Јапан појачава санкције и укида повластице Русији

Јапан је данас званично укинуо Русији трговински статус "најповлашћеније нације" појачавши санкције према тој земљи због њеног напада на Украјину.

Свијет 20.04.2022 | 09:04
Јапан појачава санкције и укида повластице Русији

Одузимање трговинских повластица Русији је најновији потез Јапана против Москве и представља једну од мјера са шире листе санкција које је премијер Фумио Кишида најавио прошлог мјесеца, а међу којима је и одлука о протјеривању осам руских дипломата и трговинских званичника, преноси агенција АП.

Очекује се да ће данашња одлука јапанског парламента о укидању трговинских повластица Русији, заједно са другим санкцијама које је Јапан увео колективно са другим земљама, појачати притисак на Москву, али би такође могла да изазове мјере одмазде Кремља.

Укидање повољног трговинског статуса односи се на царине на цјелокупан увоз из Русије. Одлука парламента такође укључује ревизију закона о страној валути како би се спријечио трансфер виртуелних валута које држе појединци који су подвргнути замрзавању имовине.

Јапан је замрзнуо имовину неколико стотина руских појединаца и група, забранио нове инвестиије и трговину, укључујући извоз робе која би могла да се користити у војне сврхе, а најавио је и планове о постепеном укидању увоза руског угља.

Осам руских дипломата који су протјерани, напустили су данас руску амбасаду у Токију и аутобусом се превезли до међународног аеродрома Ханеда, одакле су се авионом руске владе вратили у своју земљу.

Токио се већ суочио са узвратним мјерама Русије. Москва је недавно објавила обуставу преговора о мировном споразуму с Јапаном, укључујући преговоре о острвим под руском контролом која је послије Другог свјетског рата бивши Совјетски Савез одузео Јапану, наводи АП.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Да

20.04.2022 07:11

Улизица САД-у.. какви биједници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн.и.

20.04.2022 08:02

Поробљена дрзава

Name

Ре

20.04.2022 08:18

Бедници ? Сине јеси ли ти видио ста даље од калиновика ? Видим имас интернет па погледај мало како бедници тамо у том јапану зиве па погледај срецу и благослов око себе..

Name

Ре

20.04.2022 08:46

То је у знак захвалности према Америци сто су бацили нуклеарне бомбе на Хиросиму и Нагасаки.

Name

Милојко

20.04.2022 07:30

Па ста сада и ови хоце? Тко мозе све ово да издрзи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

20.04.2022 08:16

Интересантно али истинито. Јапан је као и Њемачка, Италија као и велики делови Украјине били нацистички. Оно што се налази у Мариyпољу су релевантни докази. На Јапан је пала Америчка нуклеарна бомба. САД како вријеме иде могла би пасти Руска нуклеарна бомба под одређеним околностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.04.2022 08:45

За награду им САД неце бацит нуклеарку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

20.04.2022 16:01

Само дери санкцијама,нека се зна ко је Бог и Батина.

ОДГОВОРИТЕ