Izvještaj američke vlade o medijskim slobodama u Republici Srpskoj

Uglavnom se radi o onim medijima, koji nisu pod "šapom" režima, a među njima je i BN televizija. Napadima su bili izloženi i pojedinci., koji im, takođe, nisu po volji.

Republika Srpska 15.04.2022 | 09:09
Izvještaj američke vlade o medijskim slobodama u Republici Srpskoj

U izvještaju američke vlade o stanju u BiH u prošloj godini govori se i o medijskim slobodama u Republici Srpskoj s detaljnim opisom onog što se dešavalo kada su novinari i mediji bili izloženi napadima.

Uglavnom se radi o onim medijima, koji nisu pod "šapom" režima, a među njima je i BN televizija. Napadima su bili izloženi i pojedinci., koji im, takođe, nisu po volji.

Među prvim koje je prošle godine napadnuta, a navedena je u ovom izvještaju, je ekipa Elta TV koja je bila fizički spriječena da obavi intervju sa bivšim radnikom jedne firme.

"U februaru ekipa banjalučke Elta TV spriječena je da obavi intervju s bivšim radnikom u Željeznicama Republike Srpske, a prijetio joj je radnik obezbjeđenja tog preduzeća Milenko Kičić", kaže se u izvještaju i opisuje da je Kičić vrijeđao svog bivšeg kolegu i prijetio televizijskoj ekipi rekavši da će im razbiti kameru ako ne poslušaju njegove naredbe.

"Elta TV prijavila je ovaj incident policiji koja je protiv Kičića podnijela krivičnu prijavu.  Željeznice Republike Srpske objavile su saopštenje da njihov radnik Kičić samo radi svoj posao, nikome nije prijetio, dok televizijska ekipa nije ovlaštena snimati objekte njihove firme".

Dalje se navodi da su verbalni napadi na novinare nastavljeni i tokom (prošle) godine, a neki od njih i na polnoj osnovi.

"Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više je puta vrijeđao predstavnike medija i analitičare, nazivajući ih “izdajnicima, plaćenicima i neprijateljskim medijima” kada su iznosili činjenice ili mišljenja s kojima se on ne slaže. On je 24. maja izvrijeđao političku analitičarku Tanju Topić, banjalučku zaposlenicu Friedrich Ebert Stiftunga, nazivajući je “agentom njemačke obavještajne službe” i “provjerenim kvislingom”, stoji u izvještaju i dodaje da je Dodik vrijeđao i članove njene porodice.

Takođe, je navedeno da su "BH novinari i predstavnici međunarodne zajednice osudili napade na lični i profesionalni integritet Tanje Topić".

"Osim toga, Dodik je u nekoliko navrata napao predstavnike BN televizije nazivajući ih izdajicama.  Dodik je u udarnom intervjuu na RTRS-u 10. avgusta (prošle godine) BN televiziju i njenog vlasnika Vladu Trišića nazvao izdajnicima koji rade protiv interesa Republike Srpske. Dodik je 30. septembra, (prošle godine) na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, rekao da je stanica dio “organiziranog zločinačkog poduhvata”, stoji u izvještaju američke vlade o medijskim slobodama u Republici Srpskoj.

Od maja FMHL je zabilježio 62 slučaja koji su uključivali navodna kršenja prava i sloboda novinara, uključujući jednu prijetnju smrću i dva fizička napada.

"U jednom incidentu tjelohranitelji srpskog člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika fizički su zaustavili snimatelja portala Insajder.in i natjerali ga da izbriše s kamere sve snimke skupa vladajuće stranke SNSD-a u Banjoj Luci.  krajem septembra. Uz to, lokalni funkcioner SNSD-a natjerao je snimatelja da pokaže iskaznicu, fotografisao je i od snimatelja tražio kućnu adresu" kaže se u opisu tog događaja.

U izvještaju, između ostalog, je navedeno da, prema podacima BH novinara, od 2006. do 2020. godine, vlasti su procesuirale oko 30 odsto krivičnih djela prijavljenih protiv novinara i istražile više od jedne trećine navodnih kršenja novinarskih prava, što ukazuje da su neefikasne istrage o napadima na novinare od strane policije i tužilaca.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Boki Srbac

15.04.2022 07:30

Dodig je najgori po pitanju vrijeđanja, ne samo novinara, već svih koji ne podržavaju njega i njegovu sektu. Poznati kriminalac i kabadahija!

ODGOVORITE
Name

Re Boki Srbac

15.04.2022 12:39

Pa zar nevidis da je Dodiku sve dozvoljeno kradja vrijedjanje psovanje kontrola nad vladom sudom tuzilastvom sve bas sve

Name

SR

15.04.2022 07:47

Američki izveštaj oslobodi ,toliko o tome.Pa oni su nas bombardovali sve repetitore porušili radi slobode medija.

ODGOVORITE
Name

Re SR

15.04.2022 12:04

Znači sve je u redu, samo treba ovako nastaviti? I onda se neki čude zašto narod ode iz ove države.

Name

Miroslav

15.04.2022 07:51

Nema slobode, sve je prljavo, tako kazu ameri. Sve sto ameri kazu je istina. Lazovi imaju propagandnu masineriju, pa nas pokusavaju uveriti, da je zbog demokracije trebalo bombardovati Irak, Libiju, Siriju, Srbiju i da je 500000 hiljada ubijene Iracke dece opravdano i korisno, to je rekla Olbrajtova, zlocinac.Irak je imao i oruzje za masovno unistavanje, lagali. I oni nekome pricaju o slobodi, ratni zlocinci i njihova propaganda nam cita litanije. Uzas i sramota, svih onih sto poveruju u izvestaje amera.

ODGOVORITE
Name

Rs Zv

15.04.2022 08:02

Sta je sa slobode medija u Americi? Cinizam nema kraja

ODGOVORITE
Name

A

15.04.2022 08:42

Koja je razlika između medija što su pod šapom režima i vašom šapom?

ODGOVORITE
Name

Da

15.04.2022 09:29

Većina nas a i ja plaćamo tv a nikada ne gledam zato šti je to režimska tv ... Dokle će ovaj narod biti glup ...da

ODGOVORITE
Name

Srbi

15.04.2022 10:08

Sa ovakvim izjavama Vi kao narod niste bolje ni zaslužili. Vama i treba da se uvedu sankcije. Vama je dosta vaš Dodik i njegov RTRS, ATV i uživajte. Samo teško narodu koji sa vama mora živjeti. Vi ne volite sebe, a kamoli druge.

ODGOVORITE
Name

Ništa ćudno

15.04.2022 10:12

STRANKA SNSD,A NAROČITO DODIK,SEBE SMATRAJU BOGOVIMA,SPASITELJIMA R.SRPSKE,A,U STVARI SU NJENI NAJVEĆI RUŠITELJI.PRAVOSUDNI SISTEM JE POD NJEGOVOM ŠAPOM,PA SU POČELI I DA UBIJAJU,NJIMA NEPODOBNE.SVAKO KRŠENJE ZAKONA ČINE NJIHOVI ČLANOVI,ALI,NIKO OD NJIH NIJE SANKCIONISAN.OVO JE ČISTA AUTOKRATIJA,U KOJOJ NEMA NI SLOBODE,NI DEMOKRATIJE.LJUDSKA PRAVA SU SAMO NA PAPIRU,DOK IH U PRAKSI NEMA.DODIK JE PREVAZIŠAO I STALJINOV REŽIM,SAMO MU NIKO NIŠTA NE ZAMJERA,OSIM GRAĐANA KOJE TLAČI,PA,I ONI PRIGOVARAJU U TAJNOSTI. A,VI,ZAPADNJACI,KOJI STE GA DOVELI NA VLAST,SILOM MIMO VOLJE NARODA,I PODRŽAVALI GA 20 GODINA,ZAŠTO NIŠTA NE ČINITE DA TAJ KRIMOS ODE S VLAST!!!???SANKCIJE KOJE MU UVODITE,SU VEĆA ŠTETA ZA GRAĐANE,NEGO PO NJEGA! DOSTA NAM JE I VAS KOJI SVE RADITE ZA LIČNE INTERESE.ODLAZITE SVI IZ NAŠE ZEMLJE,BOLJE ĆEMO SE SAMI IZBORITI.DALEKO VAM LIJEPA KUĆA!!!

ODGOVORITE
Name

Vrag neuracunjovsti

15.04.2022 10:15

Mediji ce biti slobodni tek kada civilno okruzenje ne mora biti ugrozeno medijima. Covjekova prirodna osobina je da sagledava okolinu, ali i da zna i ne zna o njoj. Infekcije, tipa infekcija osmjeha, infekcija normalnih ziovtnih stvari zamjenama za nenormalne je robstvo i umor mnogim ljudima, narocito u nekim poluotvorenim kretanjima ka nekom nivou, da li nivou do hleba doslovno, da li nekog nivoa u poslovanju. Ali je robstvo i medijima, jer njihovo mjesto kroz vremena mogu preuzeti i civilni sistemi i sistematizacije, pod urednim vodiljama, a bilo ih je u istoriji. Urednija strana komunizma, pa i kapitalizma, mirniji nacini u srednjem vijeku. I slicno. Na kraju krajeva svaki covijek ima svoje etape i okvire. Drugim rijecima mediji i propagande ruse medijske slobode. Kao na primjer velicanja bitnosti ove vijesti, za radi budjenja rakcija ili apatije ili bijesa, pa to je vrijeme truljenja ovih medija. Jednostavno nismo svi "medijski sijamski blizanci".

ODGOVORITE
Name

Jovan

15.04.2022 10:56

Gospodin Ronhil, kabadahija i koćijaš iz Laktaša.

ODGOVORITE
Name

Sloboda medija

15.04.2022 15:46

Dje to ima bolan?

ODGOVORITE