Српска још чека цијену гаса - Има ли поскупљења?

Република Српска идућих дана требало би да добије од “Гаспром-експорта” податке о цијенама гаса за други квартал, а у “Гас-Ресу” за сада не прогнозирају да ли ће и за колико тај енергент бити скупљи или се пак можда неће ништа мијењати у односу на прво тромјесечје.

Република Српска 18.04.2022 | 08:43
Српска још чека цијену гаса - Има ли поскупљења?

Директор “Гас-Реса” Љубо Гламочић рекао је “Гласу Српске” да је очекивао да до прве половине априла добије званично саопштење “Гаспрома” о цијенама за други квартал.

- Остали купци добили су инструкције и обавјештење о поскупљењу. Ми још званично ништа нисмо добили од “Гаспрома”. Када бих било шта рекао у вези с тим била би моја слободна процјена. Чекамо да видимо шта ће бити. Видио сам и изјаву да ће пријатељске земље имати одређене бенефите по питању цијена. За сада никакве прогнозе не износимо, док не добијемо званично документа од “Гаспрома” - рекао је Гламочић.

Подсјетио је да Српска има са “Гаспром-експортом” из Петербурга потписан уговор о испоруци гаса до краја маја.

-  Количине и начин испоруке су уговорене до краја маја. Међутим, анекс уговора о цијенама за други квартал још увијек немамо, нити предрачун који би требало да добијемо да платимо аванс за мај. Због тога очекујемо да ћемо идућих дана о свему бити обавијештени. Када је ријеч о априлу, за тај мјесец смо уплатили аванс по цијенама из марта. Не знам заиста шта би могли очекивати и шта ће се десити - поручио је Гламочић и додао да је због свих дешавања у Украјини отежана и комуникација.

Многе земље трпе посљедице руско-украјинског сукоба, а РС се гасом снабдијева преко “балканског тока” који  иде директно преко Црног мора, Турске, Бугарске, те преко Зајечара улази у Србију одакле један крак иде ка БиХ.

 - Дакле, гас који РС добија не пролази кроз Украјину. Ми ни до сада нисмо имали никакве проблеме по питању испоруке гаса и не очекујемо их ни даље - навео је Гламочић.

Око 90 одсто складишта гаса у Европи држи “Гаспром”, а залихе гаса у Европи су на минимуму. Руски предсједник Владимир Путин је због санкција које су западне земље наметнуле Русији затражио од непријатељских земаља да плин плаћају руском валутом, рубљом. Земље чланице Г7 одбациле су овај приједлог, за који сматрају да је кршење уговора. Они предвиђају плаћање у еврима или америчким доларима.

У ФБиХ нове цијене

Набавна цијена гаса за ФБиХ порасла је за 21,7 одсто у односу на јануар 2022. године. Директорица “Енергоинвеста” из Сарајева Бисера Хаџиаљевић казала је да су добили цијену гаса која ће бити актуелна од априла 2022. године за наредни квартал.

- Добили смо цијене од “Гаспрома” које ће бити актуелне од априла 2022. године за наредни квартал, значи наредна три мјесеца. Самим тим испорука гаса за тај период није упитна. Цијена је повећана за 21,7 одсто у односу на јануар 2022. године - рекла је Хаџиаљевићева и додала да је та цијена гаса била донекле и очекивана.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Гасприм

18.04.2022 07:24

Повећао цијену за 21,7% а гас у БиХ поскупио за 50%, тако треба, само шишај овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2022 10:49

Они обично омају фиксне цијене по уговору. Грешка може бити само код наших давитеља.

Name

Бадава

18.04.2022 09:46

Да ти га дају бадава заврнут це славне преко ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путко

18.04.2022 10:40

НАравно да це поскупит гас, па Путко свој народ и руску дјецу саље да гину а да Европи па тако и БиХ не поскупи , ма хајте молим вас пробудите се и медједјег сна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.04.2022 19:53

Људи ста је ово,, Па није ваљда да це нам БРАЦА РУСИ дици цијене гаса,,,о Велики брате ебем те.

ОДГОВОРИТЕ