Меркелова постала мета критика због ситуације у Украјини

Време је да бивша канцеларка објасни неке ствари, каже Јохан Вадефул, заменик шефа Бундестага из некада владајућег ЦДУ

Свијет 12.04.2022 | 20:40
Меркелова постала мета критика због ситуације у Украјини

Док рат у Украјини бесни већ 48 дана, све се више поставља питање да ли је сукоб у коме страдају невини цивили и у коме се разара инфраструктура земље са 45 милиона становника могао бити избегнут.

Све је већи број оних који су једног од главних криваца за садашњу ситуацију у Украјини пронашли у Ангели Меркел, бившој немачкој канцеларки, која је 16 година била на челу најутицајније државе у ЕУ и која је гајила блиске односе са Владимиром Путином, председником Русије, кога на Западу сад немилице сатанизују.

Како преноси британски Телеграф, рат у Украјини није у потпуности уништио наслеђе Ангеле Меркел, која је била један од највећих канцелара у историји Немачке, већ је бацио неугодно светло на делове њене владавине које би већина Немаца радије да заборави.

- Време је да бивша канцеларка објасни неке ствари. Надам се да ће пронаћи времена да детаљније прокоментарише своју политику према Русији - рекао је Јохан Вадефул, заменик шефа Бундестага из редова Меркелиног ЦДУ. Ангела Меркел је јасно осудила инвазију на Украјину, али је изјавила и како остаје при својој одлуци из 2008. да се блокира чланство Кијева у НАТО. - Никад у животу нисам мислио да ћемо ући у овакву кризу с Русијом. И ја сам мислио да морамо сарађивати с Русијом. Данас знам, погрешио сам, сви смо погрешили - рекао је Волфганг Шојбле, бивши министар финансије из ере Ангеле Меркел.

Сличан став има и Франк-Валтер Штанмајер, садашњи председник Немачке и канцеларкин шеф дипломатије: - Суочени смо са горким сазнањем. Држали смо се изграђених мостова, у које Русија више није веровала и на које су нас наши партнери упозоравали. Погрешио сам, али нисам једини - рекао је он.

Бившој канцеларки се највише замера одлука из 2008, када је стопирала пријем Украјине и Грузије у НАТО, што је предлагао тадашњи председник САД Џорџ Буш. Владимир Путин се успротивио плановима Алијансе да, како се тврди, НАТО дође у руско двориште. Уз подршку тадашњег француског председника Николе Саркозија, Меркелова је рекла да би примање тих земаља у НАТО изазвало дестабилизацију у регији. Чињеница да Меркелова још брани ту одлуку значи да и она спада у круг оних који сматрају да је ширење НАТО до руске границе допринело тренутној кризи.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дијагноза

12.04.2022 19:00

Да су то урадили како они кажу рат би избио те, 2008 год. Још ни једна криза коју су произвеле САД није окончана без рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конотација

12.04.2022 19:05

Па сви Њмецки политицари су само продузена рука америцке политике у Еуропи! Засто би Меркел била изузетак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

12.04.2022 19:25

у затвор њу одма,она је крива за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган. Ст..

12.04.2022 20:31

Паметна зена... Свака јој цаст.. Имала компромис... А сад ви објасните Ста сте урадили... Прво свом народу... После украјинском...... Колико вам сада коста литар уља... А КОЛИКО ЈЕ БИО КОЛИКО је био код Меркел... Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2022 21:09

Колика је теби плата и колико коста литар уља код тебе..Не брини ти за свабе..

Name

Милан

13.04.2022 05:06

Постовање великој, паметној госп. Меркел која ја 16 година водила Њемацку и Европу без сукоба и криза. То је дрзавник који је требао добити Нобела. Ови сада јадови не виде даље од свога носа и насли се да је критикују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад це Наси признати греске

13.04.2022 06:01

Постено је да сарадници Ангелини признају да су погријесили кад су слијепо пратили Ангелине наредбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаси

13.04.2022 08:08

Стаси агент из Истоцне Њемацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

суперхиково дете

13.04.2022 08:33

Битно је да је она трпала банкстере еврицима.За то је била одлицна.

ОДГОВОРИТЕ