Japan pojačava sankcije i ukida povlastice Rusiji

Japan je danas zvanično ukinuo Rusiji trgovinski status "najpovlašćenije nacije" pojačavši sankcije prema toj zemlji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Svijet 20.04.2022 | 09:04
Japan pojačava sankcije i ukida povlastice Rusiji

Oduzimanje trgovinskih povlastica Rusiji je najnoviji potez Japana protiv Moskve i predstavlja jednu od mjera sa šire liste sankcija koje je premijer Fumio Kišida najavio prošlog mjeseca, a među kojima je i odluka o protjerivanju osam ruskih diplomata i trgovinskih zvaničnika, prenosi agencija AP.

Očekuje se da će današnja odluka japanskog parlamenta o ukidanju trgovinskih povlastica Rusiji, zajedno sa drugim sankcijama koje je Japan uveo kolektivno sa drugim zemljama, pojačati pritisak na Moskvu, ali bi takođe mogla da izazove mjere odmazde Kremlja.

Ukidanje povoljnog trgovinskog statusa odnosi se na carine na cjelokupan uvoz iz Rusije. Odluka parlamenta takođe uključuje reviziju zakona o stranoj valuti kako bi se spriječio transfer virtuelnih valuta koje drže pojedinci koji su podvrgnuti zamrzavanju imovine.

Japan je zamrznuo imovinu nekoliko stotina ruskih pojedinaca i grupa, zabranio nove investiije i trgovinu, uključujući izvoz robe koja bi mogla da se koristiti u vojne svrhe, a najavio je i planove o postepenom ukidanju uvoza ruskog uglja.

Osam ruskih diplomata koji su protjerani, napustili su danas rusku ambasadu u Tokiju i autobusom se prevezli do međunarodnog aerodroma Haneda, odakle su se avionom ruske vlade vratili u svoju zemlju.

Tokio se već suočio sa uzvratnim mjerama Rusije. Moskva je nedavno objavila obustavu pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom, uključujući pregovore o ostrvim pod ruskom kontrolom koja je poslije Drugog svjetskog rata bivši Sovjetski Savez oduzeo Japanu, navodi AP.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Da

20.04.2022 07:11

Ulizica SAD-u.. kakvi bijednici!

ODGOVORITE
Name

Bn.i.

20.04.2022 08:02

Porobljena drzava

Name

Re

20.04.2022 08:18

Bednici ? Sine jesi li ti vidio sta dalje od kalinovika ? Vidim imas internet pa pogledaj malo kako bednici tamo u tom japanu zive pa pogledaj srecu i blagoslov oko sebe..

Name

Re

20.04.2022 08:46

To je u znak zahvalnosti prema Americi sto su bacili nuklearne bombe na Hirosimu i Nagasaki.

Name

Milojko

20.04.2022 07:30

Pa sta sada i ovi hoce? Tko moze sve ovo da izdrzi?

ODGOVORITE
Name

Refa

20.04.2022 08:16

Interesantno ali istinito. Japan je kao i Njemačka, Italija kao i veliki delovi Ukrajine bili nacistički. Ono što se nalazi u Mariypolju su relevantni dokazi. Na Japan je pala Američka nuklearna bomba. SAD kako vrijeme ide mogla bi pasti Ruska nuklearna bomba pod određenim okolnostima.

ODGOVORITE
Name

Luka

20.04.2022 08:45

Za nagradu im SAD nece bacit nuklearku

ODGOVORITE
Name

Dzomba

20.04.2022 16:01

Samo deri sankcijama,neka se zna ko je Bog i Batina.

ODGOVORITE