Двије године савремених терапија за рак плућа

- Ових дана навршава се тачно две године од када су савремене терапије за рак плућа стављене на листу лекова о трошку РФЗО, чиме су, након вишегодишње борбе удружења пацијената и лекара, савремени лекови постали доступни и пацијентима у Србији, изјавио је данас Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију КЦ Србије.

Србија 14.04.2022 | 10:31
Двије године савремених терапија за рак плућа

Др Стјепановић је рекао Тањугу да су Удружење пацијената за борбу против рака плућа "Пуним плућима“ и лекари Клинике за пулмологију УКЦ Србије, у марту и априлу спровели велико истраживање о квалитету живота и лечењу пацијената са раком плућа који примају савремене терапије.

"У истраживању је учествовало 65 оболелих од рака плућа, од тога 43 особе мушког пола, 22 женског пола, сто чини 15 посто свих пацијената у Србији који се лече савременом имуно и молекуларном терапијом, од чега је половина пацијената из Београда, најмлађи пацијент на жалост има 41 годину, а најстарији пацијент има 73 године”, рекао је Стјепановић.

Он је објаснио да је истраживање базирано на њиховим искуствима са лечењем и шта мисле да може да се унапреди у дијагностици и терапији. "Подаци су показали да око 70 посто пацијената су као први симптом имали кашаљ, затим креће замарање, губитак у телесној тежини и отежано дисање. Седамдесет и пет посто пацијената сматра да је кључно рано откривање рака плућа, односно скрининг, са тиме се слажу и лекари", објаснио је Стјепановић.

Према његовим речима, половина испитаника сматра да треба унапредити и убрзати дијагностичке процедуре, као што је скенер грудног коша, који најбоље визелизује плућа и промене на плућима, затим другу дијагностику као што је бронхоскопија и узимање узорака.

“Када сам ја учио о раку плућа пре пар година, преживљавање је просечно било од 6 до 9 месеци, сада смо захваљујући савременим терапијама стигли да причамо о периоду од пар година. У овој анкети имамо оболеле пацијенте који живе дуже од пет година, што је фантастично и то су наши шампиони”, додао је др Стјепановић.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

?

14.04.2022 09:52

Неце да мозе пет!И двије би била пуна капа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

14.04.2022 17:18

Ста би са кубанском вакцином против рака плуца? Амери су хтјели купити права на њу, али су извисили те забранили остатку свијета да је купују од Кубе.

ОДГОВОРИТЕ