Američki senatori dolaze prvo u Beograd, a potom u BiH

- U Bosnu i Hercegovinu ove sedmice dolaze trojica američkih senatora koji će održati niz sastanaka kako sa predstavnicima vlasti tako i sa civilnim sektorom, saznaje Novinska agencija Patria.

Bosna i Hercegovina 18.04.2022 | 22:52
Američki senatori dolaze prvo u Beograd, a potom u BiH

Riječ je o senatorima Odbora za spoljne poslove Senata SAD Chrisu Murphyu, Jeanne Shaheen i senatoru Odbora za oružane snage Tomu Tilisu.

Senatori će uoči dolaska u BiH prvo boraviti u Beogradu gdje će se u utorak sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

Polovinom februara Odbor za spoljne poslove Senata SAD organizovao je saslušanje o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Zapadni Balkan: Podržavanje mira i prosperiteta“, a u fokusu su bila dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Na pitanja senatora tada je odgovarao Gabriel Escobar, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan. Senatori su imali burnu raspravu i željeli su saznati više o situaciji u regionu posebno u Bosni i Hercegovini. 

"BiH se suočava sa neizvjesnom budućnošću jer Milorad Dodik želi da potkopa jedinstvenu vladu zalaganjem za odvajanje Republike Srpske, uz pokušaje da se povuče iz ključnih institucija jedinstvene države“, rekla je Shaheen.

„Istovremeno, političke borbe za moć onemogućavaju funkcionisanje vlasti, a korupcija koči ekonomski razvoj i tjera mlade ljude da bježe iz zemlje.“

Senator Chris Murphy tada je postavio pitanja o ulozi Visokog predstavnika u BiH i zašto on nije aktivniji.

Escobar je odgovorio da je Visoki predstavnik jedan od alata međunarodne zajednice za uticaj u BiH, čiju ulogu kao medijatora SAD podržavaju. Naveo je da razumije ljude koji bi željeli da Visoki predstavnik nameće rješenja, ali da nametnuta rješenja nisu odgovor na izazove u demokratskim društvima, uključujući i Bonska ovlaštenja, koja je označio kao posljednju opciju koja bi se trebala koristiti.

Murphy je na to rekao da bi trebalo pažljivo razmotriti tu opciju ako dilema bude između potencijalnog konflikta i korištenja ovlaštenja kao legitimne opcije koju Visoki predstavnik ima na raspolaganju.

Senatori dolaze u BiH upravo nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit iskoristio bonska ovlaštenja te suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske do odluke Ustavnog suda BiH i nametnuo izmjene i dopune Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Iz Republike Srpske su najavili da neće poštovati ove odluke te da je neće objaviti u Službenom listu Republike Srpske. Za srijedu je najavljen skup podrške u Banjaluci iza kojeg navodno stoje boračke organizacije iako opozicija u Srpskoj navodi da je riječ o skupu SNSD-a i podršci Miloradu Dodiku.

(Patria)  

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

HAPSITE BURLU

18.04.2022 21:07

HAPSITE BURLU I VODITEGA ALI I NJEGOVE DJECU KUMOVE RODAKE.. SVE JE TO PROKLETA FAMILIJA.. VODITEIH

ODGOVORITE
Name

Голуб превртанер

19.04.2022 04:06

Никада га неће они срушити. Он је њихов човјек још од прије рата. Сјетите се да је прво био члан антисрпске странке Анте Марковића којa је познати амерички пројекат. Овај његов развој и бројни преображаји су потпуно јасни и предвидиви! Не знам коме то више није јасно и ко нешто очекује од њега. Све се одвија по њиховом сценарију, наивни Срби!

Name

Dijagnoza

19.04.2022 05:36

Veoma lako Oni mogu saznati istinu i pravo stanje u BiH ako to žele. Oni ne žele istinu od naroda Oni žele da skroje istinu po njihovoj mere i želji.

Name

Decko

18.04.2022 21:41

Vodite Dodika sa sobom!

ODGOVORITE
Name

4d

18.04.2022 22:09

Smjenite ga vise. Vi ste ga doveli. Sve je unistio i pokrao.

ODGOVORITE
Name

pitam se

18.04.2022 23:35

Posto je USA uvela sankcije Dodiku koji je inace srpski clan predsjednistva, BH i zabranila mu ulaz u USA bas me zanima dali ce sada gosti iz USA 'doci Dodiku na noge' - posjetiti ga u njegovoj kuci u Bosni i sastati i sa njim ili ce se jedino sastati sa Cvijanovckom

ODGOVORITE
Name

miki

19.04.2022 01:34

I meni bi bio apsurd nad apsurdima ako se bilo gdje u BH senatori sastanu sa Dodikom. Znaci radi sankcija, Dodik ne moze putovati u USA ali senatori ce cak iz USA potegnuti u Dodikovu Bosnu i obici ga ?? a

Name

Tatar

19.04.2022 02:56

Dok se svet interesuje za nas dotle se i mozemo nečemu nadati.A kad budemo prepuštamo našoj garnituri džemata e onda neka nam je dragi Bog na pameti.Zao mi je doista što je ovo ovako ali njihovi rezultati rada i djelovanja na polju politike neprikosnoveno govori da je to tako.

Name

Bob

19.04.2022 05:07

Samo neka ga vode, nema druge opcije!

Name

GiguBigule

19.04.2022 05:30

I ove sto su neki dan hodali za Dodik, ovim senatorima dati spisak kao sto je onomad Dodik davao. Pa fino kad Dodara ode sa vlasti spakovat ih u satore Mladen Stojanovic parka, kako i dolikuje. A Nesic i Stevandic da im prazne kible, ima posla za sve.

ODGOVORITE
Name

mile

19.04.2022 06:11

Dodik je odgovoran sto Srpskoj nije vratio dejtonska ovlastenja .Dodik je dodatno razvlastio Srpsku ?

ODGOVORITE
Name

uros

19.04.2022 06:33

Navalili kauboji..Nije kriv Dodik za situaciju,nego NAROD.Narod Republike Srpske nece "gradjandku" drzavu.Bilo ko da je umjesto Dodika,narod tonece htjeti.Tavka.

ODGOVORITE
Name

Re uros

19.04.2022 09:41

Fazon je u tome što BiH ima još dva naroda koji isto tako nešto hoće a nešto neće. Inače, sve dok se nešto novo ne dogovori i stavi na papir, važi ono što je prije izglasano i potpisano.

Name

Boj

19.04.2022 07:35

Evo zlotvora dolaze i sa sobom nose svoju velelepnu demokratiju zbog koje je pola planete zaplakalo.

ODGOVORITE
Name

To je najbolje

19.04.2022 17:59

On je taktičan i zna kako će. Tako da je BIH olakšan nastavak gdje on stao. Morate se prestrojiti i pomoći jedni drige. Teška i surova vremena sudošla ne samo tu.

ODGOVORITE