Srpska još čeka cijenu gasa - Ima li poskupljenja?

Republika Srpska idućih dana trebalo bi da dobije od “Gasprom-eksporta” podatke o cijenama gasa za drugi kvartal, a u “Gas-Resu” za sada ne prognoziraju da li će i za koliko taj energent biti skuplji ili se pak možda neće ništa mijenjati u odnosu na prvo tromjesečje.

Republika Srpska 18.04.2022 | 08:43
Srpska još čeka cijenu gasa - Ima li poskupljenja?

Direktor “Gas-Resa” Ljubo Glamočić rekao je “Glasu Srpske” da je očekivao da do prve polovine aprila dobije zvanično saopštenje “Gasproma” o cijenama za drugi kvartal.

- Ostali kupci dobili su instrukcije i obavještenje o poskupljenju. Mi još zvanično ništa nismo dobili od “Gasproma”. Kada bih bilo šta rekao u vezi s tim bila bi moja slobodna procjena. Čekamo da vidimo šta će biti. Vidio sam i izjavu da će prijateljske zemlje imati određene benefite po pitanju cijena. Za sada nikakve prognoze ne iznosimo, dok ne dobijemo zvanično dokumenta od “Gasproma” - rekao je Glamočić.

Podsjetio je da Srpska ima sa “Gasprom-eksportom” iz Peterburga potpisan ugovor o isporuci gasa do kraja maja.

-  Količine i način isporuke su ugovorene do kraja maja. Međutim, aneks ugovora o cijenama za drugi kvartal još uvijek nemamo, niti predračun koji bi trebalo da dobijemo da platimo avans za maj. Zbog toga očekujemo da ćemo idućih dana o svemu biti obaviješteni. Kada je riječ o aprilu, za taj mjesec smo uplatili avans po cijenama iz marta. Ne znam zaista šta bi mogli očekivati i šta će se desiti - poručio je Glamočić i dodao da je zbog svih dešavanja u Ukrajini otežana i komunikacija.

Mnoge zemlje trpe posljedice rusko-ukrajinskog sukoba, a RS se gasom snabdijeva preko “balkanskog toka” koji  ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju odakle jedan krak ide ka BiH.

 - Dakle, gas koji RS dobija ne prolazi kroz Ukrajinu. Mi ni do sada nismo imali nikakve probleme po pitanju isporuke gasa i ne očekujemo ih ni dalje - naveo je Glamočić.

Oko 90 odsto skladišta gasa u Evropi drži “Gasprom”, a zalihe gasa u Evropi su na minimumu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je zbog sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zatražio od neprijateljskih zemalja da plin plaćaju ruskom valutom, rubljom. Zemlje članice G7 odbacile su ovaj prijedlog, za koji smatraju da je kršenje ugovora. Oni predviđaju plaćanje u evrima ili američkim dolarima.

U FBiH nove cijene

Nabavna cijena gasa za FBiH porasla je za 21,7 odsto u odnosu na januar 2022. godine. Direktorica “Energoinvesta” iz Sarajeva Bisera Hadžialjević kazala je da su dobili cijenu gasa koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal.

- Dobili smo cijene od “Gasproma” koje će biti aktuelne od aprila 2022. godine za naredni kvartal, znači naredna tri mjeseca. Samim tim isporuka gasa za taj period nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 odsto u odnosu na januar 2022. godine - rekla je Hadžialjevićeva i dodala da je ta cijena gasa bila donekle i očekivana.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Gasprim

18.04.2022 07:24

Povećao cijenu za 21,7% a gas u BiH poskupio za 50%, tako treba, samo šišaj ovce.

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2022 10:49

Oni obično omaju fiksne cijene po ugovoru. Greška može biti samo kod naših davitelja.

Name

Badava

18.04.2022 09:46

Da ti ga daju badava zavrnut ce slavne preko EU

ODGOVORITE
Name

Putko

18.04.2022 10:40

NAravno da ce poskupit gas, pa Putko svoj narod i rusku djecu salje da ginu a da Evropi pa tako i BiH ne poskupi , ma hajte molim vas probudite se i medjedjeg sna

ODGOVORITE
Name

Pa

19.04.2022 19:53

Ljudi sta je ovo,, Pa nije valjda da ce nam BRACA RUSI dici cijene gasa,,,o Veliki brate ebem te.

ODGOVORITE