Dvije godine savremenih terapija za rak pluća

- Ovih dana navršava se tačno dve godine od kada su savremene terapije za rak pluća stavljene na listu lekova o trošku RFZO, čime su, nakon višegodišnje borbe udruženja pacijenata i lekara, savremeni lekovi postali dostupni i pacijentima u Srbiji, izjavio je danas Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju KC Srbije.

Srbija 14.04.2022 | 10:31
Dvije godine savremenih terapija za rak pluća

Dr Stjepanović je rekao Tanjugu da su Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima“ i lekari Klinike za pulmologiju UKC Srbije, u martu i aprilu sproveli veliko istraživanje o kvalitetu života i lečenju pacijenata sa rakom pluća koji primaju savremene terapije.

"U istraživanju je učestvovalo 65 obolelih od raka pluća, od toga 43 osobe muškog pola, 22 ženskog pola, sto čini 15 posto svih pacijenata u Srbiji koji se leče savremenom imuno i molekularnom terapijom, od čega je polovina pacijenata iz Beograda, najmlađi pacijent na žalost ima 41 godinu, a najstariji pacijent ima 73 godine”, rekao je Stjepanović.

On je objasnio da je istraživanje bazirano na njihovim iskustvima sa lečenjem i šta misle da može da se unapredi u dijagnostici i terapiji. "Podaci su pokazali da oko 70 posto pacijenata su kao prvi simptom imali kašalj, zatim kreće zamaranje, gubitak u telesnoj težini i otežano disanje. Sedamdeset i pet posto pacijenata smatra da je ključno rano otkrivanje raka pluća, odnosno skrining, sa time se slažu i lekari", objasnio je Stjepanović.

Prema njegovim rečima, polovina ispitanika smatra da treba unaprediti i ubrzati dijagnostičke procedure, kao što je skener grudnog koša, koji najbolje vizelizuje pluća i promene na plućima, zatim drugu dijagnostiku kao što je bronhoskopija i uzimanje uzoraka.

“Kada sam ja učio o raku pluća pre par godina, preživljavanje je prosečno bilo od 6 do 9 meseci, sada smo zahvaljujući savremenim terapijama stigli da pričamo o periodu od par godina. U ovoj anketi imamo obolele pacijente koji žive duže od pet godina, što je fantastično i to su naši šampioni”, dodao je dr Stjepanović.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

?

14.04.2022 09:52

Nece da moze pet!I dvije bi bila puna kapa?

ODGOVORITE
Name

drnd

14.04.2022 17:18

Sta bi sa kubanskom vakcinom protiv raka pluca? Ameri su htjeli kupiti prava na nju, ali su izvisili te zabranili ostatku svijeta da je kupuju od Kube.

ODGOVORITE