Potpisan protokol o zaštiti od nasilja u porodici

Predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda, Okružnog javnog tužilaštva, Doma zdravlja, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i Fondacije „Lara“, potpisali su danas Protokol o zaštiti od nasilja u porodici, s ciljem smanjenja ove zabrinjavajuće pojave, koja je na području Grada u porastu.

Republika Srpska 18.04.2022 | 14:57
Potpisan protokol o zaštiti od nasilja u porodici

Gradonačelnik Ljubiša Petrović podsjetio je da je zakon o zaštiti od nasilja u porodici stupio na snagu 1. maja 2020. godine i da su lokalne samouprave bile dužne da usklade protokol sa ovim zakonskim rješenjem.

"Zaštita od nasilja u porodici jedan je od najčešćih izazova svih institucija u našem društvu. Imajući u vidu da se o nasilju u porodici uglavnom ćuti, mora se posvetiti više vremena i energije da bi se problem prepoznao“, naglasio je Petrović.

On je dodao da je opredijeljenost Gradske uprave pojačan rad na prevenciji nasilja još od najmlađeg uzrasta, da bi se izgradio ispravan sistem vrijednosti.

„Zato su ovakvi dokumenti veoma važni, jer štite zdrave odnose u porodici, a istovremeno daju uputstva kako postupati kada primijetimo znakove nasilja“, pojasnio je gradonačelnik.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić upozorio je da je na području grada Bijeljina i drugih lokalnih zajednica nasilje u porodici u porastu, tako da će potpisani Protokol doprinijeti sprečavanju ove poražavajuće statistike.

"Značajan segment ovog Protokola je Grupa za koordinaciju, koja će se po odluci gradonačelnika, sastajati dva puta mjesečno, uz mogućnost i vanrednih sastanaka . Ona će, između ostalog, pratiti implementaciju ovog Protokola u  praksi“, precizirao je Terzić, dodajući da će Policijska uprava, u saradnji sa ostalim subjektima, dati značajan doprinos u borbi protiv nasilja u porodici.

Tehnički koordinator sigurne kuće Mirzeta Tomljanović nada se da će potpisnici protokola doprinijeti sprečavanju nasilja.

"Veoma nam je važna i koordinacija sa osnovnim i srednjim školama, jer se brojni slučajevi nasilja prepoznaju kod djece, a ostanu neprijavljeni. Ukoliko svi budemo dovoljno osviješćeni, veće su šanse da se nasilje prijavi i kazni, a samim tim i smanji“, istakla je Tomljanovićeva.

Ona je navela da je od početka ove godine na SOS telefon digurne kuće primljeno 170 prijava nasilja.

"Tu ne računamo žene koje dolaze u naše prostorije i prijavljuju nasilje putem vibera ili na drugi način. Brojke su zabrinjavajuće. Trenutno u sigurnoj kući imamo 11 osoba, od toga je osmoro djece, što dovoljno govori o problemu“, zaključila je Tomljanovićeva.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

neznam

18.04.2022 13:21

Sta cete sa Kosarcom siledzija a u vlasti za koju nema zakona.

ODGOVORITE
Name

Raso

18.04.2022 15:02

Za nasilje u porodicama itekako ke zasluzna lopovska vlast koka drzi sve poluge vlasti..I sve opljackase U porodicama svadja najprije opizbija iz neimastine i svako svakog krivi..Sin oca sto nije vise,otac sina sto on ne cini vise A obojica nisu krivi Ali ginu i tatini sinovi u luksuznim autima

ODGOVORITE