Umjesto da riješi problem, vlast sluđuje građane

Ne prihvatamo nikakve nametnute odluke, pa tako ni odluku Kristijana Šmita o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ali treba razgovarati da bi se riješila sva otvorena pitanja u BiH, poručila je potpredsednica PDP-a Jelena Trivić.

Republika Srpska 15.04.2022 | 19:38
Umjesto da riješi problem, vlast sluđuje građane

Povodom poziva koji je vladajuća koalicija juče uputila opozicionim strankama da razgovaraju o rešavanju političke krize, potpredsednica PDP-a Jelena Trivić je saopštila da su ti razgovori mogući samo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

-  Ne vidim razlog da mi nešto sjedamo mimo Narodne skupštine. Mi smo na pozicijama odbrane Republike Srpske. Ne prihvatamo i ne slažemo se sa nametanjem bilo kakvih odluka pogotovo ne o nekim ključnim, otvorenim pitanjima u Bosni i Hercegovini kao što je ovo. Ali sa vlastima nemamo razloga da sjedamo nakon svih uvreda, nakon što nam stavljaju mete na leđa da smo neki navodni špijuni, izdajnici...ne znam šta imam sjedati sa tim ljudima. Neka dođu u Narodnu skupštinu, u instituciju koju su oni ponizili toliko puta tamo možemo pričati i nigdje više, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da ne prihvata odluke Kristijana Šmita i podsjetila da je to bio stav opozicije odmah nakon što je Šmit donio odluku. Kakav će biti dalji razvoj situacije, to ćemo vidjeti, rekla je Trvićeva.  

- Uvijek je na vlastima više o tome kako će se postaviti. Oni su gurnuli prst u oko i rekli da je on turista. Ja sam rekla da prihvatam realnost da je on tu, ali ne prihvatam da je visoki predstavnik jer činjenično da nije prošao proceduru u Savjetu bezbjednosti i naravno da u zaključcima Narodne skupštine, za koje smo i mi glasali, da on nije visoki predstavnik, ali da je realnost jeste.

To što ga neko nastavlja zvati turistom, to neka oni nastave sa svojom politikom, ja stojim pri tome da sa Šmitom treba razgovarati ako se žele riješiti otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini, ali vlast ne želi da ih riješi. Oni žele da ostane to otvoreno i da imaju političku temu i da jašu i da sluđuju javnost, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da poštuje realnost da je Bosna i Hercegovina u ovom formatu nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Priznajem teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, unutar nje entitetsku državnost Republike Srpske. To je rečenica koju je nebrojeno puta rekao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ne znam zašto je problem da ja to kažem, rekla je potpredsjednica PDP-a.  

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Pijacar

15.04.2022 18:41

S ovakvim stavovima u cemu se razlikujete od pozicije.Sta u stvari hocete ne priznajete Smita kao visokog predstavnika ali bi s njim razgovarali.On ja za vas tu ali nije legitiman,a njegove odluke takodje ne postujete,znate li va da to ce se sve obiti o narodnoj grbaci.

ODGOVORITE
Name

Vuk

16.04.2022 03:21

Šmit je osoba koja će uzeti svima mjeru ukoliko se bude nastavila ovakva politika.Svi se pozivaju na Dejton kao Ustav.Tačka 10 Dejtona- Ustava je visoki predstavnik.Sve je tu jasno.Priznaćete ga svi na kraju .Dejton-Ustav je mjenjan u Parlamentarnij skupštini BiH, a potom su sve odluke iz PS BiH ratifikovane u parlamentima entiteta.Nema tu jednostrane priče.Svi putevi vode u parlamentarnu skupštinu BiH.Na izvorni Dejton tj Ustav kako pojedinci imaju običaj da kažu se ne možeš pozivati.Promjenio si ga svojim prisustvom i glasanjem svojim odlukama na PS BiH i parlamentima entiteta.Nakon toga izvorni Dejton više nije mjerodavan.Imamo novu realnost.Treba voditi realnu politiku ,a ne raditi politički nonses koji nas skupo košta.I ovaj će koštati.A vi iz redakcije opet nemojte objaviti komentar surove realnosti koja se zove istina.

Name

Re Pijacar

16.04.2022 05:22

Upravo tako. I ona sludjuje ovaj napaceni narod tumaceci stvari onako kako njoj odgovaraju pri tome uzimajuci sebi za pravo koje Schmidtu jedino pripada (po Djetonskom sporazumu). Dok se vlasi dosjete....nece od nas ovde nista ostati...jer citajuci ovo´ najradije bi odmah spakovao kofere...da sam samo koju godinu mladji.

Name

Aooo

15.04.2022 18:57

Pa razgovaraj ko ti brani

ODGOVORITE
Name

re

15.04.2022 19:00

Ova je preobučeni Rudonja

ODGOVORITE
Name

Tok

15.04.2022 19:11

Jelena realnost jeste Šmit i tu nema dileme. Stvar je u destrukciji Dodika nad BiH evo i ti kazes drzavnosti entiteta, to jednostavno je destrukcija. Zato treba razgovarati tamo gdje se odlučuje a ne sprovoditi cirkusantske govore po medijima i kafanama

ODGOVORITE
Name

re

16.04.2022 08:03

ako ce narodu biti bolji zivot,moze i Smith

Name

NR

15.04.2022 19:20

To je ozbiljna politika. A ne ovo što se sada radi. Teško je naći termin za sve budalaštine i lopovluke vlasti

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

15.04.2022 19:31

Jelena sve si u pravu. Sàmo realno buducća predsjednice.

ODGOVORITE
Name

Imam

15.04.2022 20:55

Ja muza od 190cm i 100 kila, to je moja snaga za predsjednika RS.

Name

Istina

15.04.2022 19:35

Kako će biti lepo kada ti budeš predsednica! Stalno će mo imati pozorište u kući. Treba zasukati rukave i raditi, a ne živeti od primanja koja daje britanska obavještajna služba.

ODGOVORITE
Name

Срби

15.04.2022 20:08

Ајмо назад у основну школу па онда коментариши изјаве доктора наука.

Name

Hercegovac

16.04.2022 05:39

Istina- nepismen si za politiku

Name

Ff

15.04.2022 20:39

Vlast pljacka se

ODGOVORITE
Name

4005

16.04.2022 01:34

Podržavam Jelenu Trivić da se problem u BiH mora rješavati uzimajući u obzir realnost, a ne formu koju svako na svoj način tumači. Opozicija ne treba da razgovora sa vlašću, jer u Republici Srpskoj problemi su mnogo dublji i širi od trenutno aktuelnog vezano za zakon o imovini. Vlast, čim se pojavi novi problem sve prethodne stavi pod tepih. Njihov sistem opstanka na vlasti je da sami proizvode novi problem, ako ga neko drugi ne proizvode. Današnja situacija u BiH i Republici Srpskoj je situacija mnogo kumuliranih problema i može se riješiti jedino sistemski u paketu. Vlast i opozicija trebaju da daju svako svoj program i plan bolje reći projekat rješenja problema i sa istima treba izaći pred građane da odlče šta je bolje. Na sreću među običnim građanima ima više umnih nego među političarima i znaće izabrati ono što je bolje. Poltičari, bilo vlast ili opzicija, su potrošili dosta nezarađenog narodnog novca i morali bi ponuditi sistemsko rješenje koje je realno i sprovodljivo na terenu.

ODGOVORITE
Name

borac

16.04.2022 04:56

Ne vrijedjaj gradjane nisu svi za sludjivanje vec oni koji su vec ludi.Nazalost brjcani su.

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2022 06:31

Bravo jelena njegovo prolazi

ODGOVORITE
Name

Razgivoate

16.04.2022 09:20

Već trideset godina i nikad se niste ništa dogovorili, samo kad su pare u pitanju onda se nađe kompromis. Mi smo svi ugrozeni od vas a ne I’d tamo nekih Muslimana, Hrvata Srba.

ODGOVORITE