Njemačka nije jedina koja uvodi sankcije Dodiku?

Smjena, zabrana kandidovanje, krivična odgovornost, dalja obustava finansijskih sredstava, ili ništa od ovog. No ukoliko do toga dođe, sve će se to u končanici odraziti na Republiku Srpsku i BIH u cjelini.

Republika Srpska 15.04.2022 | 19:00
Njemačka nije jedina koja uvodi sankcije Dodiku?

Moguće sankcije pojedinih zemalja članica Evropske unije najavljuju se mjesecima, a govori se o stotinama miliona evra. Sad te sankcije postaju i operativne. I, čini se neće stati.

Da će Njemačka obustaviti projekte u Istočnoj Hercegovini zbog politike Republike Srpske, potvrdio je gostujući u srijedu, u Pressingu N1 TV Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit.

Nešto ranije na raspravi u Bundestagu to je kazala i njemačka ministrica za Evropu upozorivši da je rukovodstvo Srpske povuklo secesionističke poteze. Politiku Evropske unije pratiće i Švedska, takođe poruka koju smo mogli čuti proteklh dana.

“Bilateralna podrška za Republiku Srpsku je zadržana, a u okviru EU se zajedno sa drugim donatorima se zalažemo za obustavu pomoći”, kazala je Anna Luhrmann, njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu.

Visoki predstavnik u BiH je u nedavnom gostovanju na N1 kazao:

“Njemačka je već prekrižila neke projekte pomoći za Trebinje, Velika Britanija donijela sankcije. One nisu usmjerene protiv građana već pogrešne politike, što nije bilo potrebno.”

Šefica švedske diplomatije Anne Linde je navela:

“Švedska je u martu podržala obnovljene sankcije u okviru EU. Dva projekta su obustavljena. Mi i dalje pratimo situaciju. I koristićemo sva sredstva koja su na raspolaganju Evropskoj uniji ako bude potrebe.”

O prekidu projekata, odlučeno je prije naloga visokog predstavnika o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, a koje su vlasti odlučile ignorisati. Ili kako je kazala Bisera Turković šefica bh diplomatije, tek sada bi trebale uslijediti pravne posljedice ako se imovina bude knjižila na entitet.

“Ekspertski pravni timovi, kako domaći, tako i međunarodni, okupljaju se da bi razmotrili modele koji će biti primjenjeni ako ne dođe do zaustavljanja secesionističkih težnji. Ako se nastavi tim putem, dolazi do strožih mera koje će biti vrlo brzo obznanjene. Sat pomalo otkucava”, navela je ministrica Turković.

Smjena, zabrana kandidovanje, krivična odgovornost, dalja obustava finansijskih sredstava, ili ništa od ovog. No ukoliko do toga dođe, sve će se to u končanici odraziti na Republiku Srpsku i BIH u cjelini.

Milorad Dodik o posljedicama po građane danas nije govorio. Nakon razgovora sa predsjednikom Srbije, još uvijek neupućen u njemačke sankcije osvrnuo se na one i iz Velike Britanije i rad visokog predstavnika koji u BiH, kako kaže, nema šta tražiti.

Naredne sedmice u Evropskom parlamentu biće održana i rasprava o godišnjem izvještaju u kojem se BiH poziva da napreduje u postizanju 14 ključnih prioriteta,

Takođe se poziva EU i međunarodna zajednica da koriste sve raspoložive alate, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bb

15.04.2022 20:34

Ovakve budale izazovu ratove

ODGOVORITE
Name

Rade

15.04.2022 20:49

Da ali ne zbog srpstva već da spasi sina kumove sestrica i sebe naravno milijarde su oni popljahali pod zastavom republike srpske!

Name

Re

15.04.2022 22:22

A šta više nije jasno. Pa ova politika destrukcije, kriminala, korupcije, nepotizma, otjerivanja mladih, droge, medijske blokade nas je dovela do propasti.

Name

Kosta

16.04.2022 06:56

Kakve samkcije,kakvi bakrači.Ne da njega njegova “opozicija”!Blago nama sa svima njima iz tzv politike

Name

Seka Goga

15.04.2022 20:54

Ne verujemo u sudbinu. Da mnoge su stvari nam prosle. Nema vise ih. Ali ima nas.

ODGOVORITE
Name

Ko ih ....

15.04.2022 21:12

Pa šta,mi to ne priznamo.Ne priznamo Ameriku,ne priznamo Evropu,ne priznamo nikog i glasamo za Milu neka radi što hoće.Mi smo Milini Mile je naš!

ODGOVORITE
Name

tragac

16.04.2022 05:00

Jao ako mu brat Erdagon uvede sankcije.

ODGOVORITE
Name

mislim

16.04.2022 05:02

Dodiku je stalo do njegovog polozaja fucka mu se za narod.

ODGOVORITE
Name

A3tec

16.04.2022 05:03

Sve je to posljedica šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2022 05:15

Retard

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2022 06:32

Nesto je namrgodjen

ODGOVORITE
Name

1235

16.04.2022 07:15

Dolazi vreme lose za njega