Vučić o sankcijama Rusiji: Mi plaćamo veliku cijenu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija plaća veliku cijenu zbog svoje politike u vezi sa sankcijama Rusiji i naglasio da će Srbija nastaviti da se pridržava principa kojih se drugi ne drže.

Svijet 21.04.2022 | 11:48
Vučić o sankcijama Rusiji: Mi plaćamo veliku cijenu

Ponekad bi u politici, posebno u međunarodnoj, bilo dobro, a najbolje bi bilo da se to čini uvijek, da se poštuju principi, moral i međunarodno pravo, onako kako se ponaša Srbija – poručio je on.

Vučić je na pitanje za stav Srbije prema ukrajinskoj krizi i cijenu koju plaća Srbija, odnosno pisanje pojedinih medija da Srbija priprema uvođenje sankcija Rusiji, rekao da ne želi da komentariše novinske napise.

– Ponekad čovjek može da bude očajan kada gleda novine različitih strana, gdje vidite potpunu neobjektivnost, navijačku ostrašćenost, na jednoj prema ruskoj strani, a na drugoj antirusku ostrašćenost. Kada čitate pitate se da li je moguće da ljudi koji žive u Srbiji imaju nešto što je važnije, a to su pozicija i interesi Srbije – naglasio je on.

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu što u Srbiji ne postoje antiukrajinska ni antiruska histerija, što ne dozvoljamo da neko uništi spomenik ukrajinskom pjesniku Tarasu Sevčenku u Novom Sadu, što su neki pokušali, ali ni djelo Dostojevskog, Tolstoja, Gogolja.

– To su stvari zbog kojih sam ponosan. Kod nas dolaze Ukrajinci i Rusi. Vrlo je čudno da je dobar dio onih koji dolaze iz Moskve orijentisan protiv Vladimira Putina, a dobar dio onih koji dolaze iz Ukrajine protiv njihovog rukovodstva. Za nas je to nevažno, već samo da budemo dobri domaćini i obezbjedimo sve kako to nalažu međunarodni akti – dodao je on.

Vučić je primijetio i da u Srbiji, kako je rekao, postoji mnogo njih koji sve znaju bolje od državnog rukovodstva – i kada i da li će uvoditi sankcije, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da su neki kandidati na prošlim izborima govorili da će sankcije protiv Rusije biti uvedene 4. aprila, odmah poslije izbora.

– Ne sjećam se da je bilo ko uvodio sankcije. Lagali su po ko zna koji put. Ali nekoga baš briga što može da obmanjuje javnost svaki dan jer odgovornosti nema, a neko mora da ima odgovornost – poručio je on.

Vučić je ukazao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nijednu restriktivnu mjeru protiv Rusije.

– Da li takav stav nama donosi probleme? Nema nikakve sumnje, i to mnogo problema u različitim sferama od finansijskih investicija do mnogih drugih. Nema nikakve sumnje da veoma visoku cijenu plaćamo – istakao je on.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar