Pritisak na Šolca da Ukrajini pošalje teško naoružanje

Ukrajina uporno traži teško naoružanje zbog očekivane ruske ofanzive na istoku države.

Svijet 18.04.2022 | 14:48
Pritisak na Šolca da Ukrajini pošalje teško naoružanje

Predsednica Evropske komisije apelovala je na države članice Evropske unije da ubrzaju isporuke, a nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) zbog oklevanja trpi kritike opozicije, ali i koalicionih partnera. Mari-Agnes Štrak-Cimerman (Marie-Agnes Strack-Zimmermann), predsednica odbora za odbranu u nemačkom parlamentu, ponovo je kritikovala Šolca i pozvala ga da se obaveže na isporuku oružja.

Štrak-Cimermanova, članica liberala koji su u koaliciji sa Šolcovim socijaldemokratama i Zelenima, žali što se kancelar još nije izjasnio šta želi, rekla je u ponedeljak za medijsku stanicu Velt (Welt). Ipak, ona nije mogla da kaže u čemu je tačno problem.

"Verujem da jednostavno nemamo vremena za ovu diskusiju." Reč je ne samo o Ukrajini, već i "o nama u Evropi." Štrak-Cimermanova je rekla da je zadovoljna što se Šolc izjasnio za više novčane pomoći Ukrajini, ali je dodala da se ne pobeđuje novcem, već oružjem. Šolc treba da kaže, zaključila je, da je Nemačka spremna da Ukrajini isporuči teško naoružanje.

Krajem prošle nedelje iznenada se pronela vest da nemačka vlada želi znatno da poveća finansijsku podršku za vojne nabavke u partnerskim državama - sa 225 miliona na dve milijarde evra. Ukrajini treba da ide više od polovine tog novca. Anton Hofrajter (Hofreiter), predsednik odbora za Evropu u Bundestagu, proteklih dana je bio jedan od najglasnijih kritičara Šolca.

Član Zelenih, Hofrajter je za Velt am zontag (Welt am Sonntag) rekao da finansijska pomoć ne može da zameni isporuke oružja. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) je za isto izdanje lista apelovala na sve članice EU koje to mogu da oružje isporuče brzo "jer samo tako Ukrajina može da izdrži u svojoj sadašnjoj odbrani od Rusije."

(DPA  Foto:EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Svet

18.04.2022 12:57

Samo ih zaduziti sto vise..recept zapada i amerike

ODGOVORITE
Name

?????

18.04.2022 13:34

Švabe se nisu opametile ?

ODGOVORITE
Name

Demokrata

18.04.2022 13:34

Ni Atomska bomba neće Zelenskom moći pomoći. Bolje se povucite i nemiješajte se. Ukoliko se NATO siledzije budu umešale moze lako da se krene na sve ili ništa. Mislim da je suludo pomisliti da će Ukrajina sa NATO siledzijama moći poraziti Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Stana

18.04.2022 17:52

Pa EU se i miješa, šalje oružje Ukrajini, da bi izginulo što više Ukrajinaca.

Name

KOJA GLUPOST

18.04.2022 13:41

SVI STE ZNALI DA ĆE DOĆI DO OVE SITUACIJE,ČAK STE U MNOGOME DOPRINIJELI DA SE TO DOGODI,A SAD GLUMITE BOLESNE MAJMUNE!!! KOJI STE SKOTOVI,DA DRUGIM DRŽAVAMA PRIDIKUJETE AKO SE NAORUŽAVAJU,A,VI BI DA RADITE ŠTA VAM VOLJA.IZAZIVAJTE SUDBINU,PA ĆETE USKORO OSJETITI ONO ŠTO SE DEŠAVA U UKRAJINI...

ODGOVORITE
Name

Savaa

18.04.2022 13:44

Ako bude slao teško oružje gotova budala .

ODGOVORITE
Name

Miroslav

18.04.2022 14:15

Usula, svojim cinjenjem potstice stradanje naroda u Ukrajini. Neka ide ona na front i svi oni sto salju naoruzanje Ukrajini. Militantnu Ursulu bi trebalo odmah smenuti, jer ce celu Evropu uvuci u treci rat. Ko joj je dao mandat da potstice treci svetski rat? Ako joj je do rata, po ponasanju se vidi da jeste, imala ga u svojoj kuci.

ODGOVORITE
Name

Covjek o necovjeku

18.04.2022 15:48

Ne oruzje...posaljiteim aktiviste SNSD i komitet i unisticete Ukrajinu na mijesec dana.

ODGOVORITE