Ембарго на руски гас угрозио би социјални мир

„Директни ембарго на руски природни гас би угрозио социјални мир у Немачкој. Због тога морамо да поступамо опрезно, рекао је вицеканцелар Немачке.

Свијет 16.04.2022 | 10:01
Ембарго на руски гас угрозио би социјални мир

Вицеканцелар Немачке и савезни министар за економска питања Роберт Хабек изјаснио се против увођења ембарга на испоруке гаса из Русије, преноси ТАС С.

„Директни ембарго на руски природни гас би угрозио социјални мир у Немачкој. Због тога морамо да поступамо опрезно, да темељно припремимо своје потезе и да се држимо својих планова, ако желимо да нашкодимо руском председнику Владимиру Путину", рекао је он у интервјуу за за „Функе Медиенгруппе“, преноси ТАС С.

Он је саопштио да Немачка активно ради на томе да постане независна од фосилних горива из Русије као и да је „постигла веома добар напредак“ у смањењу зависности од испорука руског гаса и угља.

„Што се тиче гаса, у току је активна изградња терминала за пријем течног природног гаса (ЛНГ) “, додао је немачки министар.

Говорећи о способности Немачке да сама производи гас, Хабек је рекао да Севернонемачка равница има огромна налазишта гаса из шкриљаца, али да се може вадити само уз помоћ технологије хидрауличког фрактурисања, која се назива и фракирање.

„Биће тешко са становишта водног законодавства, јер може имати негативне последице по нашу животну средину. За сада није било компанија које су вољне да то ураде“, рекао је министар.

Према његовом мишљењу, издавање дозвола и изградња инфраструктуре за то би могло да потраје годинама, наводи ТАС С.

Вицеканцелар је додао да су немачка сопствена налазишта гаса, одакле се гориво може вадити традиционалним технологијама, "у великој мери исцрпљена".

Раније је Хабек најавио план за ванредне ситуације у случају да Русија прекине своје испоруке гаса Немачкој.

Данас је и немачки министар саобраћаја Фолкер Висинг упозорио на озбиљне проблеме који се појављују у сектору транспорта и логистике због дешавања у Украјини, у интервјуу за немачки РНД, преноси ТАС С.

"Ланци снабдевања су озбиљно погођени. Пут свиле се ређе користи, јер се експедитори суочавају са озбиљним ризицима док га користе за транспорт терета", рекао је Висинг, додајући да његово министарство помно прати развој догађаја.

„У блиском смо контакту са погођеним индустријама“, додао је он.

Истовремено, министар је објаснио да су догађаји у Украјини изазвали и озбиљан недостатак радне снаге у Немачкој и суседној Пољској.

"Недостатак квалификованих радника у Пољској погађа и нас“, наставио је министар.

Према његовим речима, у Пољској је сада упражњено око 100.000 радних места возача камиона, или око 37 одсто, јер су многи возачи позвани на служење војног рока.

Он је још рекао да је индустрија такође погођена растућим ценама горива и да јој је потребна подршка, наводи ТАС С.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Домаци странац

16.04.2022 08:12

Добар изговор пара вриједи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

16.04.2022 08:30

Није то ниста стацевам бацуска јос урадити. Свеце вам пет пута висе направит него стосте ви покусавали 41.год. Хитлер је брзо добијо по гуз ..ци а вицете јос брзе Свеје заслузено. Путко заврци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

16.04.2022 09:02

Не ваља Русија али ваља њихов гас. Ђубрад западњачка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре коњино

16.04.2022 11:20

Ради се о Путину ретарду,ко је рекао неваља Русија

Name

Знали сте давно

16.04.2022 09:04

Да це тако бити, тада сте требали бизи мудрији, доносити исправне одлуке.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре коњино

16.04.2022 17:52

А ста је путин него Рус из Русије. Треба он вама заврнути па недати цак ни за рубље. Пасите траву по европи .и да јос има довољно"Зејтина" (како ви то зовете)

Name

Ханс

16.04.2022 09:07

Ма заврци плин. Да ме уцјењује некакав кепец. Не долази у обзир. Има ћумура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

герман

16.04.2022 09:13

У кратком периоду, ће сви руски енергенти и сва роба или бити или избачени или смањени на минимум на западу, истовремено запад више неће продавати ништа што им може послужити за војску намјенску индустрију. Фокусират ће се на замјенске изворе енергије, ЛНГ, нуклеарну технологију и све остало а смањивати овисност о русији у сваком погледу. Наредних 20 година слиједи изолација русије све док је овакав режим на власти, а и када се промијени неће се тек тако ствари испеглати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малац

16.04.2022 10:10

Хахахха цуј нуклеарну технологију. Јел знас ти да за то треба нуклеарно гориво које цак и америка купује од русије. А замјенит це плин и нафту за једно 20г. Ти мислис да це беко правити гасовод милијарде вредан да би слао гас 2 3 године само. Има паметних људи

Name

СВЕ СЕ ВРАЋА

16.04.2022 09:18

Питајте се,полтрони Америке,да ли ваша држава узрокује социјалне немире у другим државама?! Путин вам треба под хитно ускратити испоруку енергената,па осјетите како вас властито зло уништава!!! Ви сте с Америком довели до руске интервенције у Украјини,али,све ће вам се вратити као бумеранг!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

16.04.2022 10:38

Треба им затворити пипе за гас и нафту. То је требало направити одмах, кад су послали прву пуску Зеленском. Сад вец саљу тенкове, разна ракетна цуда, ста цекају Руси? Затворити пипе нафте и плина, би била адекватна казна, за све оне сто су Украјину гурнули у рат са Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

16.04.2022 11:00

Ста казе Жељко Комшић на све то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.04.2022 12:28

Ако се погледају коментари нијемаца на мрезама социјални немири само сто вам нису поцели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интересантно

17.04.2022 04:32

Веома интересантно.Заводици ембарга размисљају на неки,по мени,својствен,цудан нацин,не узимајуци у обзир другу страну. Пример, завесцу санкције на оно сто це ти привреду ослабити,мозда унистити а за ово нецу.Као друга страна зељно цека да испуни то сто они закљуце.А ста ако друга страна казе, не зелим ни ја с вама да сарадјујем. Мислим,нисам економиста,само се питам,где је ту логика.

ОДГОВОРИТЕ