Амерички сенатори долазе прво у Београд, а потом у БиХ

- У Босну и Херцеговину ове седмице долазе тројица америчких сенатора који ће одржати низ састанака како са представницима власти тако и са цивилним сектором, сазнаје Новинска агенција Патриа.

Босна и Херцеговина 18.04.2022 | 22:52
Амерички сенатори долазе прво у Београд, а потом у БиХ

Ријеч је о сенаторима Одбора за спољне послове Сената САД Цхрису Мурпхyу, Јеанне Схахеен и сенатору Одбора за оружане снаге Тому Тилису.

Сенатори ће уочи доласка у БиХ прво боравити у Београду гдје ће се у уторак састати са предсједником Александром Вучићем. 

Половином фебруара Одбор за спољне послове Сената САД организовао је саслушање о Западном Балкану под називом „Западни Балкан: Подржавање мира и просперитета“, а у фокусу су била дешавања у Босни и Херцеговини.

На питања сенатора тада је одговарао Габриел Есцобар, специјални изасланик за Западни Балкан. Сенатори су имали бурну расправу и жељели су сазнати више о ситуацији у региону посебно у Босни и Херцеговини. 

"БиХ се суочава са неизвјесном будућношћу јер Милорад Додик жели да поткопа јединствену владу залагањем за одвајање Републике Српске, уз покушаје да се повуче из кључних институција јединствене државе“, рекла је Схахеен.

„Истовремено, политичке борбе за моћ онемогућавају функционисање власти, а корупција кочи економски развој и тјера младе људе да бјеже из земље.“

Сенатор Цхрис Мурпхy тада је поставио питања о улози Високог представника у БиХ и зашто он није активнији.

Есцобар је одговорио да је Високи представник један од алата међународне заједнице за утицај у БиХ, чију улогу као медијатора САД подржавају. Навео је да разумије људе који би жељели да Високи представник намеће рјешења, али да наметнута рјешења нису одговор на изазове у демократским друштвима, укључујући и Бонска овлаштења, која је означио као посљедњу опцију која би се требала користити.

Мурпхy је на то рекао да би требало пажљиво размотрити ту опцију ако дилема буде између потенцијалног конфликта и кориштења овлаштења као легитимне опције коју Високи представник има на располагању.

Сенатори долазе у БиХ управо након што је високи представник Кристијан Шмит искористио бонска овлаштења те суспендовао Закон о непокретној имовини Републике Српске до одлуке Уставног суда БиХ и наметнуо измјене и допуне Закона о привременој забрани располагања државном имовином.

Из Републике Српске су најавили да неће поштовати ове одлуке те да је неће објавити у Службеном листу Републике Српске. За сриједу је најављен скуп подршке у Бањалуци иза којег наводно стоје борачке организације иако опозиција у Српској наводи да је ријеч о скупу СНСД-а и подршци Милораду Додику.

(Патриа)  

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ХАПСИТЕ БУРЛУ

18.04.2022 21:07

ХАПСИТЕ БУРЛУ И ВОДИТЕГА АЛИ И ЊЕГОВЕ ДЈЕЦУ КУМОВЕ РОДАКЕ.. СВЕ ЈЕ ТО ПРОКЛЕТА ФАМИЛИЈА.. ВОДИТЕИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб превртанер

19.04.2022 04:06

Никада га неће они срушити. Он је њихов човјек још од прије рата. Сјетите се да је прво био члан антисрпске странке Анте Марковића која је познати амерички пројекат. Овај његов развој и бројни преображаји су потпуно јасни и предвидиви! Не знам коме то више није јасно и ко нешто очекује од њега. Све се одвија по њиховом сценарију, наивни Срби!

Name

Дијагноза

19.04.2022 05:36

Веома лако Они могу сазнати истину и право стање у БиХ ако то желе. Они не желе истину од народа Они желе да скроје истину по њиховој мере и жељи.

Name

Децко

18.04.2022 21:41

Водите Додика са собом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.04.2022 22:09

Смјените га висе. Ви сте га довели. Све је унистио и покрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

18.04.2022 23:35

Посто је УСА увела санкције Додику који је инаце српски цлан предсједниства, БХ и забранила му улаз у УСА бас ме занима дали це сада гости из УСА 'доци Додику на ноге' - посјетити га у његовој куци у Босни и састати и са њим или це се једино састати са Цвијановцком

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

19.04.2022 01:34

И мени би био апсурд над апсурдима ако се било гдје у БХ сенатори састану са Додиком. Знаци ради санкција, Додик не мозе путовати у УСА али сенатори це цак из УСА потегнути у Додикову Босну и обици га ?? а

Name

Татар

19.04.2022 02:56

Док се свет интересује за нас дотле се и моземо нечему надати.А кад будемо препуштамо нашој гарнитури џемата е онда нека нам је драги Бог на памети.Зао ми је доиста што је ово овако али њихови резултати рада и дјеловања на пољу политике неприкосновено говори да је то тако.

Name

Боб

19.04.2022 05:07

Само нека га воде, нема друге опције!

Name

ГигуБигуле

19.04.2022 05:30

И ове сто су неки дан ходали за Додик, овим сенаторима дати списак као сто је ономад Додик давао. Па фино кад Додара оде са власти спаковат их у саторе Младен Стојановиц парка, како и доликује. А Несиц и Стевандиц да им празне кибле, има посла за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

19.04.2022 06:11

Додик је одговоран сто Српској није вратио дејтонска овластења .Додик је додатно развластио Српску ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

урос

19.04.2022 06:33

Навалили каубоји..Није крив Додик за ситуацију,него НАРОД.Народ Републике Српске неце "градјандку" дрзаву.Било ко да је умјесто Додика,народ тонеце хтјети.Тавка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре урос

19.04.2022 09:41

Фазон је у томе што БиХ има још два народа који исто тако нешто хоће а нешто неће. Иначе, све док се нешто ново не договори и стави на папир, важи оно што је прије изгласано и потписано.

Name

Бој

19.04.2022 07:35

Ево злотвора долазе и са собом носе своју велелепну демократију због које је пола планете заплакало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је најбоље

19.04.2022 17:59

Он је тактичан и зна како ће. Тако да је БИХ олакшан наставак гдје он стао. Морате се престројити и помоћи једни дриге. Тешка и сурова времена судошла не само ту.

ОДГОВОРИТЕ