Marfi: Razumijemo odnose Srbije i Rusije, ali...

- Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi "ničim izazvana invazija" Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas u Beogradu američki senator Odbora za spoljne poslove Kris Marfi.

Srbija 19.04.2022 | 18:10
Marfi: Razumijemo odnose Srbije i Rusije, ali...

Marfi se sa još dvoje američkih senatora Džin Šejhin i Tomom Tilisom sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je preneo novinarima važno je da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost.

Marfi je rekao da je cilj njihovog dolaska u Beograd da se potvrde bilateralni odnosi Srbije i SAD za koje kaže da su veoma važni.

Kako je preneo novinarima u ambasadi SAD, na sastanku sa Vučićem senatori su izrazili nadu da će ekonomski i politički odnosi dve zemlje biti još jači.

"Preneli smo i shvatanje o važnom trenutku u kojem se svet suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i grubom kršenju normi i nadamo se da ćemo svi učestvovati u partnerstvu kako bi ovu ničim izazvanu invaziju Moskve zaustavili", rekao je Marfi.

Senatorka Džin Šahin je izrazila nadu da će sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u, kako je rekla, ničim izazvanom ratu u Ukrajini.

Šahin je rekla da je jedna od tema sastanka bila i sankcije Rusiji, te da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju.

Senatori su nagasili da Srbija ako sebe vidi na evropskom putu politiku mora da uskladi sa EU.

"Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na Zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom", navela je Šahin.

Kako je dodala, senatori posetom Beogradu, gde nisu prvi put, naglašavaju važnost Zapadnog Balkana za SAD, posebno u vreme koje je kritično za evropsku istoriju.

Senator Tom Tilis je na pitanje o isporuci kineskog oružja Srbiji rekao da ako Srbija nastavi da se kreće u pravcu EU, stvari mogu biti mnogo komplikovanije u zavisnosti od toga odakle nešto stiže.

"Mislim da, dugoročno gledano, svaka zemlja treba da donese odluku da li je pametno da svoju bezbednost vezuje za Kinu. Ako Srbija namerava da bude deo Evropske unije, onda nije u njenom duguoročnom interesu da razvija bezbednosne odnose sa Kinom", rekao je on.

Tilis je dodao da svi zapadni saveznici moraju biti ujedinjeni da se Rusija pozove na odgovornost.

"Moramo se ujediniti kao zemlje koje vole slobodu protiv ubilačkih i agresivnih aktivnosti Rusije, da zajednički radimo i dovedemo mir", naveo je on.

Senator je ocenio da je dešavanje u Ukrajini prekretnica za ceo svet, ali i trenutak kada postoji veliki rizik ako demokratska zajednica ne pošalje jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini, jer bi neko mogao isto da ponovi.

Tilis je rekao novinarima da su senatori predsedniku Vučiću preneli nadu da će ekonomski i politički odnosi SAD i Srbije biti još jači.

Senatori su se danas sastali i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Maja

19.04.2022 16:32

ajmo svojoj kuci pa sirite demokratiju crncima nad kojima se izivljavalje.....

ODGOVORITE
Name

T39842288

19.04.2022 16:44

Demokratija, ničim izazvana invazija, ovakve izjave izazivaju toliku mržnju da bi ih čovjek sjekao na komade dok su još živi

ODGOVORITE
Name

Bosko

19.04.2022 16:57

Idite vi odakle ste dosli i daleko vam lepa kuca!!!

ODGOVORITE
Name

Ničim Izazvan

19.04.2022 17:23

U njegovom obraćanju, nema ni sekunde, demokratije, Ljudskih Prava, Međunarodnog Prava ... , već samo njihovo" pravo" !

ODGOVORITE
Name

Hahaha Amerikanci,,,

19.04.2022 18:49

Vi razumijete istorijske odnose Srbije i Rusije,,,, Pa vi stvarno pojma nemate o tome,,, Po ko zna koji ih put Rusija ostavila na cjedilu ,kao npr.posljednje Nato bombardovanje,,,

ODGOVORITE
Name

Ubice

19.04.2022 19:15

Na mjestu zlocina.

ODGOVORITE
Name

Razumijemo i mi

19.04.2022 19:17

Da parcate Srbiju i istovremeno odvajate od nama veoma vazne Rusije , pride da nas stanjcanim unistite.....

ODGOVORITE
Name

Momo

20.04.2022 00:06

Za razumijemo mi od veoma vazne rusije hahahaha Hahahaha

Name

Rusija je

20.04.2022 11:31

Za srbe najvaznija zrmlja na svijetu. Ostalo je sve sasha i pelin.... Zivjela Rusija!

Name

1999

22.04.2022 18:05

Secam se pocetka 1999. godine.

ODGOVORITE
Name

zamena teza

24.04.2022 10:04

Cim bese izazvano bombardovanje Srbije?

ODGOVORITE