Док власт расипа народни новац, наука нека чека

Наука у Босни и Херцеговини налази се тамо гдје је властодршци желе видјети – на дну. Улагања у научне сврхе сваке године све су мања, што доводи до застоја у развоју државе.

Република Српска 16.04.2022 | 20:13
Док власт расипа народни новац, наука нека чека

Наука је на дну листе приоритета у Босни и Херцеговини, показују подаци Агенције за статистику БиХ. Издвајања за научноистраживачки рад смањују се из године у годину.

БиХ је током 2012. у истраживање и развој издвојила укупно 0,27 посто БДП-а, годину дана касније 0,32 посто; 2014. тек 0,26 посто, да би у наредним годинама услиједио још већи пад на 0,22 посто, па на  0,19 посто!

У науку се улаже, а не издваја, јер је она стуб сваког модерног друштва, каже универзитетски професор из Сарајева Дамир Марјановић. Али изгледа да су је домаћи властодршци довели на само дно, како промијенити стање?

“Више је фактора, прво можемо да се боримо против нашег менталитета да не чекамо стално да нам неко из вана донесе неку идеју не знајући да ми овдје имамо бриљантне дјечаке и дјевојчице. Чим оду преко границе, чим се понуде добри услови, онда се искористи њихово знање, та наша сировина за извоз, нажалост кажем сировина, тако их посматрају политичари. Ти млади људи оду вани, неко њихово знање и умјеће уновчи и онда нам продају скупи производ на крају. “, каже за БН Дамир Марјановић, професор са Универзитета у Сарајеву.

Федерације БиХ је за текућу годину науци намијенила 0,05% буџетских средстава, док је  Република Српска из буџета вриједног 4 милијарде 24 милиона марака за научноистраживачке сврхе одредила за 2022. годину  1.375.000,00 КМ, што је у процентима 0.034 % буџета, може се рећи, мрвице са стола.  Умјесто да инвестирамо у знање, извозимо одшколовани кадар.

“Они најбољи, зато што им се не укаже прилика да се овдје запосле, само их прослиједите у Норвешку, Шведску, Финску, нико не израчуна колико је милиона марака уложено у креирање једног таквог кадра. Ако је сврха постојања факултета да постоје за себе да би професори и асистенти имали за посао и зарађивали плате то је погрешна сврха, ми нећемо нигдје доспјети.”, каже за БН унверзитетски професор из Сарајева Дамир Марјановић.

Поразно је што академска заједница ћути.

“Основни проблем у нашем друштву је што су интелектуалци пасивни на велико зло које нас је притисло да су се једноставно предали и не боре се.”, истиче професор Алекса Милојевић.

Борба за науку, борба је за будућност државе, посебно мале и неразвијене као што је Босна и Херцеговина. Требамо се угледати чланице ЕУ које ни у кризним временима нису смањивале средства за науку.

Потребно је улагати у знање, а не расипати народни новац, који се не жали, узимајући у обзир да само за набавку робе и услуга трочланог Предсједништва БиХ годишње одлази више од милион 740 хиљада марака. Дакле, битна су одијела, а наука нека чека.

(БН/Ј.Жерајић)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Галилео

16.04.2022 18:38

Каква црна наука? Просјецан становник БиХ, у зивоту ни Буквар није процитао а камо ли неку књигу. Овдје су затуцаност и примитивизам национални понос, сто си веци клосар и игнорант, то боље котирас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

16.04.2022 19:21

Која наука? Плате професора на факултету од 2000 до највише 3000 КМ. Немојте нас насмијавати. Ми и наука, а какве услове имају људи са универзитета из Европе и свијета. Ми смо обични кокошињац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провинцијалац

16.04.2022 20:42

Висе нису ни заслузили. Нису услови у питању, иако су никакви, проблем је сто ми немамо никакве академске раднике. Погледајте неки нас "науцни цасопис", ја имам трансфер непријатности кад погледам "науцне радове" насе академске заједнице. То је брука, студенти основних студија по Европи пису боље семинарске радове. У такве људе не вриједи улагати ни ово мало средстава сто се одваја за науку. Наси најбољи и најспособнији студенти вец двије деценије одлазе, ово сто ради на факултетима су у најбољу руку медиокритети. А и то је комплимент. Има свега десетак људи у цијелој БиХ да се могу назвати науцницима. Ја се дивим насим младим науцницима који раде свуда по свијету, јер су то људи који нису имали од кога да науце битне ствари. То знаци да су екстремно талентовани, паметни и вриједни јер су буквално образовали сами себе.

Name

Тврд

16.04.2022 20:01

Нису мрвице са стола, вец прасина са стола. То су нам тороводје сервирали, лазне титуле, лазне функције, лазне политицаре. Ко зели унистити један народ, то це успјети ако му унисти образовање. Све је лазно и борба је да тако остане. До нас је, до градјана Босне и Херцеговине, и то оног дијела разумних. Од фасиста не моземо оцекивати корак напријед вец 50 година назад. У врху дрзавне власти су сенилни старци... Изетбеговиц, Додик, Цовиц, Спириц, Мајкиц, Саровиц, Гењац... и тако моземо набрајати до сутра. Мислите да они имају визију стварања модерне демократске и европске Босне и Херцеговине? Ја не мислим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апостол

17.04.2022 08:49

Мој пријане, колико пара , музике и превисе ! Знате ли Ви који новац аутори треба да плате да би објавили неки рад ? Некада се људима плацало за струцни и науцни рад..

Name

Пролетр

16.04.2022 20:15

Није народ затупљен него нама су намтнути људи који нас воде они су постављени да унисте српски народ засто су досли на тенку насилно и 20 година затупљују и униставају српски народ ми немамо ниједне иституције здраве а кад се појави неко ко то види и указе он постаје непријатекј власти стога у октобру гласати за јелану и вукана а не за стевандица дјајица радмановица спирица и остале који нас униставају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наука?

17.04.2022 05:20

Каква наука на нашим универзитетима и факултетима. То је у протеклих 15 година углавном претворено у легла партијских послусника, љубавница, родбине и кумова. Једни другима дијеле титуле на основу испреписиваних доктората и магистарски радова. Сами себи пису рецензије за књиге и радове. И сад им нико не може ништа јер се крију иза диплома, и штите као секта. Већина њих и не зна шта је наука, а камоли да користе научне методе. То су шеточине које нам, захваљујући кратковидости и корумпираности власти, уништавају и ово мало потенцијала у младима који већ нису отишли преко границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.04.2022 09:31

Неписмени су најбољи гласаци па се влас брине да то и остану.Погледајте само ове по дрзавним установама сто су покуповали дипломе приватних факултета!

ОДГОВОРИТЕ