Некада љубио скуте високим представницима и поклањао цвијеће Олбрајтовој, а данас се од истих крије преко бораца

Милорад Додик тврди да Велика Британија и међународна заједница планирају његову отмицу како би га склонили из изборног процеса. За Додика је високи представник Кристијан Шмит њемачки туриста и пријетња Републици Српској. Тврди да су санкције против њега и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић удар на Српску. Поставље се питање - зашто Додику сада сметају они који су га својевремено довели на власт?

Република Српска 19.04.2022 | 20:02
Некада љубио скуте високим представницима и поклањао цвијеће Олбрајтовој, а данас се од истих крије преко бораца

Из четири извора стигле су информације да специјалне јединице Велике Британије планирају моју отмицу – ово су ријечи предсједника СНСД-а и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика током интервјуа за руски Спутњик.

Додикове тврдње долазе након што је Велика Британија увела санкције њему и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и одлуке Кристијана Шмита да стави ван снаге Закон о непокретној имовини Републике Српске. Шмит и Британија, сада су за Додика непријатељи број 1.

Али крајем 90-их ствари су стајале сасвим другачије! Политички успон Милорад Додик дугује искључиво Западу, прије свих САД, чију је државну секретарку Медлин Олбрајт са букетом цвијећа дочекао у БиХ.

Повјерење које је Додик уживао код Олбрајтове најбоље се манифестује кроз њену изјаву да је он "свјежи дашак вјетра на Балкану". Сматра се да је управо амерички секретар имала кључну улогу и у Додиковом именовању за предсједника Владе РС у предсједничком мандату Биљане Плавшић.

Додику тада није сметао ни високи представник у БиХ. Напротив.

"Високом представнику обећавам да ће са мном имати проблема. У смислу што ћемо хтјети рјешења и што ћемо хтјети да све оно што договоримо да брзо и ефикасно завршимо", рекао је 1998. године Милорад Додик, тада као предсједник Владе Републике Српске.

Договор Додика и Запада кратко су прекинули избори 1999. године, на којима је Никола Поплашен изабран за предсједника Републике Српске. Поплашен тада није прихватио захтјев да именује Додика за мандатара владе. Због тога је тадашњи високи представник Карлос Вестендорп смјенио Николу Поплашена. Сматра се да је на то највише утицао управо Додик.

Али, то није једини пут када су бонска овлашћења помогла Додику да се домогне власти.

2004. године високи представник Педи Ешдаун, Британац, смијенио је готово све српске кадрове у Српској и БиХ и омогућио Милораду Додику несметан повратак на власт. Све то било је спровођење планова Запада.

"Ја и остали смо били једна мала блиједа тачкица која се у то не уклапа, па смо због тога склоњени. Екипа коју помињете дио је те машинерије чишћења пута за западне вриједности о чему јасно говори да су они прожети вриједностима новца и материјалног богаћења како онда тако и данас", сматра некадашњи предсједник Републике Српске Никола Поплашен.

Након што је наредних година учврстио свој положај и ојачао политичку власт у Републици Српској, Додику су почели сметати они који су га инсталирали тамо гдје се и данас налази. Високи представници за њега вишу нису легитимни, а западне силе раде искључиво на урушавању суверенитета Републике Српске.

"То је тај трновит пут којим се он кретао. Гдје је заправо подржавао и демократизацију друштва, али исто тако и за дјеловање чврсте руке канцеларије високог представника, да би заправо  у једном тренутку и сам постао човјек који влада чврстом руком", истиче политички аналитичар Тања Топић.

Додиков поглед сада иде ка истоку и Русији. Али с обзиром на то да је своје ставове мијењао у складу са потребама домаће и свјетске политичке ситуације, поставља се и питање да ли би исто тако издао и подршку коју тренутно пружа Русији и вратио се у „крило“ Запада.

"Мени се лично чини да је он сада отишао до саме ивице, до самог краја тог пута и искључила бих ту могућност да се он сада врати на прозападну орјентацију. Мислим да је ту стављена тачка и да се заправо тај „повратак“ ни у тим круговима не би сматрао вјеродостојним", сматра Тања Топић.

Дешавања у Украјини додатна су подгријала ситуацију на политичкој сцени БИХ. Додик се залаже за неутралност БиХ, али многи сматрају да он исто тако уцјењује запад тобожњом подршком Русији, како би на тај начин издејствовао свој опстанак на власти у Републици Српској.
Стручњаци су убијеђени да се и иза скупа „Слобода“ у организацији БОРС-а, чији је циљ заштита Републике Српске, крије искључиво подршка политици Милорада Додика.

То сматрају многи грађани, али и борци. Активисти бањалучког „Револта“ на фасади сједишта градске борачке организације, исписали су јасну поруку: „ОД ЈАСЕНОВАЧКЕ ГРАЂЕ ДО АНП-а, ДОДИК СВЕ ПОТПИСА И ПРЕДА“.

(БН) 

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

народна

19.04.2022 18:17

ко другом јаму копа и сам у њу упада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанска

19.04.2022 19:38

Ко другом јаму копа, сам у неw јерсеy!

Name

Цобанска

19.04.2022 19:40

Ко другом јаму копа, зове се додик, бијела каљаца, балван, крњеусац, гицко и слицни нестворови.

Name

Препорука

19.04.2022 20:36

Све по заслугама - хапсите ту лоповцину!

Name

реаговање

19.04.2022 21:34

Знајући да це приватизација 1996. донети развој и напредак Реп Српске, западне земље су настојале да то по сваку цену спрече, тај задатак је очито био поверен енглеској амбасади. Због немогућности да се концепт приватизације промени путем пружања стручних и консултантских услуга кренуло се другим путем, опробаним методом који је на толико места у свету дао пожељан резултат, па засто не би и овде. Тражен је и пронађен ослонац на домаће снаге. По већ опробаном методу снага је у горем, у оном који је политички слабији, који има мањи изгледа за политичку победу. Што су изгледи за победу мањи а, уколико се ипак доведе на власт, захвалност је потпунија. То странци добро знају. Одатле и толика упорност да се коалиција Слога састављена од странака безначајне снаге (крајње пролазности) доведе на власт. У оквиру коалиције поново се пуно тежисте ставља на политички најслабијег. И поново, по ко зна који пут, потврда истине да онај ко је најслабији зели горе не питајући за цену захваљивања. Представник странке са најмањом са најмањом политичком снагом (два посланика) на неколико месецина, упорно понавља како це први закон који ће укинути када постане председник владе бити Закон о приватизацији. И заиста, по познатом комунистичком, ко је ниста биће све, само када дође на власт. Од тада почињу патње овога народа. Руши се и уништава привреда, коју су толике генерације 50 година мукотрпно стварале, расте незапосленост, сиромаство, дугови, распродаје. И у томе се упорно истрајава. Иако се голим оком види да је приватизација 1997 само погрешан назив за пројекат уништења властите привреде, на томе се упорно истрајава. Приватизација се мора провести до краја не питајући за цену. Захвалност мора бити потпуна. Када је кренуо процес акционарске приватизације 1996-97 морао је да се нађе цовек који ће све то да сруши, и нађен је, пристао да да зарад своје политчке амбиције уништи привреду а на тај начин и народ

Name

Посматрац

20.04.2022 01:41

Напокон је вријеме да га склоне. Сто брзе, сто боље за народ.

Name

Стока је то

19.04.2022 18:20

Био и остао. Срецом нецемо га јос дуго гледати, као ни његове дебилне разбојнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виксон

19.04.2022 21:38

Већа стока је народ који га бира. Па, сам је рекао “кажем ја живјела демократија нико ништа, а онда брале ја кажем живјели срби и хаха”

Name

Ре Виксон

19.04.2022 22:39

Хахаха,баш тако,кад је видио да "демократија" не доноси гласове,а ни паре,онда је одлучио да постане највећи "Србин". Сад га нико не може "надсрбити",постао је еталона за српство и патриотизам,чим га неко критикује и не слаже се с'њим по аутоматизму постаје "домаћи издајник","страни плаћеник","слуга политичког Сарајева" и сл.

Name

Ре

20.04.2022 01:49

Гледацес ти њега јос дуго ,јос цес реци дај јос

Name

Ђорђе

19.04.2022 18:24

Недозволи да те бандале направе Магарцем и страшљивим Мишем, буди храбар, а ти то јеси. Они су издали ВРС, Додик би да се спаси робије позвао борце, дезертеру да салутирам, па стави прст на чело. НЕ НА МИТИНГ - ОСТАНИ КУЋИ, Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

19.04.2022 18:26

Највеце зло српског народа нема вецег ал це брзо крај и то на залост онај најгори сто мозе бити све сто сте покрали ти и твоја породица твоји сестрици кумови и остали на залост неце вам помоци јер тамо гдје це те отици нема повратка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

19.04.2022 18:28

То је оно по принципу кад се треба ици у напад: НАПРИЈЕД БРАЋО ЈА ЗА ВАМА а кад је бјезанија онда , НАЗАД БРАЋО ЈА ПРЕД ВАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

19.04.2022 18:29

Неће мајка вишег издајника родити од кско се родио милорад додик.Да има образа стидио би се због НИКОЛЕ ПОПЛАШЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.04.2022 18:34

Срам те било Милораде, насао си у цистој недељи пред Васкрс да заказујес митинг да нас дијелис, тјерас на супротставлханхд једних другима. Дубока подјела медју србима то је гвој циљ. И да се гријесимо пред прицест кад треба у смиренху да проведрмо пред свето прицесце. Срам те било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2022 19:10

То је још један примјер, о каквим се "људима" ради !

Name

Српско Сарајево

19.04.2022 20:19

Па кад је преузимао дузност и требао се прекрстити у скупстини није ни знао ..додусе у 4 ујутру..мозда се збунио...појавит це се и тај снимак!

Name

Тди

19.04.2022 18:37

Милету треба дати посебан орден за највећег лазова у историји а да је успио свиту убедит

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛ

19.04.2022 18:43

Е бас тако

Name

Занимљиво...

19.04.2022 22:05

Имаш га друже на yоу тубу...

Name

Татар

19.04.2022 18:40

Додик по обичају ортодоксно лаже а издалека се види да се отео контроли.А Еуропа не трпи непослусне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.04.2022 20:45

Не знам стварно ста он мисли????Тацно ,Биљана подрзавала Високог представника ,тако и ми цланови њене партије ,Додика смо прихватили због Биљане и подрзавало зато сто је пррпознао западне вриједности!!!!Ста сад ,или њему неваља конкретно Смит или ниједан В представник.Па Радмановиц из његове партије је наклоњенији западу висе него дрзављани сад и британије

Name

Србин казе,Тако

19.04.2022 18:41

Је то код нас Срба,, , Кад нам се неко натакари на власт тај исти не силази са ње минимум 25 година,,, А сто се тице Америке ,њима се требамо захвалити да смо ту гдје јесмо а посебице требају ове борацке организације и пензионосани борци да се захвале Америки.,јер да су у Србији а из Босне су, не би имали никакву борацку накнаду.,, Знам да истина боли али нам је тако баја мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

19.04.2022 18:43

Све нам је узео а сад од нас тражи да га бранимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

19.04.2022 18:47

Колико је истакнутих срба СДС око 150 смијењено и то уз уцесце Додика, па су издрзали, нису народ малтретирали нити се крили иза народа и бораца. Али то су били људи од цасти а не као ови сад мисеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Припадник ВРС

19.04.2022 18:49

Каже Меша Селимовић "Бранимо се поносом и мржњом". Немојмо никога мрзити, а понос сачувајте својом храброшћу, да од Вас не направе страшливце. Остани кући, гори су од Короне, нисам доктор или исти. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

19.04.2022 18:51

Доказ да су Срби про-западно и про-БиХ оријентисан народ, јер инаце не би бирали овог цовјека 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

19.04.2022 19:03

Реално незна се ко су били веци лопови ови сада или тада тај СДС Вецина цланова и функционера тог СДСа је присла Додику и инсталирала се у СНСД Неки су остали у СДСу али цијело вријеме су радили са Додиком сто се временом по потреби и откривало ПДП је била странка инсталирана од истих оних који су инсталирали и СНСД и због тога их се Додик и боји јер он зна на који нацин то функционисе Тако како год се окрене ми смо доњи

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Галамџија

19.04.2022 19:09

То што је висок и дебел, не значи да је храбар !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајмунска

19.04.2022 19:38

Ко другом јаму копа, накопа се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГМАНСКА ХАЏИЧИ

19.04.2022 19:39

Јасеновачка грађа, Нато, коначно нормалан Србин рече Алија. Свјежи дашак, 40 обавјештајац, прасе и јагње са Инцком, прављење спискова за смјену СДСови кадрова, учествовао у криминалу, пљачка државне имовине, дезертер и још бог зна шта. Држава на кољенима, већи одвојени живот за посланике од инвалиднину за породице погинулих. Дјеца милионери а наш у најму на западу. Инвеститори бјеже од нас. Па кога ви подржавате и кријете драга браћо и сестре. А ви руководиоци борачке, коначно показаште право лице. Сахранише живу борачку, као Додик Српску. Постадоште и ви гробари народа. Имате ли имало достојанства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

19.04.2022 19:54

"милокрад" највећи лопов Балкана и Европе . Ескобар је мала маца за таквог мафијаша .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

19.04.2022 20:10

Тацно,Додиг је био телац тада није ниста познавао али кроз те цворуге на глави које је тада као телац зарадио бар је несто науцио пре свега ста је запад онај исти који га је и довео на власт.Схватио је да су то лопови и преваранти па је пресао на страну Русије и зато сам да он остане председник и даље јер ако додју ови из опозиције све поциње из поцетка хајмо Јово наново и затоми тапкамоу месту.А да су постениови из СНС а нису сигурно али ко ти је постен у Босни ,НИКО.Таквих нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

19.04.2022 20:40

За господина "партизана"један сендвич!

Name

Ре

20.04.2022 00:02

Толико младих живота дато за ову земљу. Толико младих година дато за ову земљу. И сада због богатства тајкуна толико лицемјерја. Прави борци сигурно ту неће бити. Прави борци тихују у својој боли. Боли их јер се сјете сваке капи крви коју су видјели. А сада их зову они који су плакали пред вратима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сока

20.04.2022 02:46

ДАСАК ВЈЕТРА ИЗ ГУЗИЦЕ.ТО ЈЕ ЊЕГОВА МАТЕР РОДИЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

20.04.2022 05:37

Није проблем што је" љубио скуте"и "поклањао цвијеће", све остало је јасно и проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

20.04.2022 05:41

Данас ће окупити све оне који раде у државним фирмама потрпати их у аутобусе и читаве РС напунити трг и сутрадан писати како су се борци масовно одазвали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

20.04.2022 05:50

повезите слепер ронхила и букет цвеца и предајте јасеновацку градју лијепој њиховој и пиодписите анп и пренесите на тамни вилајет све овласти и монда перите руке ко пантије пилат

ОДГОВОРИТЕ