a bi, kada bi bio u poziciji da kreira politiku u Republici Srpskoj, zaustavio politiku koju žargonski naziva „šiljkom u oči“. Takva politika, smatra,  nikome nije donijela ništa dobro.

„Republika Srpska je mala, siromašna republika čiji je uticaj minoran, u kome mi ne treba da se bodemo sa Amerikom, sa Njemačkom, sa Britanijom. Možemo da imamo svoj stav pošten, ali ne trebamo da omalovažavamo te zemlje, ne trebamo da jednog kancelara nazivamo pogrdnim imenima ili američkog predsjednika, čak i onda kada se sa njima ni u čemu ne slažemo“, kaže Šarović.

On predlaže politiku koja neće proizvesti nove sankcije, a do toga se, kako kaže,  može doći demokratizacijom i otvorenosti društva, promjenom načina informisanja javnih medija, saniranjem korupcije.

Sankcije Rusiji ne bi trebalo da budu tema koja će dodatno podijeliti političare i javno mnijenje u Bosni i Hercegovini. U SDS-u smatraju da je dovoljno zadržati se na opciji u kojoj se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uz želju za što skorije okončanje rata. Za sankcije, smatra Šarović, mjesta nema.

- Uostalom, nismo ni zemlja kandidat. Možda bi bilo pametno da kažemo: Dajte nam kandidatski status, a onda nas obavežite, što je i pravilo Evropske unije, obavežite nas da poštujemo politiku Evropske unije. Na neviđeno da slijedimo ono što radi Evropska unija, a nismo obavezni i mnogo će nas i skupo koštati za takvo nešto. Ne vidim sada napinjanje da vodimo unutrašnje borbe vezano oko sankcija ako nas niko na to ne tjera i nemamo obavezu spram toga - pita se Šarović.

Predsjednik SDS-a smatra da u Ukrajini ne ratuju Ukrajina i Rusija, već se vodi mnogo ozbiljniji ratni sukob. 

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Bibo

22.04.2022 08:34

Neka bude veća kriza i sve skuplje baš zbog ovih prodanih duša koji su došli da podrže pogubnu politiku pišanje uz vjetar.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

22.04.2022 09:48

Milorad je kriv za svjetsku krizu . To poskupljenje nije do recesije ni rata nego do politike partije koja nas vodi . A svuda je super samo ovde nije

Name

nije to slučajno

22.04.2022 10:05

mile će radije uvuć sve u haos nego da okaje svoje rabote

Name

nuto

22.04.2022 08:41

Mirkan je u pravu.Pognimo glavu i nek brišu pod sa nama.Za uzvrat ćemo dobiti tapšanje po ramenu, a neki bome opet i ministarsku fotelju.Malo li je?

ODGOVORITE
Name

Svijet odavno

22.04.2022 08:46

Zivi u ludilu,koroorporativnom i svakoj vrsti ludackog fasizma.... Svako svakom oci vadi....

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

22.04.2022 08:48

Bojim se da je malo kasno za to...bye rs...

ODGOVORITE
Name

Sale

22.04.2022 08:51

Ista vam politika kao i kod Dodika, samo u drugom pakovanju. Katarza treba Gosp. Sarovicu.

ODGOVORITE
Name

Re Sale

22.04.2022 10:29

Ja ne znam sta je Katarza, ja znam da ovi kradu i da treba da idu u zatvor i da vrate pokradeno.

Name

За њег

22.04.2022 08:57

Је тражење спаса ... И велика пормјена ... Временима, временом ...

ODGOVORITE
Name

Dragam

22.04.2022 09:07

Pa prestanite svi raditi na podrivanju države BiH, pa će nam svima biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Sjajno

22.04.2022 09:21

Taman pred izbore da ih ti dobiješ i da nam onda padne mrak s očiju. Jedva čekam taj med i mlijeko.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

22.04.2022 10:05

Kapetan broda koji ne zna upravljti brodom u oluji taj brod nestaje sa povrsine.moze i nama da se desi da nestanemo jer smo u oluji koja se pojacava...

Name

Istina

22.04.2022 09:56

Ni slucajno govoriti o ekonomiji, povecanju Plata o fabrikama i ne pomisljati.

ODGOVORITE
Name

Neka

22.04.2022 10:14

Dodika jos covjek dobro radi svoj poso mislim na pjevanje i naroda zajebavanje i opet ce dobit izbore jer za 20 km nasi ljudi ce se prodat vidjeli smo prije 2 dana kako to funkcionise zato ko god ima priliku ode na zapad

ODGOVORITE
Name

Re Mirkane

22.04.2022 11:38

A sta mislis jel Zelenski igrao prema Rusiji tu tvoju tzv politiku "trn u oko"?

ODGOVORITE
Name

Supak

22.04.2022 12:25

Sad ce izbori još malo pa ces sve manje pričati. Moraćeš biti savetnik Željka Komšića.

ODGOVORITE