Њемачка није једина која уводи санкције Додику?

Смјена, забрана кандидовање, кривична одговорност, даља обустава финансијских средстава, или ништа од овог. Но уколико до тога дође, све ће се то у кончаници одразити на Републику Српску и БИХ у цјелини.

Република Српска 15.04.2022 | 19:00
Њемачка није једина која уводи санкције Додику?

Могуће санкције појединих земаља чланица Европске уније најављују се мјесецима, а говори се о стотинама милиона евра. Сад те санкције постају и оперативне. И, чини се неће стати.

Да ће Њемачка обуставити пројекте у Источној Херцеговини због политике Републике Српске, потврдио је гостујући у сриједу, у Прессингу Н1 ТВ Високи представник у БиХ, Кристијан Шмит.

Нешто раније на расправи у Бундестагу то је казала и њемачка министрица за Европу упозоривши да је руководство Српске повукло сецесионистичке потезе. Политику Европске уније пратиће и Шведска, такође порука коју смо могли чути протеклх дана.

“Билатерална подршка за Републику Српску је задржана, а у оквиру ЕУ се заједно са другим донаторима се залажемо за обуставу помоћи”, казала је Анна Лухрманн, њемачка државна секретарка задужена за Европу.

Високи представник у БиХ је у недавном гостовању на Н1 казао:

“Њемачка је већ прекрижила неке пројекте помоћи за Требиње, Велика Британија донијела санкције. Оне нису усмјерене против грађана већ погрешне политике, што није било потребно.”

Шефица шведске дипломатије Анне Линде је навела:

“Шведска је у марту подржала обновљене санкције у оквиру ЕУ. Два пројекта су обустављена. Ми и даље пратимо ситуацију. И користићемо сва средства која су на располагању Европској унији ако буде потребе.”

О прекиду пројеката, одлучено је прије налога високог представника о обустави примјене Закона о непокретној имовини Републике Српске, а које су власти одлучиле игнорисати. Или како је казала Бисера Турковић шефица бх дипломатије, тек сада би требале услиједити правне посљедице ако се имовина буде књижила на ентитет.

“Експертски правни тимови, како домаћи, тако и међународни, окупљају се да би размотрили моделе који ће бити примјењени ако не дође до заустављања сецесионистичких тежњи. Ако се настави тим путем, долази до строжих мера које ће бити врло брзо обзнањене. Сат помало откуцава”, навела је министрица Турковић.

Смјена, забрана кандидовање, кривична одговорност, даља обустава финансијских средстава, или ништа од овог. Но уколико до тога дође, све ће се то у кончаници одразити на Републику Српску и БИХ у цјелини.

Милорад Додик о посљедицама по грађане данас није говорио. Након разговора са предсједником Србије, још увијек неупућен у њемачке санкције осврнуо се на оне и из Велике Британије и рад високог представника који у БиХ, како каже, нема шта тражити.

Наредне седмице у Европском парламенту биће одржана и расправа о годишњем извјештају у којем се БиХ позива да напредује у постизању 14 кључних приоритета,

Такође се позива ЕУ и међународна заједница да користе све расположиве алате, укључујући циљане санкције, против дестабилизирајућих актера у земљи.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бб

15.04.2022 20:34

Овакве будале изазову ратове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

15.04.2022 20:49

Да али не због српства већ да спаси сина кумове сестрица и себе наравно милијарде су они попљахали под заставом републике српске!

Name

Ре

15.04.2022 22:22

А шта више није јасно. Па ова политика деструкције, криминала, корупције, непотизма, отјеривања младих, дроге, медијске блокаде нас је довела до пропасти.

Name

Коста

16.04.2022 06:56

Какве самкције,какви бакрачи.Не да њега његова “опозиција”!Благо нама са свима њима из тзв политике

Name

Сека Гога

15.04.2022 20:54

Не верујемо у судбину. Да многе су ствари нам просле. Нема висе их. Али има нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко их ....

15.04.2022 21:12

Па шта,ми то не признамо.Не признамо Америку,не признамо Европу,не признамо никог и гласамо за Милу нека ради што хоће.Ми смо Милини Миле је наш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

16.04.2022 05:00

Јао ако му брат Ердагон уведе санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

16.04.2022 05:02

Додику је стало до његовог полозаја фуцка му се за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А3тец

16.04.2022 05:03

Све је то посљедица шест стратешких циљева српског народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2022 05:15

Ретард

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2022 06:32

Несто је намргодјен

ОДГОВОРИТЕ
Name

1235

16.04.2022 07:15

Долази време лосе за њега