Извјештај америчке владе о медијским слободама у Републици Српској

Углавном се ради о оним медијима, који нису под "шапом" режима, а међу њима је и БН телевизија. Нападима су били изложени и појединци., који им, такође, нису по вољи.

Република Српска 15.04.2022 | 09:09
Извјештај америчке владе о медијским слободама у Републици Српској

У извјештају америчке владе о стању у БиХ у прошлој години говори се и о медијским слободама у Републици Српској с детаљним описом оног што се дешавало када су новинари и медији били изложени нападима.

Углавном се ради о оним медијима, који нису под "шапом" режима, а међу њима је и БН телевизија. Нападима су били изложени и појединци., који им, такође, нису по вољи.

Међу првим које је прошле године нападнута, а наведена је у овом извјештају, је екипа Елта ТВ која је била физички спријечена да обави интервју са бившим радником једне фирме.

"У фебруару екипа бањалучке Елта ТВ спријечена је да обави интервју с бившим радником у Жељезницама Републике Српске, а пријетио јој је радник обезбјеђења тог предузећа Миленко Кичић", каже се у извјештају и описује да је Кичић вријеђао свог бившег колегу и пријетио телевизијској екипи рекавши да ће им разбити камеру ако не послушају његове наредбе.

"Елта ТВ пријавила је овај инцидент полицији која је против Кичића поднијела кривичну пријаву.  Жељезнице Републике Српске објавиле су саопштење да њихов радник Кичић само ради свој посао, никоме није пријетио, док телевизијска екипа није овлаштена снимати објекте њихове фирме".

Даље се наводи да су вербални напади на новинаре настављени и током (прошле) године, а неки од њих и на полној основи.

"Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик више је пута вријеђао представнике медија и аналитичаре, називајући их “издајницима, плаћеницима и непријатељским медијима” када су износили чињенице или мишљења с којима се он не слаже. Он је 24. маја извријеђао политичку аналитичарку Тању Топић, бањалучку запосленицу Фриедрицх Еберт Стифтунга, називајући је “агентом њемачке обавјештајне службе” и “провјереним квислингом”, стоји у извјештају и додаје да је Додик вријеђао и чланове њене породице.

Такође, је наведено да су "БХ новинари и представници међународне заједнице осудили нападе на лични и професионални интегритет Тање Топић".

"Осим тога, Додик је у неколико наврата напао представнике БН телевизије називајући их издајицама.  Додик је у ударном интервјуу на РТРС-у 10. августа (прошле године) БН телевизију и њеног власника Владу Тришића назвао издајницима који раде против интереса Републике Српске. Додик је 30. септембра, (прошле године) на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, рекао да је станица дио “организираног злочиначког подухвата”, стоји у извјештају америчке владе о медијским слободама у Републици Српској.

Од маја ФМХЛ је забиљежио 62 случаја који су укључивали наводна кршења права и слобода новинара, укључујући једну пријетњу смрћу и два физичка напада.

"У једном инциденту тјелохранитељи српског члана Предсједништва БиХ и челника СНСД-а Милорада Додика физички су зауставили сниматеља портала Инсајдер.ин и натјерали га да избрише с камере све снимке скупа владајуће странке СНСД-а у Бањој Луци.  крајем септембра. Уз то, локални функционер СНСД-а натјерао је сниматеља да покаже исказницу, фотографисао је и од сниматеља тражио кућну адресу" каже се у опису тог догађаја.

У извјештају, између осталог, је наведено да, према подацима БХ новинара, од 2006. до 2020. године, власти су процесуирале око 30 одсто кривичних дјела пријављених против новинара и истражиле више од једне трећине наводних кршења новинарских права, што указује да су неефикасне истраге о нападима на новинаре од стране полиције и тужилаца.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Боки Србац

15.04.2022 07:30

Додиг је најгори по питању вријеђања, не само новинара, већ свих који не подржавају њега и његову секту. Познати криминалац и кабадахија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боки Србац

15.04.2022 12:39

Па зар невидис да је Додику све дозвољено крадја вриједјање псовање контрола над владом судом тузилаством све бас све

Name

СР

15.04.2022 07:47

Амерички извештај ослободи ,толико о томе.Па они су нас бомбардовали све репетиторе порушили ради слободе медија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СР

15.04.2022 12:04

Значи све је у реду, само треба овако наставити? И онда се неки чуде зашто народ оде из ове државе.

Name

Мирослав

15.04.2022 07:51

Нема слободе, све је прљаво, тако казу амери. Све сто амери казу је истина. Лазови имају пропагандну масинерију, па нас покусавају уверити, да је због демокрације требало бомбардовати Ирак, Либију, Сирију, Србију и да је 500000 хиљада убијене Ирацке деце оправдано и корисно, то је рекла Олбрајтова, злоцинац.Ирак је имао и орузје за масовно униставање, лагали. И они некоме прицају о слободи, ратни злоцинци и њихова пропаганда нам цита литаније. Узас и срамота, свих оних сто поверују у известаје амера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс Зв

15.04.2022 08:02

Ста је са слободе медија у Америци? Цинизам нема краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

15.04.2022 08:42

Која је разлика између медија што су под шапом режима и вашом шапом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

15.04.2022 09:29

Већина нас а и ја плаћамо тв а никада не гледам зато шти је то режимска тв ... Докле ће овај народ бити глуп ...да

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

15.04.2022 10:08

Са оваквим изјавама Ви као народ нисте боље ни заслужили. Вама и треба да се уведу санкције. Вама је доста ваш Додик и његов РТРС, АТВ и уживајте. Само тешко народу који са вама мора живјети. Ви не волите себе, а камоли друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа ћудно

15.04.2022 10:12

СТРАНКА СНСД,А НАРОЧИТО ДОДИК,СЕБЕ СМАТРАЈУ БОГОВИМА,СПАСИТЕЉИМА Р.СРПСКЕ,А,У СТВАРИ СУ ЊЕНИ НАЈВЕЋИ РУШИТЕЉИ.ПРАВОСУДНИ СИСТЕМ ЈЕ ПОД ЊЕГОВОМ ШАПОМ,ПА СУ ПОЧЕЛИ И ДА УБИЈАЈУ,ЊИМА НЕПОДОБНЕ.СВАКО КРШЕЊЕ ЗАКОНА ЧИНЕ ЊИХОВИ ЧЛАНОВИ,АЛИ,НИКО ОД ЊИХ НИЈЕ САНКЦИОНИСАН.ОВО ЈЕ ЧИСТА АУТОКРАТИЈА,У КОЈОЈ НЕМА НИ СЛОБОДЕ,НИ ДЕМОКРАТИЈЕ.ЉУДСКА ПРАВА СУ САМО НА ПАПИРУ,ДОК ИХ У ПРАКСИ НЕМА.ДОДИК ЈЕ ПРЕВАЗИШАО И СТАЉИНОВ РЕЖИМ,САМО МУ НИКО НИШТА НЕ ЗАМЈЕРА,ОСИМ ГРАЂАНА КОЈЕ ТЛАЧИ,ПА,И ОНИ ПРИГОВАРАЈУ У ТАЈНОСТИ. А,ВИ,ЗАПАДЊАЦИ,КОЈИ СТЕ ГА ДОВЕЛИ НА ВЛАСТ,СИЛОМ МИМО ВОЉЕ НАРОДА,И ПОДРЖАВАЛИ ГА 20 ГОДИНА,ЗАШТО НИШТА НЕ ЧИНИТЕ ДА ТАЈ КРИМОС ОДЕ С ВЛАСТ!!!???САНКЦИЈЕ КОЈЕ МУ УВОДИТЕ,СУ ВЕЋА ШТЕТА ЗА ГРАЂАНЕ,НЕГО ПО ЊЕГА! ДОСТА НАМ ЈЕ И ВАС КОЈИ СВЕ РАДИТЕ ЗА ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ.ОДЛАЗИТЕ СВИ ИЗ НАШЕ ЗЕМЉЕ,БОЉЕ ЋЕМО СЕ САМИ ИЗБОРИТИ.ДАЛЕКО ВАМ ЛИЈЕПА КУЋА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Враг неурацуњовсти

15.04.2022 10:15

Медији це бити слободни тек када цивилно окрузење не мора бити угрозено медијима. Цовјекова природна особина је да сагледава околину, али и да зна и не зна о њој. Инфекције, типа инфекција осмјеха, инфекција нормалних зиовтних ствари замјенама за ненормалне је робство и умор многим људима, нароцито у неким полуотвореним кретањима ка неком нивоу, да ли нивоу до хлеба дословно, да ли неког нивоа у пословању. Али је робство и медијима, јер њихово мјесто кроз времена могу преузети и цивилни системи и систематизације, под уредним водиљама, а било их је у историји. Уреднија страна комунизма, па и капитализма, мирнији нацини у средњем вијеку. И слицно. На крају крајева сваки цовијек има своје етапе и оквире. Другим ријецима медији и пропаганде русе медијске слободе. Као на примјер велицања битности ове вијести, за ради будјења ракција или апатије или бијеса, па то је вријеме труљења ових медија. Једноставно нисмо сви "медијски сијамски близанци".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

15.04.2022 10:56

Господин Ронхил, кабадахија и коћијаш из Лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода медија

15.04.2022 15:46

Дје то има болан?

ОДГОВОРИТЕ