Тона пелета преко викенда поскупила за чак 20 марака

Повећана потражња за плетом у Српској, те зима које је била мало дужа у односу на претходну и недостатак сировина за прераду подигли су цијену овог енергента у Српској за 20 КМ по тони.

Република Српска 19.04.2022 | 07:47
Тона пелета преко викенда поскупила за чак 20 марака

Како нам је рекао Милан С. из Бањалуке преко викенда је тона пелета поскупила и сада ће морати да издвоји више новца него што је планирао.

"У петак сам звао и распитивао се колика је цијена пелета и тај дан га нисам купио. И покајао сам се. Јуче сам назвао како бих то урадио. Међутим, дочекало ме непријатно изненађење", казао је Милан и додаје да је ће данас наручити пелет јер више не жели да га дочекају непријатне вијести као јуче.

Додаје да је ово обновљиви енергент, али му цијена из дана у дан постаје папренија, те да уколико и даље буде расла цијена да ће размислити да пређе на неки други види гријања током зимски и хладних дана у години.

У компанији "Дрвопродеx" из Бањалуке, потврдили су за "Независне новине" да је дошло до поскупљења пелета. А како кажу умјесто досадашњих 430 КМ, грађани од викенда пелета плаћати 450 КМ по тони.

"Потражања за пелетом је велика, а рокови испоруке су мјесец дана. Недостатак пелета је посљедица зиме, која је била хладнија у односу на претходну. Нико нема пелета на лагеру", истичу из ове комапаније. Према њиховим ријечима, ове година је другачија у односу на претходну, па се тако дневна производња продаје се одмах. Како су казали из бањлучке фирме МЕДЕКС-ПРОМ за "Независне новине", тренутно пелета има на стању, али да се врло брзо продаје.

"Имамо велику потражању, прошле године су смо у ово вријеме имали 500 тона залихе, међутим ове године немамо толико", казали су из ове фирме. Према њиховим ријечима, цијена тоне пелете је 440 КМ.

Како за "Независне новине" наводе из Дрвне индустрије "Караћ" из Александровца потражања за пелетом је велика, а палета од 990 килограма кошта 430 КМ. 

"Имамо велику потражању за пелетом, али сировине нема. Главни разлог је недостатак трупаца, једном седмично добијемо по један камион што је веома мало", казали су из ове комапније. Додају да је рок испоруке дест дана.

Како су за "Независне новине" казали из компаније "Фагус" тренутно не примају наруџбе за пелет до краја мјесеца, а нове почињу тек од маја, те да ће тек од тада има нове цијене.

"Тренутно немамо важећу цијену, а посљедна актуелна цијена по којој се вршила продаја  је од 430 КМ до 460 КМ зависно који је пелет у питању", казали су из ове компаније.*

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Папи

19.04.2022 08:10

Безобразлук. Ако иста у овој земљи имамо то је дрво. Само сви користите прилику да гулите овај народ. Нико не издаје фискални рацун када се купује пелет. Упитна је калорицна вриједност. Никакве контроле. Цијена пелета не треба да буде веца од 240 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш,баш

19.04.2022 09:43

Тешки јавашлук,као што је у свим областима!Појединцима је "добро",осталима како буде.Али биће боље ако сутра изађемо на протест против оних који неће ни знати да се одржава.Нити ће сазнати!

Name

Реално

19.04.2022 08:32

Вештачки испуцале цијене ал паст ће народ ће се вратит на дрва ,угаљ чак и струју јефтиније је него пелет сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

19.04.2022 15:17

Па, засучите рукаве, па направите пелет, кад сте тако паметни! Одмах купујем 100 тона по цијени од 240 КМ.

ОДГОВОРИТЕ