Притисак на Шолца да Украјини пошаље тешко наоружање

Украјина упорно тражи тешко наоружање због очекиване руске офанзиве на истоку државе.

Свијет 18.04.2022 | 14:48
Притисак на Шолца да Украјини пошаље тешко наоружање

Председница Европске комисије апеловала је на државе чланице Европске уније да убрзају испоруке, а немачки канцелар Олаф Шолц (Сцхолз) због оклевања трпи критике опозиције, али и коалиционих партнера. Мари-Агнес Штрак-Цимерман (Марие-Агнес Страцк-Зиммерманн), председница одбора за одбрану у немачком парламенту, поново је критиковала Шолца и позвала га да се обавеже на испоруку оружја.

Штрак-Цимерманова, чланица либерала који су у коалицији са Шолцовим социјалдемократама и Зеленима, жали што се канцелар још није изјаснио шта жели, рекла је у понедељак за медијску станицу Велт (Wелт). Ипак, она није могла да каже у чему је тачно проблем.

"Верујем да једноставно немамо времена за ову дискусију." Реч је не само о Украјини, већ и "о нама у Европи." Штрак-Цимерманова је рекла да је задовољна што се Шолц изјаснио за више новчане помоћи Украјини, али је додала да се не побеђује новцем, већ оружјем. Шолц треба да каже, закључила је, да је Немачка спремна да Украјини испоручи тешко наоружање.

Крајем прошле недеље изненада се пронела вест да немачка влада жели знатно да повећа финансијску подршку за војне набавке у партнерским државама - са 225 милиона на две милијарде евра. Украјини треба да иде више од половине тог новца. Антон Хофрајтер (Хофреитер), председник одбора за Европу у Бундестагу, протеклих дана је био један од најгласнијих критичара Шолца.

Члан Зелених, Хофрајтер је за Велт ам зонтаг (Wелт ам Соннтаг) рекао да финансијска помоћ не може да замени испоруке оружја. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен (вон дер Леyен) је за исто издање листа апеловала на све чланице ЕУ које то могу да оружје испоруче брзо "јер само тако Украјина може да издржи у својој садашњој одбрани од Русије."

(ДПА  Фото:ЕПА-ЕФЕ/ХЕННИНГ СЦХАЦХТ / ПООЛ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Свет

18.04.2022 12:57

Само их задузити сто висе..рецепт запада и америке

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

18.04.2022 13:34

Швабе се нису опаметиле ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

18.04.2022 13:34

Ни Атомска бомба неће Зеленском моћи помоћи. Боље се повуците и немијешајте се. Уколико се НАТО силедзије буду умешале мозе лако да се крене на све или ништа. Мислим да је сулудо помислити да ће Украјина са НАТО силедзијама моћи поразити Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

18.04.2022 17:52

Па ЕУ се и мијеша, шаље оружје Украјини, да би изгинуло што више Украјинаца.

Name

КОЈА ГЛУПОСТ

18.04.2022 13:41

СВИ СТЕ ЗНАЛИ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО ОВЕ СИТУАЦИЈЕ,ЧАК СТЕ У МНОГОМЕ ДОПРИНИЈЕЛИ ДА СЕ ТО ДОГОДИ,А САД ГЛУМИТЕ БОЛЕСНЕ МАЈМУНЕ!!! КОЈИ СТЕ СКОТОВИ,ДА ДРУГИМ ДРЖАВАМА ПРИДИКУЈЕТЕ АКО СЕ НАОРУЖАВАЈУ,А,ВИ БИ ДА РАДИТЕ ШТА ВАМ ВОЉА.ИЗАЗИВАЈТЕ СУДБИНУ,ПА ЋЕТЕ УСКОРО ОСЈЕТИТИ ОНО ШТО СЕ ДЕШАВА У УКРАЈИНИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

18.04.2022 13:44

Ако буде слао тешко оружје готова будала .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

18.04.2022 14:15

Усула, својим цињењем потстице страдање народа у Украјини. Нека иде она на фронт и сви они сто саљу наорузање Украјини. Милитантну Урсулу би требало одмах сменути, јер це целу Европу увуци у треци рат. Ко јој је дао мандат да потстице треци светски рат? Ако јој је до рата, по понасању се види да јесте, имала га у својој куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек о нецовјеку

18.04.2022 15:48

Не орузје...посаљитеим активисте СНСД и комитет и унистицете Украјину на мијесец дана.

ОДГОВОРИТЕ