Умјесто да ријеши проблем, власт слуђује грађане

Не прихватамо никакве наметнуте одлуке, па тако ни одлуку Кристијана Шмита о суспензији Закона о непокретној имовини Републике Српске, али треба разговарати да би се ријешила сва отворена питања у БиХ, поручила је потпредседница ПДП-а Јелена Тривић.

Република Српска 15.04.2022 | 19:38
Умјесто да ријеши проблем, власт слуђује грађане

Поводом позива који је владајућа коалиција јуче упутила опозиционим странкама да разговарају о решавању политичке кризе, потпредседница ПДП-а Јелена Тривић је саопштила да су ти разговори могући само у Народној скупштини Републике Српске.

-  Не видим разлог да ми нешто сједамо мимо Народне скупштине. Ми смо на позицијама одбране Републике Српске. Не прихватамо и не слажемо се са наметањем било каквих одлука поготово не о неким кључним, отвореним питањима у Босни и Херцеговини као што је ово. Али са властима немамо разлога да сједамо након свих увреда, након што нам стављају мете на леђа да смо неки наводни шпијуни, издајници...не знам шта имам сједати са тим људима. Нека дођу у Народну скупштину, у институцију коју су они понизили толико пута тамо можемо причати и нигдје више, рекла је Тривићева.

Она је навела да не прихвата одлуке Кристијана Шмита и подсјетила да је то био став опозиције одмах након што је Шмит донио одлуку. Какав ће бити даљи развој ситуације, то ћемо видјети, рекла је Трвићева.  

- Увијек је на властима више о томе како ће се поставити. Они су гурнули прст у око и рекли да је он туриста. Ја сам рекла да прихватам реалност да је он ту, али не прихватам да је високи представник јер чињенично да није прошао процедуру у Савјету безбједности и наравно да у закључцима Народне скупштине, за које смо и ми гласали, да он није високи представник, али да је реалност јесте.

То што га неко наставља звати туристом, то нека они наставе са својом политиком, ја стојим при томе да са Шмитом треба разговарати ако се желе ријешити отворена питања у Босни и Херцеговини, али власт не жели да их ријеши. Они желе да остане то отворено и да имају политичку тему и да јашу и да слуђују јавност, рекла је Тривићева.

Она је навела да поштује реалност да је Босна и Херцеговина у овом формату настала Дејтонским мировним споразумом.

- Признајем територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, унутар ње ентитетску државност Републике Српске. То је реченица коју је небројено пута рекао и предсједник Србије Александар Вучић и не знам зашто је проблем да ја то кажем, рекла је потпредсједница ПДП-а.  

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Пијацар

15.04.2022 18:41

С оваквим ставовима у цему се разликујете од позиције.Ста у ствари хоцете не признајете Смита као високог представника али би с њим разговарали.Он ја за вас ту али није легитиман,а његове одлуке такодје не постујете,знате ли ва да то це се све обити о народној грбаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.04.2022 03:21

Шмит је особа која ће узети свима мјеру уколико се буде наставила оваква политика.Сви се позивају на Дејтон као Устав.Тачка 10 Дејтона- Устава је високи представник.Све је ту јасно.Признаћете га сви на крају .Дејтон-Устав је мјењан у Парламентарниј скупштини БиХ, а потом су све одлуке из ПС БиХ ратификоване у парламентима ентитета.Нема ту једностране приче.Сви путеви воде у парламентарну скупштину БиХ.На изворни Дејтон тј Устав како појединци имају обичај да кажу се не можеш позивати.Промјенио си га својим присуством и гласањем својим одлукама на ПС БиХ и парламентима ентитета.Након тога изворни Дејтон више није мјеродаван.Имамо нову реалност.Треба водити реалну политику ,а не радити политички нонсес који нас скупо кошта.И овај ће коштати.А ви из редакције опет немојте објавити коментар сурове реалности која се зове истина.

Name

Ре Пијацар

16.04.2022 05:22

Управо тако. И она слудјује овај напацени народ тумацеци ствари онако како њој одговарају при томе узимајуци себи за право које Сцхмидту једино припада (по Дјетонском споразуму). Док се власи досјете....неце од нас овде ниста остати...јер цитајуци ово´ најрадије би одмах спаковао кофере...да сам само коју годину младји.

Name

Аооо

15.04.2022 18:57

Па разговарај ко ти брани

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2022 19:00

Ова је преобучени Рудоња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ток

15.04.2022 19:11

Јелена реалност јесте Шмит и ту нема дилеме. Ствар је у деструкцији Додика над БиХ ево и ти казес дрзавности ентитета, то једноставно је деструкција. Зато треба разговарати тамо гдје се одлучује а не спроводити циркусантске говоре по медијима и кафанама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.04.2022 08:03

ако це народу бити бољи зивот,мозе и Смитх

Name

НР

15.04.2022 19:20

То је озбиљна политика. А не ово што се сада ради. Тешко је наћи термин за све будалаштине и лоповлуке власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

15.04.2022 19:31

Јелена све си у праву. Сàмо реално будуцћа предсједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам

15.04.2022 20:55

Ја муза од 190цм и 100 кила, то је моја снага за предсједника РС.

Name

Истина

15.04.2022 19:35

Како ће бити лепо када ти будеш председница! Стално ће мо имати позориште у кући. Треба засукати рукаве и радити, а не живети од примања која даје британска обавјештајна служба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

15.04.2022 20:08

Ајмо назад у основну школу па онда коментариши изјаве доктора наука.

Name

Херцеговац

16.04.2022 05:39

Истина- неписмен си за политику

Name

Фф

15.04.2022 20:39

Власт пљацка се

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

16.04.2022 01:34

Подржавам Јелену Тривић да се проблем у БиХ мора рјешавати узимајући у обзир реалност, а не форму коју свако на свој начин тумачи. Опозиција не треба да разговора са влашћу, јер у Републици Српској проблеми су много дубљи и шири од тренутно актуелног везано за закон о имовини. Власт, чим се појави нови проблем све претходне стави под тепих. Њихов систем опстанка на власти је да сами производе нови проблем, ако га неко други не производе. Данашња ситуација у БиХ и Републици Српској је ситуација много кумулираних проблема и може се ријешити једино системски у пакету. Власт и опозиција требају да дају свако свој програм и план боље рећи пројекат рјешења проблема и са истима треба изаћи пред грађане да одлче шта је боље. На срећу међу обичним грађанима има више умних него међу политичарима и знаће изабрати оно што је боље. Полтичари, било власт или опзиција, су потрошили доста незарађеног народног новца и морали би понудити системско рјешење које је реално и спроводљиво на терену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.04.2022 04:56

Не вриједјај градјане нису сви за слудјивање вец они који су вец луди.Назалост брјцани су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2022 06:31

Браво јелена његово пролази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разгивоате

16.04.2022 09:20

Већ тридесет година и никад се нисте ништа договорили, само кад су паре у питању онда се нађе компромис. Ми смо сви угрозени од вас а не И’д тамо неких Муслимана, Хрвата Срба.

ОДГОВОРИТЕ