Rješenje ratnog sukoba bilo bi važno za Evropu

Sagovornici ističu da bi rješenje rusko-ukrajinskog sukoba bilo od velike važnosti za cijeli svijet, a pogotovo za Evropu.

Svijet 20.04.2022 | 23:18
Rješenje ratnog sukoba bilo bi važno za Evropu

- Već skoro dva mjeseca je prošlo od početka ukrajinsko-ruskog sukoba o kojem se različito govorilo, neki predviđaju da će rat trajati, a ima i onih koji kažu da će se okončati do 9.maja, kazali su učesnici u emisiji "Globalno" BN televizije.

“Moguće je da se narednih mjeseci sukob završi nekim primirjem koji je sličan Minsku 2, gdje postoji linija fronta koja nije nikada baš potpuno mirna, a pitanje je na kojim geografskim pozicijama bi se to desilo”, rekao je Milan Igrutinović iz beogradskog Instituta za evropske studije.

Govoreći o rusko-ukrajinskom rat, sociolog Ilija Kajtez podsjeća da je bila jedna ideja da se osvoji Ukrajina ili Kijev za 96 časova, navodeči da su to govorili zapadni izvori.

"To nikad nije rekla Moskva i to je nerealističan cilj”, rekao je on, dodajući da je jedinstvo Zapada sada mnogo veće,nego prije izbijanja rusko-ukrajinskih sukoba, što je dovelo do jačanja NATO saveza.

Kada je u pitanju ulazak Švedske i Finske u NATO, Kajtaz kaže da bez obzira ko ušao u NATO, Rusija je tu sa svim svojim potencijalima, vojnim, teritorijalnim, demografskim i nuklearnim.

"Odnosi Finske i Rusije su izuzetno kompleksni. Finska je zahvaljujući tim odnosima i uvažavanjem tog ogromnog svog susjeda, funkcionisala na jedan vrlo mirnodopski način. Ona i Švedska sada otvaraju jedan novi prodor i jedan nemir, koji pitanje je kako će se završiti“, smatra Kajtez.

Približavanje Rusije i Kine vidljivo je u proteklih par godina,što je prema riječima analitičara Mišela Zubenice, bilo nevoljno, pogotovo danas od strane Rusije koja je pristisnuta sankcijama.

“Mislim da će Rusija biti na gubitku,i što se tiče odnosa sa Kinom, prije svega u oblasti energetike i ekonomije, zato što će biti usmjerena potpuno na Kinu. A čim ste usmjereni samo na jednu stranu, znači da ta druga strana može da vam diktira neke uslove, koji će biti nepovoljniji po vas, nego da imate neku alternativu“, kaže Zubenica.

O korišćenju nukleranog oružja Zubenica kaže:

”Ne verujem da je moguće, pogotovo na teritoriji Ukrajine. S obzirom da bi to dovelo do ogromnog stradanja civilnog stanovništva, što opet mislim da nije cilj Rusije da se desi, pogotovo da to urade na svojim granicama. Do toga može da dođe samo ako se uljuče druge velike sile“.

Što se tiče različitog medijskog izvještavanja, Igrutinović navodi da Rusija dobija medijski rat kod kuće, jer ne postoji veliki upad informacija koje su kontra od zvaničnog narativa u toj zemlji, dok je globalni javni prostor pripao zapadnim medijima.

Sagovornici ističu da je rješenje rusko ukrajinskog sukoba od velike važnosti za cijeli svijet,a pogotovo za  Evropu.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ono što nama sledi

20.04.2022 23:01

RUSI KAŻU UKRAJINCIMA: " PREDAJTE SE,POLOŽITE ORUŽJE,DA VAS POBIJEMO,ILI ĆEMO VAS POBITI!!"

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.04.2022 03:07

Rješenje ratnog sukoba bilo bi najvažnije za sukobljene strane jer njihovi ljudi ginu njihova infrastruktura se ruši a slinava Europa trlja ruke jer će ona profitirati na tuđoj muki

ODGOVORITE
Name

sve je receno

21.04.2022 06:53

Rekao je Putin do 9 maja sve ce se zavrsiti...dosta tih samoprozvaih kvazianaliticara...postali ste smor...

ODGOVORITE
Name

Nekoliko dobrih ljudi

21.04.2022 06:57

Iz rata u Ukrajini profitira samo USA a EU se upinje da im se dodvori podržavajući sankcije Rusiji bez obzira što očigledno trpe mnogostruko veću štetu nego sama Rusija. Građani EU trpe zbog sankcija Rusiji i svesni su toga, valjda njihovi lideri znaju kako da ih umire, samo do kada će biti spremni da šute i trpe čuće se!

ODGOVORITE
Name

OČIGLEDNO

21.04.2022 09:42

Evropi bi odgovaralo da dođe do prestanka rata?! Zašto se ta trula Evropa tako ponaša,ako joj je stalo do mira???

ODGOVORITE
Name

MK

21.04.2022 10:10

I Rusija i Kina su svjesne da ako su zajedno SAD I EU im ne mogu ništa.Pojedinačno su puno slabiji.Putin nikad ne bi ušao u ovu akciju da se predhodno nije dogovorio sa Kinom. To što su se još neke zemlje priključile Turska,Indija jer sad imaju jeftine energente i odmah im je roba konkurentnija na tržištu to je čista ekonomija.Mnoge zemlje koje su sad protiv će zažaliti jer nikad više neće moći na Rusko tržište.

ODGOVORITE