Марфи: Разумијемо односе Србије и Русије, али...

- Вашингтон разуме историјске односе Србије и Русије, али се нада да ће Србија заједно са осталим демократским земљама учествовати у партнерству да се заустави "ничим изазвана инвазија" Русије на Украјину, изјавио је данас у Београду амерички сенатор Одбора за спољне послове Крис Марфи.

Србија 19.04.2022 | 18:10
Марфи: Разумијемо односе Србије и Русије, али...

Марфи се са још двоје америчких сенатора Џин Шејхин и Томом Тилисом састао са председником Србије Александром Вучићем, а како је пренео новинарима важно је да све демократске земље Европе пошаљу јасну поруку Русији да рат мора да се заустави, као и да је позову на одговорност.

Марфи је рекао да је циљ њиховог доласка у Београд да се потврде билатерални односи Србије и САД за које каже да су веома важни.

Како је пренео новинарима у амбасади САД, на састанку са Вучићем сенатори су изразили наду да ће економски и политички односи две земље бити још јачи.

"Пренели смо и схватање о важном тренутку у којем се свет суочава са инвазијом Русије на Украјину и грубом кршењу норми и надамо се да ћемо сви учествовати у партнерству како би ову ничим изазвану инвазију Москве зауставили", рекао је Марфи.

Сенаторка Џин Шахин је изразила наду да ће све демократске земље Европе бити заједно у супротстављању ономе што се дешава у, како је рекла, ничим изазваном рату у Украјини.

Шахин је рекла да је једна од тема састанка била и санкције Русији, те да ће Србија и САД о томе наставити да разговарају.

Сенатори су нагасили да Србија ако себе види на европском путу политику мора да усклади са ЕУ.

"Као што је председник Србије рекао, будућност Србије лежи на Западу са остатком Европе и она се креће у том смеру, трговинске везе, пословне везе, инвестиције. Ако је то намера, онда свакако треба гледати и да имате спољну политику која је усклађена са Европском унијом", навела је Шахин.

Како је додала, сенатори посетом Београду, где нису први пут, наглашавају важност Западног Балкана за САД, посебно у време које је критично за европску историју.

Сенатор Том Тилис је на питање о испоруци кинеског оружја Србији рекао да ако Србија настави да се креће у правцу ЕУ, ствари могу бити много компликованије у зависности од тога одакле нешто стиже.

"Мислим да, дугорочно гледано, свака земља треба да донесе одлуку да ли је паметно да своју безбедност везује за Кину. Ако Србија намерава да буде део Европске уније, онда није у њеном дугуорочном интересу да развија безбедносне односе са Кином", рекао је он.

Тилис је додао да сви западни савезници морају бити уједињени да се Русија позове на одговорност.

"Морамо се ујединити као земље које воле слободу против убилачких и агресивних активности Русије, да заједнички радимо и доведемо мир", навео је он.

Сенатор је оценио да је дешавање у Украјини прекретница за цео свет, али и тренутак када постоји велики ризик ако демократска заједница не пошаље јединствену поруку о последицама понашања Русије у Украјини, јер би неко могао исто да понови.

Тилис је рекао новинарима да су сенатори председнику Вучићу пренели наду да ће економски и политички односи САД и Србије бити још јачи.

Сенатори су се данас састали и са председницом Владе Србије Аном Брнабић.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Маја

19.04.2022 16:32

ајмо својој куци па сирите демократију црнцима над којима се изивљаваље.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

19.04.2022 16:44

Демократија, ничим изазвана инвазија, овакве изјаве изазивају толику мржњу да би их човјек сјекао на комаде док су још живи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско

19.04.2022 16:57

Идите ви одакле сте досли и далеко вам лепа куца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ничим Изазван

19.04.2022 17:23

У његовом обраћању, нема ни секунде, демократије, Људских Права, Међународног Права ... , већ само њихово" право" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха Американци,,,

19.04.2022 18:49

Ви разумијете историјске односе Србије и Русије,,,, Па ви стварно појма немате о томе,,, По ко зна који их пут Русија оставила на цједилу ,као нпр.посљедње Нато бомбардовање,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Убице

19.04.2022 19:15

На мјесту злоцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разумијемо и ми

19.04.2022 19:17

Да парцате Србију и истовремено одвајате од нама веома вазне Русије , приде да нас стањцаним унистите.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

20.04.2022 00:06

За разумијемо ми од веома вазне русије хахахаха Хахахаха

Name

Русија је

20.04.2022 11:31

За србе највазнија зрмља на свијету. Остало је све сасха и пелин.... Зивјела Русија!

Name

1999

22.04.2022 18:05

Сецам се поцетка 1999. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

замена теза

24.04.2022 10:04

Цим бесе изазвано бомбардовање Србије?

ОДГОВОРИТЕ