Потписан протокол о заштити од насиља у породици

Представници Градске управе Бијељина, Полицијске управе, Центра за социјални рад, Основног суда, Окружног јавног тужилаштва, Дома здравља, Актива директора основних и средњих школа и Фондације „Лара“, потписали су данас Протокол о заштити од насиља у породици, с циљем смањења ове забрињавајуће појаве, која је на подручју Града у порасту.

Република Српска 18.04.2022 | 14:57
Потписан протокол о заштити од насиља у породици

Градоначелник Љубиша Петровић подсјетио је да је закон о заштити од насиља у породици ступио на снагу 1. маја 2020. године и да су локалне самоуправе биле дужне да ускладе протокол са овим законским рјешењем.

"Заштита од насиља у породици један је од најчешћих изазова свих институција у нашем друштву. Имајући у виду да се о насиљу у породици углавном ћути, мора се посветити више времена и енергије да би се проблем препознао“, нагласио је Петровић.

Он је додао да је опредијељеност Градске управе појачан рад на превенцији насиља још од најмлађег узраста, да би се изградио исправан систем вриједности.

„Зато су овакви документи веома важни, јер штите здраве односе у породици, а истовремено дају упутства како поступати када примијетимо знакове насиља“, појаснио је градоначелник.

Начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић упозорио је да је на подручју града Бијељина и других локалних заједница насиље у породици у порасту, тако да ће потписани Протокол допринијети спречавању ове поражавајуће статистике.

"Значајан сегмент овог Протокола је Група за координацију, која ће се по одлуци градоначелника, састајати два пута мјесечно, уз могућност и ванредних састанака . Она ће, између осталог, пратити имплементацију овог Протокола у  пракси“, прецизирао је Терзић, додајући да ће Полицијска управа, у сарадњи са осталим субјектима, дати значајан допринос у борби против насиља у породици.

Технички координатор сигурне куће Мирзета Томљановић нада се да ће потписници протокола допринијети спречавању насиља.

"Веома нам је важна и координација са основним и средњим школама, јер се бројни случајеви насиља препознају код дјеце, а остану непријављени. Уколико сви будемо довољно освијешћени, веће су шансе да се насиље пријави и казни, а самим тим и смањи“, истакла је Томљановићева.

Она је навела да је од почетка ове године на СОС телефон дигурне куће примљено 170 пријава насиља.

"Ту не рачунамо жене које долазе у наше просторије и пријављују насиље путем вибера или на други начин. Бројке су забрињавајуће. Тренутно у сигурној кући имамо 11 особа, од тога је осморо дјеце, што довољно говори о проблему“, закључила је Томљановићева.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

незнам

18.04.2022 13:21

Ста цете са Косарцом силедзија а у власти за коју нема закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

18.04.2022 15:02

За насиље у породицама итекако ке заслузна лоповска власт кока дрзи све полуге власти..И све опљацкасе У породицама свадја најприје опизбија из неимастине и свако сваког криви..Син оца сто није висе,отац сина сто он не цини висе А обојица нису криви Али гину и татини синови у луксузним аутима

ОДГОВОРИТЕ