Вучић о санкцијама Русији: Ми плаћамо велику цијену

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија плаћа велику цијену због своје политике у вези са санкцијама Русији и нагласио да ће Србија наставити да се придржава принципа којих се други не држе.

Свијет 21.04.2022 | 11:48
Вучић о санкцијама Русији: Ми плаћамо велику цијену

Понекад би у политици, посебно у међународној, било добро, а најбоље би било да се то чини увијек, да се поштују принципи, морал и међународно право, онако како се понаша Србија – поручио је он.

Вучић је на питање за став Србије према украјинској кризи и цијену коју плаћа Србија, односно писање појединих медија да Србија припрема увођење санкција Русији, рекао да не жели да коментарише новинске написе.

– Понекад човјек може да буде очајан када гледа новине различитих страна, гдје видите потпуну необјективност, навијачку острашћеност, на једној према руској страни, а на другој антируску острашћеност. Када читате питате се да ли је могуће да људи који живе у Србији имају нешто што је важније, а то су позиција и интереси Србије – нагласио је он.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу што у Србији не постоје антиукрајинска ни антируска хистерија, што не дозвољамо да неко уништи споменик украјинском пјеснику Тарасу Севченку у Новом Саду, што су неки покушали, али ни дјело Достојевског, Толстоја, Гогоља.

– То су ствари због којих сам поносан. Код нас долазе Украјинци и Руси. Врло је чудно да је добар дио оних који долазе из Москве оријентисан против Владимира Путина, а добар дио оних који долазе из Украјине против њиховог руководства. За нас је то неважно, већ само да будемо добри домаћини и обезбједимо све како то налажу међународни акти – додао је он.

Вучић је примијетио и да у Србији, како је рекао, постоји много њих који све знају боље од државног руководства – и када и да ли ће уводити санкције, преноси Тањуг.

Подсјетио је да су неки кандидати на прошлим изборима говорили да ће санкције против Русије бити уведене 4. априла, одмах послије избора.

– Не сјећам се да је било ко уводио санкције. Лагали су по ко зна који пут. Али некога баш брига што може да обмањује јавност сваки дан јер одговорности нема, а неко мора да има одговорност – поручио је он.

Вучић је указао да је Србија једина земља у Европи која није увела ниједну рестриктивну мјеру против Русије.

– Да ли такав став нама доноси проблеме? Нема никакве сумње, и то много проблема у различитим сферама од финансијских инвестиција до многих других. Нема никакве сумње да веома високу цијену плаћамо – истакао је он.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар