Шмитова одлука додатно продубљује политичку кризу

На основу Уставу БиХ, високи представник у БиХ  не може доносити законе, тако да обустављање Закона о непокретној имовини Републике Српске нема правно утемељење, тврде саговорници у емисији "Изазови" БН ТВ. Они упозоравају да такве одлуке само могу додатно продубити политичку кризу у Босни и Херцеговини.

Република Српска 15.04.2022 | 23:02
Шмитова одлука додатно продубљује политичку кризу

Високи представник у БиХ је по Дејтонском споразуму, али и европском праву, врховни тумач закона, али не може мијењати законе, тврди доктор правник наука професор Петар Кунић. Оспоравање Закона о непокретној имовини у Српској се може тумачити само као политички притисак, сматра он.

- Високи представник је дужан да када доноси одлуку предочи то Савјету министара односно Предсједништву БиХ. То се сада није догодила, каже професор Кунић и указује да високи представник не би смио доносити законе.  

Члан Политичког савјета ПДП-а Гордан Милошевић објашњава да Устав Босне и Херцеговине не третира питање имовине, већ је то у надлежности ентитета.

- Међутим, сада се полази од сукцесије бивше СФРЈ, и питање државне имовине се актуелизује 2010. године када власт СНСД-а инсистира на пријему у НАТО. Све вријеме су се представници Бошњака позивали да је БиХ правни насљедник државне имовине, док је Република Српска инсистирала да је у надлежности ентитета. Тај став Српске је у складу са Венецијанском комисијом, тврди Милошевић.

Он наводи да су високи представник, али и Уставни суд БиХ изашли из оквира своје надлежности.

- Сукцесија није дала материјал за спор. Они су својим тумачењем рекли шта може бити проширена дефиниција државне имовине у одлукама о пољопривредном земљишту и шумама и то “може” превели у “јесте” и сад и то тумаче као приватну имовину која је предмет спора, а она то није, објашњава Милошевић.

Миленко Станић, један од функционера СДС који је 2004. године био у групи политичара Српске који су претрпјели санкције високог представника, тврди да је чин Кристијана Шмита нелегитиман.

- Не може се подржати да неизабрани странац може доносити и мијењати Устав, доносити законе, наметати обавезујуће одлуке у независној држави, чланици Уједињених нација. То он може да ради у колонијалној земљи, али Босна и Херцеговина није таква”, рекао је Станић.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Знамен

15.04.2022 21:18

Какво продубљавање зар мозе дубље.Пустили нас да сами ријесимо па кад су увидјели да отимамо све сто се мозе ријесили да бар несто сацувају.Да је тај Смит предсједник РС боље би зивјели него са овом структуром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИРО

16.04.2022 07:02

Нити је ЕУ нити УСА против Срба али јест да се зауставе ови месетари у политици и ови сто прицају глупости у које сами не верују, прекините народ. палити на гурање Или како би то навели портали за коментаре СТОП МРЗЊИ. тако би требало ове сподобе зауставити са самим слоганом СТОП МРЗЊИ

Name

Станиц

15.04.2022 21:31

Ето Босна је сад као Норвеска. Кад треба ваља..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2022 06:35

До кад цете лагати сами себе, цуј нису суме и ријеке дрзавна имовина, којом то логиком, која је онда функција дрзаве без имовине? Не заслузујете ниста боље од миле сировине.

Name

Глобал зитизен

15.04.2022 21:31

Смит својом одлуком заправо стити насу имовину од ових коруптивних снага да је не раскрцме. Да остане несто и насој дјеци а не само овим паразитима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи хоце

15.04.2022 21:40

Трансформацију васе телевизије прије свих или после, али да постоји ... БН је такодје излозен критикама као опозициона телевизија, од људи који су изгубили власт због лосе политике коју гурају опет, насирово ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх#ицх

16.04.2022 04:53

Ко о цему ми о Додиковим суновратским идејама. Зато Додо и ове плаца да нас убједју у несто Сто само Додику и његовим Полтронима одговара како би сацували све од нас покрадено. Егзодус се неповратно наставља а Ови би и даље и против нас и против цијелог свијета тумацеци све и сваста Ал како само Додиковцима одговара. Српској као да нема спаса јер док се власи договоре неце овде висе нико способан и образован остати. Уколико Додик на изборима изгуби (Сто је теско изводиво јер нису обезбедјени услови за фер и постено- тајне изборе) вецина додиковаца це изгубити посао и иселити се на запад...Сто знаци да це Српска јос мања бити. Теско је сада исправљати Дрину а коју би Додо сада ентитетски да "присвоји" јер нема висе ста да залози а како би добио нове Кредите за отплацивање старих уз Додиковску "провизију".

Name

ре

16.04.2022 05:42

Какве експерте и савјетнике имамо, народ одлично живи у бурлиној приватној РС.

Name

Мехо

15.04.2022 21:56

Петар Куниц заиста не зна свој посао. Према Дејтону имовина није ријесена, тако да је логицно да припада дрзави. РС није дрзава, па не мозе ни присвајати јавна добра. Ствари се рјесавају у ПС БиХ, а не онако како ко хоце. Ста ако сад неко добије изборе и казе ја не признајем Дејтон? Сваста це се овдје десавати. ОХР је дејтонска категорија, ако се Русији не свидја нек предлози да се укине и онда нек се демократски гласа. Стављањем вета на таква питања мозе довести до вета и за нека друга, много лоса по РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Афтер

15.04.2022 22:26

Људи будимо реални да нема странаца све би се отело контроли и опет би се заратило,к'олко т'олко држе земљу у нормалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорбин

15.04.2022 23:46

Само одлуке које се вама не свидјају продубљују кризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

16.04.2022 01:13

Основни проблем У БиХ, а прије свега у Републици Српској што политичари и ови "велики стручњаци" увјек ствари посматрају парцијално, односно из угла тренутно актуелног питања. Босна и Херцеговина је веома сложен организациони систем и увјек се мора системски посматрати односно анализирати. Један елемент системе увјек има инаракцију са осталима. Људи који су дио данашње власти су показала да не знају или не желе, а највјероватније и једно и друго управљати овако комплексном ситуацијом. Проблем се једино може ријешити да у Босни И Херцеговини пошну упраљати кометентни људи. Сви старији људи у власти и многи старији у опозицију су опнашали власт и показали да незнају управљати и рјешавати проблеме. Међу таквима професори Станић и Крунић. Зато једино рјешење се мора тражити међу новим младим људима. Неможе задовољавајуће проблеме у Босни и Хецеговини рјешавати Милорад Додик, јер он уопште не личи на Милорада од прије 20 година. Такви људи послије дугог боравка на власти државу прилагођавају својим потребама да би прикрили кумулиране грешке, а не себе државним потребама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјук

16.04.2022 03:15

Смит је сјајан цовек, треба га пустити да се изрази

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

16.04.2022 04:45

Нико ниста не ради а кад се деси онда сте сви паметни.Узроци ср отлањају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опус

16.04.2022 05:16

Немогу се доносити одлуке једнострано како ко хоце него обострано у парламенту. Због тога је та одлука пинистена од ОХР. Немозе свако село доносити одлуке ко је се тицу дрзаве!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сједи један

16.04.2022 05:18

Високи представник мозе мјењати ентитетске законе ,али не мозе мјењати дрзавне законе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

16.04.2022 06:10

Кад сте сви тако паметни, сто сте дозволили да вам милокрад исто то земљисте присвоји и прода.? Не само земљисте вец и ослале јавне ресусе. Сцхмидт сигурно не би ниста радио сто је противзаконито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холy сх

16.04.2022 06:16

Одлуке се морају доносити на дрзавном а не на етитеском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДО

16.04.2022 06:21

О цему овај струцњак прица?, па код нас има толико богатих људи да то нико не мозе ни да повјерује. Одакле...од плаца или од популистицке демагогије за сиротињу док су они трпали и трпају све у своје дзепове. И ми сада треба да вјерујемо да без СТРАНАЦА нама се мозе помоци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

16.04.2022 06:41

Додик и компанија око њега (укључујући и ове експерте и савјетнике) су за себе и своје породице обезбиједили резервне домовине , а нас и нашу дјецу су спремни, продајући и ово мало воде, шума и земље што је остало, продати било коме ко да више.

ОДГОВОРИТЕ