Рјешење ратног сукоба било би важно за Европу

Саговорници истичу да би рјешење руско-украјинског сукоба било од велике важности за цијели свијет, а поготово за Европу.

Свијет 20.04.2022 | 23:18
Рјешење ратног сукоба било би важно за Европу

- Већ скоро два мјесеца је прошло од почетка украјинско-руског сукоба о којем се различито говорило, неки предвиђају да ће рат трајати, а има и оних који кажу да ће се окончати до 9.маја, казали су учесници у емисији "Глобално" БН телевизије.

“Могуће је да се наредних мјесеци сукоб заврши неким примирјем који је сличан Минску 2, гдје постоји линија фронта која није никада баш потпуно мирна, а питање је на којим географским позицијама би се то десило”, рекао је Милан Игрутиновић из београдског Института за европске студије.

Говорећи о руско-украјинском рат, социолог Илија Кајтез подсјећа да је била једна идеја да се освоји Украјина или Кијев за 96 часова, наводечи да су то говорили западни извори.

"То никад није рекла Москва и то је нереалистичан циљ”, рекао је он, додајући да је јединство Запада сада много веће,него прије избијања руско-украјинских сукоба, што је довело до јачања НАТО савеза.

Када је у питању улазак Шведске и Финске у НАТО, Кајтаз каже да без обзира ко ушао у НАТО, Русија је ту са свим својим потенцијалима, војним, територијалним, демографским и нуклеарним.

"Односи Финске и Русије су изузетно комплексни. Финска је захваљујући тим односима и уважавањем тог огромног свог сусједа, функционисала на један врло мирнодопски начин. Она и Шведска сада отварају један нови продор и један немир, који питање је како ће се завршити“, сматра Кајтез.

Приближавање Русије и Кине видљиво је у протеклих пар година,што је према ријечима аналитичара Мишела Зубенице, било невољно, поготово данас од стране Русије која је пристиснута санкцијама.

“Мислим да ће Русија бити на губитку,и што се тиче односа са Кином, прије свега у области енергетике и економије, зато што ће бити усмјерена потпуно на Кину. А чим сте усмјерени само на једну страну, значи да та друга страна може да вам диктира неке услове, који ће бити неповољнији по вас, него да имате неку алтернативу“, каже Зубеница.

О коришћењу нуклераног оружја Зубеница каже:

”Не верујем да је могуће, поготово на територији Украјине. С обзиром да би то довело до огромног страдања цивилног становништва, што опет мислим да није циљ Русије да се деси, поготово да то ураде на својим границама. До тога може да дође само ако се уључе друге велике силе“.

Што се тиче различитог медијског извјештавања, Игрутиновић наводи да Русија добија медијски рат код куће, јер не постоји велики упад информација које су контра од званичног наратива у тој земљи, док је глобални јавни простор припао западним медијима.

Саговорници истичу да је рјешење руско украјинског сукоба од велике важности за цијели свијет,а поготово за  Европу.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Оно што нама следи

20.04.2022 23:01

РУСИ КАŻУ УКРАЈИНЦИМА: " ПРЕДАЈТЕ СЕ,ПОЛОЖИТЕ ОРУЖЈЕ,ДА ВАС ПОБИЈЕМО,ИЛИ ЋЕМО ВАС ПОБИТИ!!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.04.2022 03:07

Рјешење ратног сукоба било би најважније за сукобљене стране јер њихови људи гину њихова инфраструктура се руши а слинава Еуропа трља руке јер ће она профитирати на туђој муки

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је рецено

21.04.2022 06:53

Рекао је Путин до 9 маја све це се заврсити...доста тих самопрозваих квазианалитицара...постали сте смор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неколико добрих људи

21.04.2022 06:57

Из рата у Украјини профитира само УСА а ЕУ се упиње да им се додвори подржавајући санкције Русији без обзира што очигледно трпе многоструко већу штету него сама Русија. Грађани ЕУ трпе због санкција Русији и свесни су тога, ваљда њихови лидери знају како да их умире, само до када ће бити спремни да шуте и трпе чуће се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЧИГЛЕДНО

21.04.2022 09:42

Европи би одговарало да дође до престанка рата?! Зашто се та трула Европа тако понаша,ако јој је стало до мира???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

21.04.2022 10:10

И Русија и Кина су свјесне да ако су заједно САД И ЕУ им не могу ништа.Појединачно су пуно слабији.Путин никад не би ушао у ову акцију да се предходно није договорио са Кином. То што су се још неке земље прикључиле Турска,Индија јер сад имају јефтине енергенте и одмах им је роба конкурентнија на тржишту то је чиста економија.Многе земље које су сад против ће зажалити јер никад више неће моћи на Руско тржиште.

ОДГОВОРИТЕ