ЦИК БиХ запријетио пријавом ако не добију новац

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписаће овогодишње опште изборе у БиХ 4. маја, када почиње да тече законски рок од 15 дана, односно до 19. маја, до када је Савјет министара дужан да обезбиједи средства за њихово спровођење, изјавио је данас предсједник Комисије Суад Арнаутовић. Најавио је могућност укључивања Тужилаштва БиХ у случај блокаде финансирања.

Босна и Херцеговина 21.04.2022 | 12:52
ЦИК БиХ запријетио пријавом ако не добију новац

Констатујући да постоји велико интересовање јавности за финансирање избора, због чега код неких постоји и дилема да ли ће општи избори бити расписани, Арнаутовић је на сједници Комисије рекао да ће ЦИК поступати према одредбама Изборног закона, стриктно поштујући законске обавезе.

– Једна од обавеза је да ЦИК најмање 150 дана прије изборног дана распише изборе – истакао је Арнаутовић и подсјетио да је законом фиксно одређено да се избори одржавају прве недјеље у октобру у изборној години уколико се тај дан не поклапа са вјерским празницима конститутивних народа.

Он је додао да се ЦИК обратио и вјерским заједницама како би добио формалну потврду да се изборни дан не подудара са вјерским празницима.

Говорећи о финансирању и спровођењу избора, он је навео да је Изборним законом прописано облигаторно понашање у вези са обезбјеђивањем средстава, односно да се средства морају обезбиједити у року од 15 дана од дана доношења одлуке ЦИК о расписивању избора, односно 19. маја.

Према његовим ријечима, Савјет министара јуче није расправљао о питању обезбјеђивања средстава за финансирање избора.

– Битно је због јавности напоменути да постоје изричите одредбе у Кривичном закону БиХ које се односе на оне који онемогућавају бираче да остваре своје бирачко право. У даљим активностима имаћемо у виду и такве одредбе јер смо, према Изборном закону, дужни да ако утврдимо, односно оцијенимо да је учињено кривично дјело које се односи на изборни процес, то дјело пријавимо надлежном тужилаштву – појаснио је Арнаутовић.

Он је навео да је ЦИК испунио захтјев Савјета министара од 14. априла и да је 18. априла доставио одлуку о одобравању, расподјели и кориштењу дијела пренесеног и акумулираног вишка прихода из претходних година.

– Очекивали смо да ће о томе бити расправљано на јучерашњој сједници Савјета министара, али то није уврштено у дневни ред – рекао је Арнаутовић и додао да ће ЦИК испоштовати евентуалне нове захтјеве Савјета министара и Министарства финансија и трезора.

Истичући да ће ЦИК расписати 4. маја изборе, чиме ће бити отворен процес пријаве политичких странака и независних кандидата, односно прикупљања потписа за пријаву за учешће на изборима, Арнаутовић је навео да се од надлежних органа, прије свега Савјета министара, очекује да ураде оно што је њихова обавеза.

(БН/Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Рефа

21.04.2022 11:07

Ста казе Жељко Комшић на све то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2022 15:48

Тако треба радити. Доћи ће оптужница кад тад на ред.

Name

МИЛОРАД

21.04.2022 11:31

СВАКА ЧАСТ, ГОСПОДИНЕ СУАДЕ, НЕК САД И МИНИСТРИ НЕШТО УРАДЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посмазрач

21.04.2022 12:16

Пријаве које је ЦИК поднио против 500 чланова Бирачких одбора у Добоју данас су од стране Тужилаштва обрађене и у виду оотужнице упућено Суду на потврђивање.И то је једино исправно а не као што то политичари раде са писањем јалових саопштења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјекослав Беванда

21.04.2022 12:17

Не дам паре док мој шеф Драган Човић не омогући да буде у Предсједништву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постењацина

21.04.2022 13:20

Треба тај цик кад крене кампања сваки прекрсај остро казњавати и бице јос пара јер бурле баки и цова па и јос неки се слузе недозвољеним средствимс у кампањи само их одерати до голе козе ако мозе и избацити те смрадове са листе ако буде крупних прекрсаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.04.2022 09:42

На прослим изборима најмање или нике казне нису добили ове три странке,опозиционе су скоро свака биле казњене.Цик и Власт све заједно у сласт.