Embargo na ruski gas ugrozio bi socijalni mir

„Direktni embargo na ruski prirodni gas bi ugrozio socijalni mir u Nemačkoj. Zbog toga moramo da postupamo oprezno, rekao je vicekancelar Nemačke.

Svijet 16.04.2022 | 10:01
Embargo na ruski gas ugrozio bi socijalni mir

Vicekancelar Nemačke i savezni ministar za ekonomska pitanja Robert Habek izjasnio se protiv uvođenja embarga na isporuke gasa iz Rusije, prenosi TAS S.

„Direktni embargo na ruski prirodni gas bi ugrozio socijalni mir u Nemačkoj. Zbog toga moramo da postupamo oprezno, da temeljno pripremimo svoje poteze i da se držimo svojih planova, ako želimo da naškodimo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", rekao je on u intervjuu za za „Funke Mediengruppe“, prenosi TAS S.

On je saopštio da Nemačka aktivno radi na tome da postane nezavisna od fosilnih goriva iz Rusije kao i da je „postigla veoma dobar napredak“ u smanjenju zavisnosti od isporuka ruskog gasa i uglja.

„Što se tiče gasa, u toku je aktivna izgradnja terminala za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG) “, dodao je nemački ministar.

Govoreći o sposobnosti Nemačke da sama proizvodi gas, Habek je rekao da Severnonemačka ravnica ima ogromna nalazišta gasa iz škriljaca, ali da se može vaditi samo uz pomoć tehnologije hidrauličkog frakturisanja, koja se naziva i frakiranje.

„Biće teško sa stanovišta vodnog zakonodavstva, jer može imati negativne posledice po našu životnu sredinu. Za sada nije bilo kompanija koje su voljne da to urade“, rekao je ministar.

Prema njegovom mišljenju, izdavanje dozvola i izgradnja infrastrukture za to bi moglo da potraje godinama, navodi TAS S.

Vicekancelar je dodao da su nemačka sopstvena nalazišta gasa, odakle se gorivo može vaditi tradicionalnim tehnologijama, "u velikoj meri iscrpljena".

Ranije je Habek najavio plan za vanredne situacije u slučaju da Rusija prekine svoje isporuke gasa Nemačkoj.

Danas je i nemački ministar saobraćaja Folker Vising upozorio na ozbiljne probleme koji se pojavljuju u sektoru transporta i logistike zbog dešavanja u Ukrajini, u intervjuu za nemački RND, prenosi TAS S.

"Lanci snabdevanja su ozbiljno pogođeni. Put svile se ređe koristi, jer se ekspeditori suočavaju sa ozbiljnim rizicima dok ga koriste za transport tereta", rekao je Vising, dodajući da njegovo ministarstvo pomno prati razvoj događaja.

„U bliskom smo kontaktu sa pogođenim industrijama“, dodao je on.

Istovremeno, ministar je objasnio da su događaji u Ukrajini izazvali i ozbiljan nedostatak radne snage u Nemačkoj i susednoj Poljskoj.

"Nedostatak kvalifikovanih radnika u Poljskoj pogađa i nas“, nastavio je ministar.

Prema njegovim rečima, u Poljskoj je sada upražnjeno oko 100.000 radnih mesta vozača kamiona, ili oko 37 odsto, jer su mnogi vozači pozvani na služenje vojnog roka.

On je još rekao da je industrija takođe pogođena rastućim cenama goriva i da joj je potrebna podrška, navodi TAS S.

(Tanjug)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Domaci stranac

16.04.2022 08:12

Dobar izgovor para vrijedi !

ODGOVORITE
Name

Xxx

16.04.2022 08:30

Nije to nista stacevam bacuska jos uraditi. Svece vam pet puta vise napravit nego stoste vi pokusavali 41.god. Hitler je brzo dobijo po guz ..ci a vicete jos brze Sveje zasluzeno. Putko zavrci.

ODGOVORITE
Name

Sikter more

16.04.2022 09:02

Ne valja Rusija ali valja njihov gas. Đubrad zapadnjačka!

ODGOVORITE
Name

Re konjino

16.04.2022 11:20

Radi se o Putinu retardu,ko je rekao nevalja Rusija

Name

Znali ste davno

16.04.2022 09:04

Da ce tako biti, tada ste trebali bizi mudriji, donositi ispravne odluke.....

ODGOVORITE
Name

Za re konjino

16.04.2022 17:52

A sta je putin nego Rus iz Rusije. Treba on vama zavrnuti pa nedati cak ni za rublje. Pasite travu po evropi .i da jos ima dovoljno"Zejtina" (kako vi to zovete)

Name

Hans

16.04.2022 09:07

Ma zavrci plin. Da me ucjenjuje nekakav kepec. Ne dolazi u obzir. Ima ćumura.

ODGOVORITE
Name

german

16.04.2022 09:13

U kratkom periodu, će svi ruski energenti i sva roba ili biti ili izbačeni ili smanjeni na minimum na zapadu, istovremeno zapad više neće prodavati ništa što im može poslužiti za vojsku namjensku industriju. Fokusirat će se na zamjenske izvore energije, LNG, nuklearnu tehnologiju i sve ostalo a smanjivati ovisnost o rusiji u svakom pogledu. Narednih 20 godina slijedi izolacija rusije sve dok je ovakav režim na vlasti, a i kada se promijeni neće se tek tako stvari ispeglati.

ODGOVORITE
Name

Malac

16.04.2022 10:10

Hahahha cuj nuklearnu tehnologiju. Jel znas ti da za to treba nuklearno gorivo koje cak i amerika kupuje od rusije. A zamjenit ce plin i naftu za jedno 20g. Ti mislis da ce beko praviti gasovod milijarde vredan da bi slao gas 2 3 godine samo. Ima pametnih ljudi

Name

SVE SE VRAĆA

16.04.2022 09:18

Pitajte se,poltroni Amerike,da li vaša država uzrokuje socijalne nemire u drugim državama?! Putin vam treba pod hitno uskratiti isporuku energenata,pa osjetite kako vas vlastito zlo uništava!!! Vi ste s Amerikom doveli do ruske intervencije u Ukrajini,ali,sve će vam se vratiti kao bumerang!!!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

16.04.2022 10:38

Treba im zatvoriti pipe za gas i naftu. To je trebalo napraviti odmah, kad su poslali prvu pusku Zelenskom. Sad vec salju tenkove, razna raketna cuda, sta cekaju Rusi? Zatvoriti pipe nafte i plina, bi bila adekvatna kazna, za sve one sto su Ukrajinu gurnuli u rat sa Rusima.

ODGOVORITE
Name

Refa

16.04.2022 11:00

Sta kaze Željko Komšić na sve to?

ODGOVORITE
Name

Boki

16.04.2022 12:28

Ako se pogledaju komentari nijemaca na mrezama socijalni nemiri samo sto vam nisu poceli

ODGOVORITE
Name

Interesantno

17.04.2022 04:32

Veoma interesantno.Zavodici embarga razmisljaju na neki,po meni,svojstven,cudan nacin,ne uzimajuci u obzir drugu stranu. Primer, zavescu sankcije na ono sto ce ti privredu oslabiti,mozda unistiti a za ovo necu.Kao druga strana zeljno ceka da ispuni to sto oni zakljuce.A sta ako druga strana kaze, ne zelim ni ja s vama da saradjujem. Mislim,nisam ekonomista,samo se pitam,gde je tu logika.

ODGOVORITE